Jump to content

bolovanje prije otkaza!!!hitno!!!!


dobrotvorna1

Preporučene objave

Suprug mi je u sadašnjoj firmi imao ugovor na neodređeno vrijeme. Zbog reorganizacije firme u petak su mu usmeno najavili ukidanje radnog mjesta tj. ponudili su mu mogućnos da pređe na puno "niže" radno mjesto ili ukoliko to ne želi da se može raztgovarati o poslovno uvjetovanom otkazu.

 

S obzirom na usmenu najavu zanima me koliki mu je zakonski rok da objavi svoju odluku i da li može otvoriti bolovanje, a da neće biti ikakvih posljedica dok se ne vrati s bolovanja. (kupovanje vremena dok razmisli)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neka se ne igra s otvaranjem bolovanja ukoliko nije bolestan. Naime svaki poslodavac može tražiti "kontrolu bolovanja". O sankcijama za doktora koji je otvorio "lažno" bolovanje i za radnika netrebam Vam ni govoriti.

 

"S obzirom na usmenu najavu zanima me koliki mu je zakonski rok da objavi svoju odluku...."

 

Ne postoji pojam usmene najave niti obaveze (zakonske) za objavu svoje odluke.

 

 

Ukoliko poslodavac zapošljava više od 20 djelatnika:

poslovno uvjetovani otkaz je dopušten ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga.Takav otkaz je dopušten samo ako poslodavac ne može zaposliti radnika na nekim drugim poslovima.Poslovno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima.

 

Pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti, invalidnosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika.

 

Koje poslove je do sada obavljao a koje poslove bi ubuduće obavljao (s novim Ugovorom)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@vexvg,

poslovno uvjetovani otkaz je dopušten iz istih razloga i kad poslodavac ima manje od 20 radnika. Dakle ne stoji tvoja tvrdnja:"Ukoliko poslodavac zapošljava više od 20 djelatnika:

poslovno uvjetovani otkaz je dopušten ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili...." :-D

 

@dobrotvorna,

ostalo je vexvg solidno pojasnio,uz dodatak da kada tvoj suprug dobije odluku o redovitom otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga onda će mu poslodavac (kad je spomenuo drugo radno mjesto):

ili nuditi:

1. Aneks ugovora u koje m je ta promjena nazmnačena koji bi tvoj suprug morao potpisati a što niako NESMIJE učiniti jer na anex više nema prava prigovora.

ili će mu umjesto gornjeg otkaza + anexa,donjeti

2. "odluku o redovitom otkazu ugovora o radi iz poslovno uvjetovanih razloga sa ponudim novog ugovora o radu sa izmjenjenim uvijetima" u kome slučaju tvoj suprug i kad prihvati taj ugovor pravo prigovora ZZP-om (zahtjevom za zaštitu prava),ukoliko smatra da su razlozi koje će za promjenu klauzula ugovora poslodavac navesti neopravdani.

 

U 1. i 2.slučaju ako tvoj suprug ne prihvati ni jednu od navedenih mogućnosti,uslijedit će poslov no uvjetovani otakaz na koji tvoj suprug u roku od 15 dana ima pravo prigovora ZZP-om.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cigo1 je napisao:

@vexvg,

poslovno uvjetovani otkaz je dopušten iz istih razloga i kad poslodavac ima manje od 20 radnika. Dakle ne stoji tvoja tvrdnja:"Ukoliko poslodavac zapošljava više od 20 djelatnika:

poslovno uvjetovani otkaz je dopušten ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili...." :-D

 

Opaska:

naveo sam "ako zapošljava više od 20 radnika" iz razloga što u tome slučaju:

-poslodavac je dužan radnika zaposliti na nekom drugom radnom mjestu (ponuditi mu to) i/ili osposobiti (obrazovati) radnika za rad na nekim drugim poslovima

 

Ta obaveza ne postoji ukoliko zapošljava manje od 20 radnika članak 107. stavka 5 Zakona o radu

 

 

Ukoliko poslodavac ne bi vodio računa o tome,poslovno uvjetovani otkaz bi bio nedopušten.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobrotvorna1 je napisao:

Da li je usmena najava otkaza (obavijest) zakonita tj. da li na takvu odluku također postoji rok do koje se mora očitovati s obzirom da ništa nije dobio u pisanom obliku.

Rekli su mu da odluči kroz dan, dva da li želi premještaj na drugo radno mjesto ili otkaz...u zakonu smo pročitali da ima rok od najmanje 8 dana...

Da li usmena najava ima ikakvu pravnu zakonsku vrijednos te ujedno da li u tom slučaju postoji zakonski rok u kojem se mora očitovati ili se uopće nije dužan očitovati sve dok ne dobije ponudu na papiru.

 

Zakon ne poznaje pojam usmeno,sve mora biti na pismeno.

 

Da li može otići na bolovanje nakon usmene najave.

Ima razloga za otvoriti bolovanje, ali ne znam da li je to zakonski dopušteno s obzirom da su mu usmeno najavili mogućnost otkaza ugovora o radi iz poslovno uvjetovanih razloga ili prebacivanje na drugo radno mjesto, tj. da li se on bez obzira na bolovanje mora očitovati u roku od 8 dana ili gubi prava za očitovanje.

 

Da li je bolovanje zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti?

Ovlašteni lječnik otvara bolovanje ukoliko je ono opravdano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija