Jump to content

Nepropisno parkiranje na zajedničkim dijelovima zgrade

li1910

Preporučene objave

Dobar dan!

Predstavnik sam suvlasnika zgrade s 9 stanova, koja dijeli pristupni put i prilaz parkirnim mjestima i garažama s još 3 zgrade istog investitora.

Neki stanari (iz naše ali i drugih zgrada) i posjetitelji redovito parkiraju svoja vozila uz rub naše pristupne ceste ili uz samu zgradu gdje nisu predviđena parkirna mjesta i tako otežavaju promet ali još više ulaz i izlaz iz garaža - pogotovo sad kad je pao snijeg pa je manevriranje dodatno otežano.

Vlasnici garaža se bune i traže od mene da riješim situaciju. Zanima me koje su moje dužnosti i ovlasti u ovom slučaju? Dobronamjerni susjedski razgovor nije urodio plodom. Što se može napraviti?

Upravitelj svih 4 zgrada je GSKG.

Unaprijed hvala.

Dijeli na drugim stranicama

Napisali ste da se radi o zajedničkim dijelovima zgrade, a iz opisa proizlazi da se radi o pristupnoj cesti i nedefiniranom terenu pored zgrade.

Neovisno o tome da li je pristupna cesta na privatnom ili javnom terenu, ona služi prometu pa na njoj vrijede odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Iz toga slijedi da su za prekršaje nadležni policija i komunalni redari koji mogu odrediti i premještanje vozila "paukom" u određenim slučajevima.

Ako se radi o vozilima na javnim zelenim i sličnim površinama, nadležni su komunalni redari koji također mogu odrediti i premještanje vozila "paukom" u određenim slučajevima.

Ako su vozila parkirana tako da onemogućuju ulaz/izlaz iz zgrade ili garaže, koliko znam djelatnici "Zagrebparkinga" se odazivaju i na pozive vlasnika nekretnine. Možete provjeriti tako da kontaktirate s njima.

Mislim da bi bilo dobro da prije pozivanja policije ili redara upozorite vlasnike vozila (npr. lecima) da ćete to početi prakticirati nakon isteka određenog roka. Također bi bilo dobro postaviti znakove upozorenja da pauk odvozi vozila s tog područja.

No, u praksi dugoročnije mogu nešto pomoći samo fizičke prepreke (stupići, žardinijere i slično), po mogućnosti takve da se ne mogu lako ukloniti. Na privatnom terenu možete ih staviti kako hoćete, pod uvjetom da omogućite vatrogasni i slični pristup.

No, pravog lijeka nema. Ovih dana jedne novine objavile su sliku vozila parkiranog na samom prvom peronu zagrebačkog Glavnog kolodvora, ispod nadstrešnice. Osobno sam vidio vozilo koje je bilo parkirano ispred kolnog ulaza za hitni prijem Dječje bolnice u Zagrebu i potpuno onemogućilo bilo kakav pristup drugih vozila bolnici. Natpis Hitni prijem na tom mjestu ispisan je iznad kapije slovima visine otprilike pola metra, na crvenoj podlozi, pa je svaka zabuna potpuno isključena.

Mislim da ne postoji baš nikakav način kojim bi se osobama koje tako parkiraju omogućilo da shvate što ne valja s takvim ponašanjem. Nije pronađen način da se ucijepi osjećaj društvene odgovornosti onome tko ga nije stekao u svom osobnom razvoju, za takva nedjela ne može ga se poslati ni u zatvor niti se to smatra poremećajem u psihijatrijskom smislu.

Može li potpitanje?

Kako je moguće da su te garaže i parkirna mjesta vlasništvo samo nekih stanara?

U mojoj zgradi su neki stanari u dvorištu izgradili "garaže" i osporavaju ostalima korištenje dvorišta. Jer je netko parkiran ispred "njihove garaže".

Isprika ako su u vašoj zgradi vlasnički odnosi kristalno jasni i ako je kristalno jasno čije su (legalne) garaže i čiji je put.

Pozzz

U starijim zgradama (ne moraju nužno biti jako stare, dosta je 30tak godina) koje nisu etažirane dvorišta su zajednička, a garaže mahom nelegalne. Zar onaj tko je (bespravno) uzurpirao dio zajedničkog dvorišta i proglasio ga garažom ima pravo zahtijevati od ostalih da se ne služe ostatkom dvorišta jer je taj ostatak ispred "njihovih garaža"?

Pozzz

Hvala :))

Ne bi li to značilo pristajanje na uzurpaciju?

Nije da ja mislim da je lijepo stati pred "garažu", ali ponekad je takav ograničeni vid nasilja jedino što nasilnici koji su "garaže" izgradili razumiju kao argument.

Osim toga sve nas žulja upravo mjesto za parkiranje u dvorištu, koje bi bilo moguće da nelegalnih garaža nema.

Ima li stvarnog (pravnog) rješenja u malom dvorištu s puno stanara? Ili tko jači...

Pozzz

Pravne mogućnosti sigurno postoje, ali njihovo ostvarivanje ovisi o onome što obično nazivamo funkcioniranjem pravne države, što će reći o radu državnih tijela i nadležnih državnih zaposlenika.

Nelegalni objekti su u nadležnosti građevinske inspekcije, koja može i ne mora obaviti svoj posao. Isto tako suvlasnici zgrade mogu tužbom ustati protiv onih koji koriste zajedničke dijelove protivno namjeni.

Za zaštitu interesa većine stanara nije bitno da li je zgrada etažirana.

@ Pravne mogućnosti sigurno postoje, ali njihovo ostvarivanje ovisi o onome što obično nazivamo funkcioniranjem pravne države, što će reći o radu državnih tijela i nadležnih državnih zaposlenika....

To sam si i mislila. Do tada, MM ima - na žalost - pravo:svoj problem ćeš najbrže riješiti tako da on postane njihov problem. Ako imaš živaca da te poprijeko gledaju - što ja nemam :(

Dok čekamo na efikasniju pravnu državu, hvala na trudu.

Želim Vam svako dobro i ugodan dan!

Pozz

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija