Jump to content

tko je ovdje lud?

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav svim forumasima....uclanio sam se ovdje da bih eventualno dobio odgovor na moje pitanje...odnosno moj problem.

Ovog mjeseca sam dobio placu umanjenu za 840 kuna....na upit poslodavcu sta se to desava...isti mi je odgovorio da je to neki novi zakon po kojemu radnik nema pravo na naknadu za prijevoz dok je na godisnjem odmoru(koliko znam to je oduvjek bilo tako)....Zelio sam dodatno objasnjenje...posto poslodavac mi nije to objasnio bas najbolje....te je na moje inzistiranje nazvao svoje racunovodstvo...te sam iz toga razgovora saznao da sam ja bio na godisnjem odmoru 10 radnih dana....i to u 11 mjesecu ove godine. Naravno da ja nisam bio na godisnjem tada...a niti sam razmisljao o tome....Ja sam svoj godisnji odmor planirao 20.12...dakle za 3 dana... Uglavnom...uzeto mi je 840 kuna troskova prijevoza...bez ikakvog objasnjenja....ne znam po kojoj racunici ispada 840 kuna za 10 radnih dana....je bi to onda znacilo da za 20 radnih dana moji troskovi iznose 1700 kuna skoro ??? A mjesecna autobusna karta u oba pravca(od mjesta gdje stanujem -do mjesta gdje radim) iznosi(u oba pravca) 540 kuna..a redovna karta iznosi 840 kuna....U mom ugovoru o radu definirana je samo visina bruto place...sa uracunatim mjesecnim troskovim prijevoza(te sam prilikom dogovora sa poslodavcem istaknuo da zelim barem 70 posto place da mi se isplati na racun...radi mojih kredita....dozvoljenih minusa..te ostalih beneficija)...U firmi u kojoj sam radio prije...mjesecno sam dobivao 540 kuna prijevoza...te sam racunao da ce to biti opet tako...posto je lokacija ostala manje vise ista....te nisam znao niti mi je itko rekao da ce mi placati troskove 2,00 kn po kilometru(jer po mojoj racunici to ispada tako)....U 2 godine rada u ovoj firmi..nisam dobio NIKAD niti jednu platnu listu...niti jedno rijesenje za godisnji...itd itd....Takodjer sam sad shvatio zasto mi je od prvoga dana placa isplacivana u dvije uplate...jedna malo veca..a druga nesto manja...ovaj mjesec je ta prva uplata ostala ista dok se ova druga umanjila za tih 840 kuna...iz toga zakljucujem da su ti troskovi prijevoza prenapuhani zato...da bi mi poslodavac isplacivao dio place iz neoporezivog dijela(puntni se troskov ne oporezuju)...a da bi sa druge strane..ovim previsokim prikazivanjem troskova prijevoza...smanjio moju osnovicu place(na koju placa prirez i porez)...te se na taj nacin okoristio....NIKADA u zivotu u nijednoj firmi ja nisam ni kune izgubio kad sam bivao na godisnjem...te sam ostao sav u cudu....Osjecam se prevarenim...izigranim...osjecam se glupo....Da je bio fer moj poslodavac mi je mogao na ruke datgi tih 800 kuna...i objasniti mi prije nego je to napravio...a ne ovako...Ista stvar je bila i prosle zime kada mi je na isti nacin zafalilo 1500 kuna....uz objasnjenje da je recesija i da nema posla toliko...Kaze da su to neki novi zakoni i da se knjigovodsto prilagodjava europskoj uniji....hahahahaha!!!! Ljudi...sta mi je ciniti ??? Imam li ikakve osnove za tuzbu.. !! Hvala unaprijed :-?

odgovoreno:

Kakav Ugovor o radu imate odnosno što piše u njemu vezano za:

-iznos bruto plaće (u kn ili ?)

-da li je navedena naknada za prijevoz (iznos je u kn?)

-da li su obje uplate plaće na tekući račun ili drugi dio dobijate na ruke?

Vaš poslodavac je počinio nekoliko prekršaja za koje su predviđene visoke kazne ali za detaljnije obrazoženje odgovorite mi na ova pitanja.

odgovoreno:

vexvg je napisao:

Kakav Ugovor o radu imate odnosno što piše u njemu vezano za:

-iznos bruto plaće (u kn ili ?)

-da li je navedena naknada za prijevoz (iznos je u kn?)

-da li su obje uplate plaće na tekući račun ili drugi dio dobijate na ruke?

Vaš poslodavac je počinio nekoliko prekršaja za koje su predviđene visoke kazne ali za detaljnije obrazoženje odgovorite mi na ova pitanja.

poslan vam je PP

zahvaljujem na odgovoru

odgovoreno:

Dogovor (usmeni) je nevažeći. Bitno je ono što je napisano u Ugovoru o radu. Ukoliko u ugovoru nije napisano da imate pravo na naknadu za prijevoz (pogotovo ako ne piše iznos u kunama ili način na koji će se izračunati) ,poslodavac ju nije dužan isplatiti osim u slučaju da je to prdviđeno Ugovorom o radu,kolektivnim ugovorom za tu djelatnost ili pravilnikom o radu.

Poslodavac Vam je dužan isplatiti plaću u punom iznosu koji je naveden u Ugovoru o radu (zajedno s naknadama na koje eventualno imate pravo po KO ili pravilnikom o radu).

Poslodavac Vam je dužan isplatiti plaću do 15.slijedeći mjesec.

Poslodavac Vam je dužan dati ispravu (platna lista,obračun plaće) iz kojega je vidljiva osnova za isplatu plaće,prekovremeni.....

Poslodavac Vam nesmije umanjiti plaću.

Pogledajte što Vam točno piše u Ugovoru o radu i pravilniku o radu (oboje Vam je moralo biti predano prije početka Vašeg rada kod poslodavca).

Poslodavac je počinio niz prekršaja za koje su mu predviđene vrlo visoke kazne te mi se javite s podatcima iz Ugovora o radu i pravilnika o radu kako bi Vas mogao savjetovati što dalje.

Samim time što Vam nije predao obračun plaće očekuje ga kazna od 61.000 do 100.000 kn.

odgovoreno:

potraziti cu ugovor..ali siguran sam da ce tamo pisati najmanje moguci bruto iznos place...i da nece pisati ni rijec o putnim troskovima..Ja sam kriv...vjerovao sam covjeku a rijec(znamo se vec dulji niz godina...jer sam dulje vremena za njega honorarno obavljao odredjene poslove)...Nisam obracao paznju na neizdavanje platne liste( u prosloj firmi sam dobivao uredno svu pratecu dokumentaciju uvijek)...meni je bilo bitno raditi svoj posao posteno...i zaradjivati za zivot koliko je god to vise moguce...te sam te pravne stvari ostavio zapostavljene...mislio sma da je covjek fer i da nikada nece doci do ovoga...ali prevario sam se...Dakako ima tu jos toga..vezano uz nacin poslovanja...i odlaganja nekog otpadnog materijala nepropisno...(ali to je vise za "zelene")te glede samog objekta u kojemu radim...ali nebi o tome...Posten sa covjek...i do sad sam trpio tu njegovu bahatost...ali je definitivno malo pretjerao...jer se osjecam doslove POKRADEN za taj iznos..... :palacdolje::palacdolje:

odgovoreno:

Soulasylum,

napisao si: "Posten sa covjek...i do sad sam trpio tu njegovu bahatost...ali je definitivno malo pretjerao...jer se osjecam doslove POKRADEN za taj iznos..... "

A jesi li ti razmisio da je još neko POKRADEN postupcima tvog poslodavca i tvojim traženjem da ti legalno na račun isplati 70% plaće a ostalo "ilegalno". Pa kaj se čudiš da on mulja kad muljaš i ti. Pa i nismo tak baš pošteni kak prićamo.Malo bi trebal razmislit o sebi pa onda tražit pravdu. Kaj ne? Zavaljali smo Državu a sad cvilimo za 840 kn i tužili bi? Ideš:-D

odgovoreno:

cigo1 je napisao:

Soulasylum,

napisao si: "Posten sa covjek...i do sad sam trpio tu njegovu bahatost...ali je definitivno malo pretjerao...jer se osjecam doslove POKRADEN za taj iznos..... "

A jesi li ti razmisio da je još neko POKRADEN postupcima tvog poslodavca i tvojim traženjem da ti legalno na račun isplati 70% plaće a ostalo "ilegalno". Pa kaj se čudiš da on mulja kad muljaš i ti. Pa i nismo tak baš pošteni kak prićamo.Malo bi trebal razmislit o sebi pa onda tražit pravdu. Kaj ne? Zavaljali smo Državu a sad cvilimo za 840 kn i tužili bi? Ideš:-D

A jesi li dugo razmisljao prije nego si ti ovo napisao....cijeli zivot radim kod raznih privatnika (vise od 20 godina)...i jos nikad ni jedan mi nije isplatio dogovorenu placu u cijelosti na racun.....a tako rade skoro svi. Poslodavac zaradjuje i ostvaruje dobit zahvaljujuci MOME trudu...MOME znoju...i MOJIM rukama.....i zelim dogovoreni iznos da mi bude osiguran. Dolazim svaki dan na posao uredno...svoj posao obavaljam korektno i kvalitetno. A to sto on drzavu potkrada...nije moj problem...vec kad tu drzavu muzu i puno vece face...neka je muze i poslodavac...postoje nadlezne sluzbe za suzbijanje takvih pojava...samo sto se u nasoj drzavi nezna tko pije a tko placa....

A ti si jedan od onih gradjana koji zele promijeniti svijet..i osjecas se moralno odgovornim....Biti ces ti jedan dan dobar financijski inspektor...I daj objavi svoju kandidaturu za predsjednika vlade...ili drzave..moj glas ces definitivno dobiti..... :palac:

A tebi ako 840 kuna nisu neka stvaka...i ako zivis u izobilju svega....meni puno znace....jer sam ih posteno zaradio.A to kakav sam ja covjek...nije na tebi da sudis...jer me ne poznajes....Pitao sam ovdje ako netko zna odgovor..a ovakve face poput tebe mi nisu potrebne...Na kraju krajeva... izmedju moga poslodavca i tebe nema nikakve razlike.... :palacdolje::palacdolje:

odgovoreno:

Dečki malo da smirimo tenzije.

U odgovoru koji mi je poslao na PP Soulasylum mi je napisao da je cijeli iznos plaće dobijao na račun ali u dva dijela. U oba slučaja pisalo mu je "uplata redovnog primanja". Kako mu poslodavac nije predavao obračun plaće,nemože se (trenutno) utvrditi način izračuna ni plaće ni event.naknada.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija