robertpolancec objavljeno: 15. prosinac 2010. Dijeli objavljeno: 15. prosinac 2010. Pozdrav, Molio bih Vas pravni savjet. Zaposlen sam kod privatnika koji mi je danas 15.12.2010. uručio odluku o opomeni i obustavi na osobnom dohotku od 20% zbog, kako navodi, nenajavljenog i neopravdanog nedolaska na posao dana 2.12.2010. godine. Božična čestitka! Moram napomenuti kako sam tog dana bio na svom radnom mjestu, iako pod teškom temperaturom, jer sam morao odraditi neke hitne poslove. Iz firme sam otišao oko 13.30 (a radim do 16.30)nakon što sam odradio posao i kad mi je postalo nemoguće dalje raditi te sam se uputio doktoru. Važno je napomenuti kako sam i dan prije radio cijelo radno vrijeme pod temperaturom (oko 38.2) jer je trebalo neke stvari odraditi.Kod doktora sam tražio samo jedan dan bolovanja i to 3.12.2010 (petak) jer nisam htio sebi i firmi nagomilati posao. Kako bi slika bila jasnija važno je napomenuti kako mi se od kad radim za ovog poslodavca zdravstveno stanje podosta pokvarilo (paradontoza, želudac, glavobolje,...uglavnom zbog stresa). Unaprijed hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 15. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 15. prosinac 2010. Odluka o opomeni je opravdana: -jer ste samovoljno napustili radno mjesto prije vremena bez opravdanog razloga (da ste otvorili bolovanje i za taj dan,opomena bi bila neopravdana) -poslodavac Vam je izrekao opomenu u roku od 15 dana Obustava na plaći: -je potpuno neosnovana jer zakonom o radu je poslodavcu zabranjeno uskratiti dio ili cijelu plaću (odnosi se i na naknade) zbog nekog svojeg potraživanja prema radniku Zanima me na temelju čega je izračunao 20%. Kako ste se doktoru obratili isti dan,nije mi jasno zbog čega Vam nije otvorio bolovanje s tim datumom? Poslodavcu uputiti Zahtjev za zaštitu prava u roku 15 dana od primitka Opomene. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
robertpolancec odgovoreno: 15. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 15. prosinac 2010. Pokušao sam dobiti na mob nadređenog, međutim nije mi se javio, a prije samog odlaska doktoru obavjestio sam suradnike i zamolio ih da čim vide nekog od nadređenih da ih obavjeste, što su oni i učinili. Ma preko opomene još i mogu preći. Doktor mi je nudio i taj dan bolovanje, ali pošto sam bio na poslu od 8 do 13.30, nisam mislio da će mi trebati. Zahtjev za zaštitu prava je ono kad tražim ukidanje odluke i prijetim tužbom (uz nadu da ne slijedi otkaz)? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 15. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 15. prosinac 2010. robertpolancec je napisao: Zahtjev za zaštitu prava je ono kad tražim ukidanje odluke i prijetim tužbom (uz nadu da ne slijedi otkaz)? Zahtjev za zaštitu prava je točno ono što naslov kaže. To je svojevrsno upozorenje poslodavcu da Vam se krši neko prvo iz radnog odnosa njegovim radom ili propustom. Poslodavac je dužan u roku od 15 dana dužan udovoljiti Vašem zahtjevu (ukoliko je opravdan, a u ovome slučaju je). Ukoliko poslodavac ne bi udovoljio Vašem zahtjevu, tužba protiv poslodavca bila bi opravdana. Za tužbu protiv poslodavca za naknadom štete ili drugim novčanim potraživanjima iz radnog odnosa nije potrebno prethodno upućivanje Zahtjeva (ali vam ga preporučam) temeljem članka 129. stavak 3. Vjerujem (99%) da će poslodavac ukinuti obustavu na plaću. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
robertpolancec odgovoreno: 16. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 16. prosinac 2010. Vjerujem (99%) da će poslodavac ukinuti obustavu na plaću. Joj, neznaš ti tog konja, specifična vrsta. Zbog situacije u državi i krize vrši konstantno zastrašivanje i u principu radi što hoće, jer u današnje vrijeme nitko ne želi ostati bez posla, ma kakav on bio. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 18. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 18. prosinac 2010. Nevolim vrijeđati,ali znaš ono kako se kaže: "Konji su tu da bi se jahali". Pošalji Zahtjev za zaštitu prava i pričekaj odgovor. Otkaz je vrlo lako dati ali nije tako lako opravdati ga. Na žalost, Vi ste njemu puno olakšali neopravdanim izostankom s posla. Bez obzira na to, plaću Vam nesmije dirati. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.