Jump to content

izvanbracna zajednica doživotno uzdržavanje


vivass

Preporučene objave

molim za savjet! zaista sam ogorćen i trebalo bi mi barem dvije knjige za napisati , ali pokušat ču u ovako malom prostoru opisati koji imam problem.

prije oko 20 godina bio sam u sexualnoj vezi koja je trajala nekoliko minuta, a tada sam imao 19 godina.

nakon 5 mjeseci doznao sam od mojih roditelja priću da je ženska osoba xxx trudna i da prica po mjestu da sam ja otac tog nerođenog djeteta.

odmah sam je potražio i sa njom razgovarao o tim okolnostima , ista je navela da je trudna i da želi da je oženim,šokiran otišao sam kući.

narednih dana dobio sam informacije da je ista bila u takvim odnosima sa velikim brojem muskaraca.

istu sam nazvao i rako joj te informacije , a tada mi je reka da je to istina da je bila sa velikim brojem muskraraca u to vrijeme , ali da smatra da sam ja otac.

musko djete se rodilo i tada sam ustvrdio da bi trebalo biti nedonošće , ali rođeno je normalno doneseno sa 4500grama težine,dakle smatram da nije moje.

nakon godinu dana po rođenju usljedila je tužba.

odazvao sam se na sud i izjavio što sam ranije naveo.usljedilo je vještačenje očinstva gdje je po HLA metodi utvrđeno očinstvo sa 93% vjerojatnost te mi je na temelju tog vještačenja određena alimentacija od 33% od plače, a nakon nekoliko godina od 20% jer sam zasnovao obitelj i imao dvoje djece u braku.Od kada se u RH uvela mogučnost DNK vještačenja dakle od 1996.godine tražim DNK vještačenje koje mi sud nije odobrio,budući da se suprotna strana se protivila vještačenju.

Uzdržavanje je trajalo do punoljetnosti i još jednu godinu dana jer se taj momak nije zaposlio.

Sada je usljedila ponovna tužba budući da je isti ishodovao potvrdu da nije sposoban za rad (jer je navodno retardiran od rođenja) koju potvrdu su putem centra za socijalnu skrb potpisala tri doktora , a niti jedan nije psiholog niti stručnjak za nervne bolesti a to "dijete" je završilo osnovnu i srednju školu u normalnoj školi , dakle ne u nekoj specijalnoj školi za retardirane osobe, oslobođen je od služenja vojske , ali ne zbog intelektualnih sposobnosti,već zato što nema štitnjaću.

u gadnoj sam situaciji!

Naime u obiteljskom zakonu se spominje dijete iz izvanbračne zajednice,ja s majkom tog djeteta nikad nisam bio u zajednici,osim sexualnoj i to jednu noć.Po presudi suda uzimana mi je alimentacija sve godine,nikada nisam sa tim djetetom imao kontakte , osim u jednom navratu kada je postao punoljetan,tada sam mu rekao tko sam i za što sam optužen , upoznao ga sa okolnostima koje su bile prije 19 godina te da su mi uzimali novac svo vrijeme i da smatram da nisam otac.

DNK vještačenje nije nikada napravljeno, sada se traži od mene doživotno uzdržavanje.

Dakle cijeli život ovisim o nalazima doktora koji potpišu neki dokument i sud to uvažava.

Gdje su ovdje moja prava? Novac koji mi je uzet na ime alimentacije nije se računao kao porezna olakšica , već je to za poreznu upravu kao da plačam kredit na svinjske polovice---tako su mi rekli u poreznoj upravi.

izgleda da imam samo pravo na plačanje,

s majkom djeteta nisam nikada živio , to djete i ne poznajem , nemam pravo na porezne okakšice na ime alimentacije, čak ni dan više godišnjeg odmora na ime" još jednog djeteta", nemam pravo na DNK vještačenje, nisam o ničemu odlučivao u vezi tog djeteta , ni imena ni prezimena koje naravno nije moje.

postoji i famozni članak obiteljskog zakona po kojemu bi ukoliko ja umrem ili poginem moji roditelji morali uzdržavati to dijete.

osobe koje su sljepe rade i sposobne su za rad , kao i invalidi , a doktori prave invalide od sposobnih koji polako ali sigurno postaju invalidi i nesposobni za rad.Pa da je mene netko do sada tj.do moje

40-te uzdržavao nebi ni ja bio sada sposoban za bilo kakav rad.

gledam tu na forumu majke za djecu iz braka ne mogu dobiti novac očeva njihove dijece kojuu one uzdržavaju same.ogorčen sam i molim za pravni savjet.

dali se radi o djetetu iz izvanbračne zajednice, odnosno dali se izvanbračna zajednica smatra u mom slučaju i po navedenim okolnostima.

može li mi netko reći što da radim i koja su moja prava?

Oprostite na opširnom pismu,zahvaljujem svima koji su ga pročitali a posebno se zahvaljujem svima koji mi pošalju odgovore!

Srdaćan pozdrav!

 

vivass@net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dajte ljudi, molim vas, ne stavljajte u naslov objave cijelu svoju životnu priču.

 

I koristite mala slova u naslovima objava. Zaista sumnjam da inače pišete velikim slovima. Na internetu to znači da na nekog vičete.

 

Postoji, valjde, neko čudno vjerovanje da će velika slova u naslovu privući pažnju onih koji daju odgovore. Zaista, to je samo vjerovanje, i jedino čime pridonosite je lošijem izgledu ove stranice.

 

Inače, priča vam je zaista teška, i nadam se da ćete dobiti odgovore koje tražite.

 

U vašem slučaju bi se, ipak, svakako posavjetovao s odvjetnikom koji se bavi obiteljsko-pravnim pitanjima. Žao mi je ako to već odavno niste učinili.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

primjedba koju ste mi dali glede naslova i velikih slova je uredu.

ipak prvi puta sam na ovom forumu i da budem iskren par dana sam gledao ,registrirao se i postavio upit ,nisam puno razmisljao o detaljima i velicini slova sory, evo ispravio sam

nazalost ovdje kod mene je jako mali broj specijaliziranih odvjetnika jer se svi bave sa svim poslovima,a ovakvi slučajevi poput mog su inaće rijetki.

još jednom se zahvaljujem na odgovorima!

vivass@net.hr :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem se na informaciji o članku!

o tome sam razmišljao na isti način kao u članku,ali žene već davno imau privilegije u smislu odabira majčinstva,dok muškarcima očinstvo može biti nametnuto i to bez DNK , a novo vještačenje nemaju pravo tražiti jer jednom utvrđeno očinstvo na sudu ne može se osporavati, iako je bilo 1987 kada nije bilo ni govora o DNK.

Pitanje uzdržavanja u hrvatskoj je moguće po sadašnjem obiteljskom zakonu i ako je dijete punoljetno ukoliko nije sposobno za bilo kakav rad.

danas potpis od nekoliko doktora na sudu znaći da netko nije sposoban za bilo kakav rad kao valjan dokaz na prijadlog centra za socijalnu skrb.

naravno centar za socijalnu skrb ne snosi troškove uzdržavanja jer postoji osoba kojoj se to nemetne i problem je riješen.

trenutno sam u komi , imam dvoje djece u braku i sad mi se brak raspada upravo zbog ovog problema koji je dugogodišnji i za kojeg ne vidim kraj.

hvala svima koji ste pročitali ovo pismo , a naročito onima koji su dali kakav takav odgovor.vivass@net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija