dado00 objavljeno: 15. prosinac 2010. Dijeli objavljeno: 15. prosinac 2010. pozdrav...radim u jednoj građevinskoj firmi skoro 8mj i htio bi dati izvanredni otkaz.Sve je bilo donekle ok prvih 6mj bar što se tice isplata placa na vrijeme i dobivanja obracuna plaće,ali prije 2mj šef je rekao de ce nam svima smanjiti plaće(jer mu nitko ne plaća).Meni i jos nekim kolegama je smanjio placu za 1000kn,nekima 500kn-jer imaju djecu a "starim radnicima" koji rade više godina u firmi ništa,pa smatram da smo ja i moje kolege diskriminirani na osnovu bračnog stanja.Svi zaposleni obavljaju isti posao i svako svakog moze zamjeniti u obavljanju tih poslova.Osim toga poslovođa nas maltretira i vrijeđa često,a ni obračun plaće nismo dobili 3 mj.Bio sam na bolovanju 9 dana koje mi nije isplatio u cijelosti ili mi je smanjio placu bez mog znanja pošto mi nije dao obračun plaće da vidim što je sve uplaceno.Plaća mi je trebala biti danas(najkasnije do 15 u mjesecu).Saznao sam od kolege koji se čuo sa šefom da će plaća biti do kraja mjeseca,a ja više ne mogu dolazit na posao jer nemam više ni za prijevoz ni za gablec.Šef želi da potpišem sporazumni otkaz što meni ne odgovara,jer gubim pravo na novčanu naknadu s burze.Jednino riješenje vidim da dam izvanredan otkaz.Molio bi nekoga za savjet! Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 17. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 17. prosinac 2010. dado, a koliku ti plaću imaš po ugovoru? I kak bi bilo da se ti malo strpiš? Ja po postupcima tvog poslodavca ne vidim da je on nekoga diskriminirao nego da se ponaša u skladu sa nekim moralnim normama(štiti starije radnike i one koji su duže kod njegakao i one sa djecom),a plaća, ćuo će biti će do kraja mjeseca. Dakle bit će. To da ti morao dati obračune a nije ti ih dao, jest prekršaj ali ja mislim da ti ni po čemu nemaš elemenata za izvanredno otkazivanje. Ono da ti je smanjio plaću i smije li to ili ne smije, ovisi o tome kaj piše u tvom ugovoru o radu o osnovnoj plaći i od ćčega tvoja plaća ovisi. Po svemu kaj si naveo ja mislim da bi se ti trebao držati tog poslodavca jer su danas teška vremena i za tvog poslodavca. Misalim da se on korektno ponaša u ovo vrijeme. Mogao je dati ti redoviti otkaz iz poslovno uvjetovanih razloga. Ništ ga to nebi koštalo(nemaš pravo na otpremninu)i kak bi ti onda bilo. A ima na to pravo jer je očito u problemima. Pogotovo jer se radi o tvojoj branši. Građevini i to zimi. Daj! Razmisli malo. Pročitaj tekstove na ovom portalu pa buš videl da je tvoj poslodavac ,mala beba. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 18. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 18. prosinac 2010. Kako Vam je poslodavac predložio sporazumni otkaz molim Vas da odgovorite na nekoliko pitanja kako bi Vas mogli savjetovati o Vašim pravima: -kakav ugovor o radu imate (neodređeno ili određeno)? -koji Vam iznos plaće piše u ugovoru? -jeste li koristili godišnji odmor ove godine? -smatrate li da su još neka Vaša prava prekršena (i koja)? Napisali ste da nemožete dolaziti na posao jer "nemate za prijevoz i/ili gablec". To nije opravdan razlog nedolaska na posao. Poslodavac Vam može dati izvanredni otkaz ako se neopravdano (bolovanje...) ne pojavite na poslu. Nastavite ići na posao i odgovorite što prije na gornja pitanja. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dado00 odgovoreno: 22. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 22. prosinac 2010. imam ugovor na neodređeno placa po ugovoru 2814kn godišnji imam 20 dana po ugovoru kojeg nisam koristio šef mi daje otkaz (jer nema posla),dali imam pravo na novčanu naknadu s burze ako mi daje takav otkaz. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 23. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 23. prosinac 2010. Nekoliko Vaših tvrdnji se dole ne poklapa. Napisali ste: -imate (po Ugovoru) plaću od 2814kn a poslodavac Vam je umanjio za 1000kn. Da li Vam je umanjio tih 2814 kn ili eventualno nešto što Vam je isplačivao "na ruke"? -da li Vam poslodavac nudi sporazumni raskid ili Vam daje otkaz zbog činjenice da nema posla (poslovno uvjetovani)? Iz dole napisanog pretpostavljam da poslodavac želi da potpišete sporazumni raskid ugovora. U tome slučaju nemate pravno na naknadu s burze. Pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti: -uvjet najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca -radni odnos nije prestao krivnjom ili sporazumom -prijava Zavodu u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa odnosno bolovanja Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dado00 odgovoreno: 23. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 23. prosinac 2010. ovako:bio sam prijavljen na 2814kn po ugovoru,ali moja plaća je bila nekih 5000-6000kn zavisi koliko sam sati taj mjesec imao(radili smo po 10 sati),ali s tim da smo sami plaćali porez na onaj dio plaće koji bi trebao dobit "na ruke" i sve je išlo preko računa,a na izvadcima iz banke mi je pisalo "Uplata redovitog primanja",znači gledala mi se cijela plaća primjer:5450kn,a ne kako piše u ugovoru 2814kn. danas sam bio na razgovoru s još dvojcom kolega i dao nam je poslovno uvjetovan otkaz(piše:zbog nedostatka posla otkazuje se ugovor o radu.)nisam ništa potpisao,a on nam je donio već sve papire,osim obračuna plaća,s tim da nas je već odjavio s miroviskog i zdr.pa se pitam kako to moze bez da sam mu vratio zdravstvenu knjižicu i potpisao otkaz. pitali smo ga za neiskorišteni godišnji(20 dana),na što se nasmijao i rekao da nemamo pravo na njega.Otkazni rok je 30 dana kada ja dajem otkaz i kada mi ga on daje,tako piše u ugovoru,pa me zanima dali šef mora poštivati taj otkazni rok. u posljednja 24 mjeseca sam radio nešto duže od godine dana. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 23. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 23. prosinac 2010. dado00 je napisao: ovako:bio sam prijavljen na 2814kn po ugovoru,ali moja plaća je bila nekih 5000-6000kn zavisi koliko sam sati taj mjesec imao(radili smo po 10 sati),ali s tim da smo sami plaćali porez na onaj dio plaće koji bi trebao dobit "na ruke" i sve je išlo preko računa,a na izvadcima iz banke mi je pisalo "Uplata redovitog primanja",znači gledala mi se cijela plaća primjer:5450kn,a ne kako piše u ugovoru 2814kn. danas sam bio na razgovoru s još dvojcom kolega i dao nam je poslovno uvjetovan otkaz(piše:zbog nedostatka posla otkazuje se ugovor o radu.)nisam ništa potpisao,a on nam je donio već sve papire,osim obračuna plaća,s tim da nas je već odjavio s miroviskog i zdr.pa se pitam kako to moze bez da sam mu vratio zdravstvenu knjižicu i potpisao otkaz. pitali smo ga za neiskorišteni godišnji(20 dana),na što se nasmijao i rekao da nemamo pravo na njega.Otkazni rok je 30 dana kada ja dajem otkaz i kada mi ga on daje,tako piše u ugovoru,pa me zanima dali šef mora poštivati taj otkazni rok. u posljednja 24 mjeseca sam radio nešto duže od godine dana. dado, a.napisal si "bio sam prijavljen na 2814kn" dakle to je tvoja osnovna plaća za 176 sati. To kaj je na izvodu pisalo je nebitno. Bitno je kaj piše u obračunu.dakle mogu biti u tvom slučaju dvije stvari: 1. recimo usmeni dogovor da ti je plaća za 176 sati npr 4000 kn. Rađe ti sveki mjesec promjeni visinu satnice i ti dobiješ plaću kakovu si usmeno dogovorio pa sa malo prekvremenih to isdpadne 5500 kn. 2. da si imal prekovremenih sati 90 u tom mjrsecu pa kad izračunaš svoju satnicu uvećanu za 50% onda ti bi to sa redovnig 2814 kn bilo tu negdje 5500. Dakle u slučaju pod 1. muljaju jer ti ne mjenjaju ugovrenu osnovicu novim ugovorom ,nego uvijek imaš 2814 kn (ugovorenih). Pa kad dođe do problema e onda nemožeš dado ništ. On ti za 176 sat isplati 2814 kn i on je čist ko suza. Dakle ti moraš usporediti obračun plaće kad si dobivao 5500 kn i kad si dobio 2814 da vidiš temeljem čega si dobio ovu veću plaću: -prekovremenih ili -povečanja satnice. Znaći ako nemaš u mjesecu kad si dobio 2814 kn -prekovremenih sati -nisi imao drukčiji dogovor o visini osnovne plaće a koji je vidljiv u obračunima o promjenjivoj satnici ,nemaš se na što žaliti i ne maš potraživati nikakav novac. OTKAZ MORA IMATI PISANI OBLIK b.Ti nemaš šta potpisivati otkaz jer je otkaz jednostran akt. Trebao bipotpisati samo primitak otkaza. Dakle kolko sam shvatio ti si odbio potpisati primitak,. Sad će ti ga poslati poštom,pa ga primi. c. da tvoj šef mora poštivati otkazni rok.Ti po svom ugovoru imaš pravo na 30 dana otkazni rok. Dakle ako si danas dobio otkaz njegov učinak može nastupiti tek 23.01.2011 g.Isto mora pisati i na odjavama sa mir. i zdravstvenog osiguranja i u radnoj knjižici. d. da mora ti dati novčanu naknadu za neiskorišteni GO. I naravno imaš pravo naknade na zavodu za zapošljavanje. Ti ćeš sada napraviti ovako. Preuzmi otkaz. Vidi sa kojim su datumom zaključeni dokumenti pa ćeš onda: 1. ukoliko nije uračunat otkazni rok ( a on se počinje računati sa danom kada si preuzeo otkaz odnosno potpisao da si ga primio) otiđi kod šefa i reci mu da te prijavi ponovo do isteka otkaznog roka i da ti o tome donese prijave , roku odnmah. 2. da ti je dužan isplatiti naknadu za neiskorišteni GO temeljem: Članak 61.zakona o radu (1) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora. 3. da ti dostavi sve Obračune plaća koje ti nije dostavio. I reci mu da, ukoliko ne učini tako kako si tražio ( nedaj mu dulji rok od 28-og drugi tjedan) da ćeš ga prijaviti inspektoratu za radne odnose i poduzeti mjere koje je propisao zakon o radu. ( Poslat ćeš mu Zahtjev za zaštitu prava,preporučeno poštom sa povratnicom-to mu ne moraš govoriti). Dakle odmah sutra pa makar jeBadnjek odi mu čestitaj i "čestitaj". Ja sam mislil da je on malo bolji. Ali sam se prevaril. Eto felixxu koji brani poslodavce. Kad dobiješ otkaz u ruke onda se javi da vidimo kaj je sve nadrobil u njemu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dado00 odgovoreno: 24. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 24. prosinac 2010. svi papiri su kod mene osim obračuni plača,pa evo kaj je napravil:kao prvo nema pečata firme na otkaznom ugovoru,pa se ne mogu prijavit na burzu. 2.Piše da je odluku o otkazu donio 22.11.2010,tj da sam već odradio otkazni rok. 3.Sa mirovinskog i zdravstvenog me odjavio 20.12.2010. Zvao sam ga i rekao sam mu da nema štambilja na otkaznom ugovoru,te da se nađemo da mi to potvrdi ali mi je rekao idući tjedan.Ista stvar sa obračunima plaća. Prijavio sam ga danas inspektoratu,njemu nisam ništa rekao. Planiram mu u ponedjeljak poslati zahtjev za zaštitu prava i tužiti ga.U inspektoratu mi je žena rekla da mu mogu napisat samo jednu rečenicu tipa "molio bih da preispitate odluku o poslovno uvjetovanom otkazu".Ne kužim se baš u te prijave i kaj bi trebo napisat pa ako mi netko može dat savjet kaj napisati sve.fala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 24. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 24. prosinac 2010. dado00 je napisao: svi papiri su kod mene osim obračuni plača,pa evo kaj je napravil:kao prvo nema pečata firme na otkaznom ugovoru,pa se ne mogu prijavit na burzu. 2.Piše da je odluku o otkazu donio 22.11.2010,tj da sam već odradio otkazni rok. 3.Sa mirovinskog i zdravstvenog me odjavio 20.12.2010. Zvao sam ga i rekao sam mu da nema štambilja na otkaznom ugovoru,te da se nađemo da mi to potvrdi ali mi je rekao idući tjedan.Ista stvar sa obračunima plaća. Prijavio sam ga danas inspektoratu,njemu nisam ništa rekao. Planiram mu u ponedjeljak poslati zahtjev za zaštitu prava i tužiti ga.U inspektoratu mi je žena rekla da mu mogu napisat samo jednu rečenicu tipa "molio bih da preispitate odluku o poslovno uvjetovanom otkazu".Ne kužim se baš u te prijave i kaj bi trebo napisat pa ako mi netko može dat savjet kaj napisati sve.fala dado, nije bitno kad je poslodavac donio odluku, nego KAD SI JE TI PRIMIO! Od dana kad si je primio(kad si potpisao primitak odluke) teće otkazni rok.Dakle ti si trebao napraviti kaj sam ti rekao i to danas. Jesi li.Ti mu temeljem onog kaj sam ti napidsao prvo sve reci. Bude li izmišljao toplu vodu onda ćeš mu 1. Napisati ZZP,poslati poštom preporučeno sa POVRATNICOM. Za podnošenje ZZP-a ti imaš 15 dana. Poslodavac ima 15 dana da ti odgovori (ali i ne mora). Ako ti ne odgovori ili odgovori negativno u tom roku od 15 dana, e onda ideš na Inspektorat 2. Napisati prijavu Inspektoratu i priložiti kopiju ZZP-a. A u sljedečem roku od 15 dana podnosiš tužbu Opčinskom sudu (parnični odjel) koji ti je naveden u ugovoru. Netrebaš trčatu pred rudo sa inspektorati jer Inspektorat ti nemože "prisiliti" poslodavca da ti plati GO ili da te vrati na posao. Dakle dado kaj moraš znati:moraš znati da inspekcija rada ne može nadomještati sud, stoga ne rješava slučajeve npr. neisplate plaća ili otkaza, na način da može naložiti poslodavcu isplatu plaće ili vraćanja radnika na rad, budući o tome može odlučivati jedino sud.On ima zadatak da ako nađe nepravilnosti u radnom odnosu prijavi poslodavca prekršajnom sudu koji će opak poslodavca kazniti novčanona temelju propisa zakona o radu i drugih zakonaPrimjerice za neizdavanje obračuna plaće predviđena je kazna od 61.000 do 100.000 kn. Kužiš? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dado00 odgovoreno: 24. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 24. prosinac 2010. Otkaz sam primio jučer,i još jučer sam ga pitao šta je sa otkaznim rokom,na što mi je rekao da sam to već odradio i da nema otkazog roka i da ga tužim ako mi se to ne sviđa. Za obračune plača mu govorim još od 9mj,tražio sam ga najmanje 20 puta i uvijek isto:budem,sutra,kod knjigovođe su mi itd.,od kad nam je smanjio plaču nije nikome u firmi htio donest niti jednu listu do dan danas.Nešto mulja sa tim obračunima ili ih ni nema,jer mi je danas rekao da će mi dati nekakav formular na kojem će pisati prosjek plaće u zadnja 3 mj.Rekao sam mu da ja hoću obračun plaće za svaki mjesec koji sam odradio a ne nekakav papir di će pisat prosjek moje zadnje 3 plaće.Očito je da izbjegava dati te obračune jer je smuljao nešto. Šta se tiče inspektorata,ja tu prijavu mogu povuć jer su mi tak rekli,ali pošto znam da mi neće dati ni obračune niti platiti godišnji ni ovaj otkazni rok ne odustajem od prijave. Pitao sam ga za sve ovo kako ste mi savjetovali već 3puta, i sva tri puta mi na kraju veli da ga tužim ak mi nekaj ne paše.Mislim da više nema smisla da ga zovem.Odugovlači s tim obračunima i svime jer računa na to da prođe 15 dana od otkaza pa da ga ja ne mogu tužit.Pošto su sad ovi blagdani mislio je da ću se ja doma prežderavat i zaboravit na taj otkaz ali se zaj...pozz Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 24. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 24. prosinac 2010. Dado, dakle kad on neće kak je dobro za njega,kak je propisal Zakon o radu ili ak misli da ti neznaš svoja prava ,e onda bumo ga "rešili" sve po propisima tog istog Zakona. Ajde javil bum ti se na PM pa da mu složimo "čestitku" za Novu 2011. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 25. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 25. prosinac 2010. Kako volim takve poslodavce. Smire se tek kad ih po džepu lupis (ili država) i onda počnu čitati zakone. Cigo1 javi kako je prošlo..... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.