Jump to content

Obitelj Adams-hrvatska prića


anonimno

Preporučene objave

Nešto o ocu, majci, sestrama i pravu mene kao zakonske nasljednice

 

Osobno mi je neshvativo da mi je zatajena postojanost oporuke od strane pokojnog oca i ne mogu shvatiti razloge samog nastanka oporuke u kojoj se sve ostavlja majci uz navod da sam ja namirena u nužnom djelu

 

Meni je kopljen suterenski stan od 29 m2 na pešćenici a majka ja dobila stan 60 m2 u maksimiru i kuću na moru od 240 m2i .

 

Jedina prihvatljiva i normalna bila bi podjela na tri djela među zakonskim nasljednicima djecom uz suglasnost da se majci dozvoli da se koristi svom imovinom doživotno.

 

Obzirom na njeno zdravstveno stanje(povremeni gubitci sposobnosti rasuđivanja) i godine starosti ona nije u stanju brinuti o imovini oko koje ni za života pokojnog oca nije bila u stanju voditi brigu. Povezanost «Darovnog ugovora» za stan i «Oporuke» donekle objašnjava pozadinu cijele priče i odaje glavnu aktericu i inicijatoricu oporuke iako je otac uvijek govorio da ga nije briga kako će se imovina dijeliti nakon njegove smrti, to neka se mi djeca dogovorimo.

 

Normalno bi bilo da supruga pokojnog zadrži pravo doživotnog uživanja imovine pokojnoga oca, osim ako ne postoji neki «pakleni plan» za izigravanje nekog od zakonskih nasljednika, a da si neki «mamini ljubimci» priskrbe sve, a drugi «crne ovce» ostanu bez ičega.

 

Da li je to pošteno i moralno ponašanje unutar jedne obitelji? Da li se to može očekivati od majke i rođenih sestara, intelektualaca u obitelji?

 

Nažalost po svemu do sad viđenom i doživljenom nameće se jedan logičan odgovor DA.

 

1. Majka i sestre su pokušali od mene sa obrazloženjem mogućnosti prodaje vanbrodskog motora (dakle na prevaru) ishoditi izjavu da se odričem nasljedstva u korist majke

 

2. Majka i sestre su mi zatajile postojanje oporuke za koju su znale da postoji još za života pokojnog oca i predočile mi ju tek nakon njegove smrti

 

3. Sadržaj oporuke nije logičan jer je majka psihički neuravnotežena osoba, klaustrofobična, depresivna, anksiozna i ukratko nesposobna da se samostalno brine za nekretnine koje su joj oporučno ostavljene

 

4. Od malena me majka psihofizički zlostavljala ( razlozi su bili da nisam pojela ovo ili nisam napravila ono i td.) , tako su batine bile dio svakodnevnice do moje 15. godine, (pretežito kad oca nije bilo kod kuće da me zaštiti) od tada se sve svodilo na profinjeniji vid ignoriranja mojih zahtjeva i omalovažavanja sveg što bih osobno postigla.

 

5. Fascinantan je bio i prag tolerancije prema ponašanju sestara, posebice mlađe i toleriranje njihovog ponašanja (konzumacija alkohola i droge, putovanje autostopom po Europi, život u komuni u francuskoj i sl.) i potpora u svemu što su odlučile ( kupnja stana i potpora za odvojeni život od roditelja iako otac to nije mogao prihvatiti)

 

6. Nevjerojatna je i nepojmljiva činjenica da sam u vlastitoj dječjoj sobi još kao dijete bila prisutna kad su sestre konzumirale drogu i upoznale me iz prve ruke sa učinkom opijata

 

7. Danas su djeca koja u osnovnoj školi pišu pjesme tretirana kao nadarena i posvećuje im se posebna briga za njihov razvoj i daljnje školovanje. Djeca čije se pjesme objavljuju u časopisima i čitaju na radiju su podržavana od obitelji i njihovom razvoju i školovanju se posvećuje posebna pažnja.

 

Moja je majka odlučila da ja nisam intelektualno sposobna za fakultetsku naobrazbu, i tako me omalovažavajući ubila ono malo samopouzdanja koje ima mlada osoba ne pragu ulaska u svijet odraslih.

 

Iako bi do diobe nasljedstva nasljednici moralu zajednički upravljati imovinom kad sam spomenula takvu mogućnost majka i sestre su prekinuli svaki vid kontakta sa mnom promjenili brave i iznajmljuju kuću na moru.

 

Znam da se iznajmljivanjem objekta na moru ostvaruje i dijeli zarada ali iako sam materijalno u najtežoj situaciji uopće me ne interesira taj novac i neka ga dijele ali bi bilo pošteno da mojoj obitelji i meni dozvole da barem tri tjedna mogu boraviti na moru. Tamo sam ljetovala od malena i nedostaju mi prijatelji s kojima sam zajedno provodila ljeta i provela najljepše dane djetinjstva.

Računajući na moj loš materijalni status izgleda da se nadaju da financijski neću biti u stanju podnijeti troškove spora i morati odustati od svojih zakonski( i moralnih i normalnih ljudskih) potraživanja. Nikada neću odustati od onoga što mi po pravdi i zakonu pripada jer to je nešto što po pravdi i zakonu pripada mojoj djeci za koju ću se boriti dok ne zadovoljim pravdu. Nisam sitničava osoba i ne insistiram na popisu i procjeni cjelokupne imovine i svega što je darovano mojim sestrama i meni jer bi se jednostavnim izračunom došlo do podataka da su one i za života pokojnoga oca uspijevale prigrabiti više i materijalnih dobara i roditeljskog angažmana oko njihove vanbračne djece ( čuvanja djece, odvoženje u vrtiće, škole, na razne izvanškolske aktivnosti, ljetovanja i td)

 

Pri kupnji stanova ( dok su meni kupili suterenski stan od 29 m2 njihovi su duplo veći novi stan u 63 m2 u novom zagrebu u novogradnji i 65 m2 na medvešćaku ).

Tako da smo suprug i ja nakon prodaje suterenskog stana u pri kupnji novog stana u Stenjevcu koji smo kupili polovicom i vlastitim sredstvima zbog tadašnjih zakona stan kupili na očevo ima da ga oslobodimo plaćanja poreza na promet nekretninama.

Moja majka koja je bila kućanica, nema nikakvo radnog iskustva, ne vozi auto iako ima vozački ispit, ne zna promijeniti osigurač ili memorirati programe na tv-u postavlja se odjednom kao poduzetnica koja će upravljati cjelokupnom imovinom pokojnog oca ili je sve trebalo da posluži kao prijelazna forma da se rasproda imovina pokojnog oca novac razdjeli između sestrica(koje su se iznenađujuće brzo odlučile dati izjave o odricanju od nasljednog prava) i majke.

 

Ako ću se ikada odreći nasljedstva onda ću to učiniti u korist svojih potomaka jer su djeca budućnost a ne bolesna starice ( u međuvremenu je uz sve svoje bolesti doživjela i moždani udar) koja odavno nema jasne rezone i kriterije u pogledu svojih potomaka i kojoj bi za ovo života što joj je još preostalo bilo pametnije da ga proživi u miru a ne u borbi za imetak koji i onako ne može ponijeti sa sobom.

 

Da li će ova ostavinska rasprava prerasti u parnični postupak ili će se riješit dogovorom ovisi o majci i milim sestricama njenim savjetnicama.

 

Majka nije nikad povezala da za nestanak knjiga, zubnog zlata, novca ili bicikla mogla potražiti krivca među konzumentima alkohola i droge iako sumnjam da nije naslućivala što joj se događa u obitelji i tako je sve svoje frustracije iskaljivala na meni i uništavala sve moje snove o obiteljskoj idili i roditeljskoj ljubavi. Nikad izrečeno «volim te», «ti si najbolja», «ti to možeš sa lakoćom ćeš to riješiti». Kad danas pogledam tu krhku bolesnu staricu koja je tako autoritativno upravljala mojim životom i prouzročila mi toliko boli, vidim samo sjenu koja polako nestaje, a i život teče dalje. Još uvijek nemam snage suprotstaviti joj se i ostati hladnokrvna, frustracije i traume iz djetinjstva su doživotne, a sve je moglo i bolje.

 

Ma da su tete(moje sestre) moju djecu jednom nazvale i čestitale rođendan ili pohvalile njihove školske ili sportske rezultatae.

 

Jedna šugava hrvatska prića o jednoj obitelji koja nikad nije funkcionirala kao obitelj

 

Oprostite na opsežnosti ali ovo sam morala negdje izbaciti iz sebe i to je ovdje pred vama

 

Pozdrav svima

 

 

 

:thumbs: :thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Odgovor na pitanje da li ste namireni u nužnom dijelu dosta je složeno i previše je zakonskih odrebi uključeno da to ovdje sve objasnim, pa ovo što ću napisati uzmite više kao smjernicu nego precizan odgovor:

 

Ako je oporuka valjana (sposobnost rasuđivanja oporučitelja, pravilan oblik, bez mana volje), Vama pripada pola onoga što bi Vam pripalo da nije bilo oporuke.

 

Ako sam dobro shvatio, iza ostavitelja je ostalo troje djece i supruga. To bi značilo da Vama na ime nužnog dijela pripada 1/8 dijelova ostavine.

 

U Vaš nužni dio uračunava se sve što ste ikada dobili od ostavitelja (posebice stan), osim manjih uobičajnih darova i troškova uzdržavanja.

 

Da bi vidjeli da li ste namireni morate napraviti sljedeću računicu:

1. procijeniti svu imovinu ostavitelja u trenutku smrti (nekretnine, pokretnine, potraživanja i sl.). Pri tome uzmite u obzir da je vrlo vjerojatno Vaša majka suvlasnica u 1/2 dijela sve te imovine ako je ista stečena za vrijeme braka.

2. od te vrijednosti odbite dugove ostavitelja

3. dodajte vrijednost svih darova učinjenih Vama, Vašoj majci i sestrama

4. dodajte vrijednost darova učinjenih trećim osobama u zadnjoj godini života ostavitelja.

 

Ako je vrijednost Vašeg stana i drugih darova koje ste primili jednaka ili veća od 1/8 vrijednosti koju ste izračunali prema gornjim točkama Vi ste namireni u nužnom dijelu i nemate pravo ništa potraživati od oporučnih naslijednika.

 

U protivnom možete tražiti da se umanje oporučna raspolaganja kako bi dobili punu vrijednost svog nužnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija