Zdongo objavljeno: 20. prosinac 2010. Dijeli objavljeno: 20. prosinac 2010. Poštovani, u prilogi dajem link svog trenutnog ugovora na određeno vrijeme. -Zanima me je li on važeći ili nije, pošto ne piše do kad traje? -U ugovoru piše da ću raditi u nepumnom radnom vremenu od 30 sati tjedno, a ja radim 42 sata tjedno (tjedni odmor je svaki sedmi dan!, što znači 6x6= 36 sati!?! ) -Članak 7 je posebno zanimljiv: " U tijeku rada s jednokratnim punim radnim vremenom..." Što je Jednokratno puno r. vrijeme? -Obrt trenutno zapošljava 6 radnika od kojih sam samo ja prijavljen! -Isto tako je zanimljiv i otkazni rok! -Da li u Zakonu o radu postoji povreda dostojanstva radnika? Ovo sve pišem jer trenutno nemam niti jedan slobodan dan,a to nće da plate, te je najavljeno da mi neće platiti naredne neradne dane 24. i 25. 12. i 31.12.2010. te 1.1.2011. -Dnevnicu dobijam svaki dan "na ruke": 115,00kn Molio bih Vas da prokomentirate maja prava! Puno zahvalan! http://www.imagebam.com/image/80b0a1111789532 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 21. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 21. prosinac 2010. 1. Iako je Ugovor o radu sklopljen pozivajući se na "stari" zakon o radu, on je važeći. Kako poslodavac nije naveo razlog zapošljavanje na određeno niti trajanje takvog Ugovora, mišljenja sam da se možete smatrati zaposlenim na neodređeno. 2. Poslodavac je u Ugovou pobrkao nepuno radno vrijeme s skračenim radnim vremenom. Vi tjedno umjesto 30 sati radite 36 sati,što je Zakonom dopušteno i naziva se prekovremeni rad. Za takav rad morali bi dobiti mjesečno uvečanje na 24 sata*50% (što bi Vam moralo biti i prikazano na obračunu plaće). Rad iz ovog primjera je dopušten samo ako traje do 4 tjedna neprekidno odnosno do 12 tjedana godišnje. 3. Meni je osobo zanimljivije gdje poslodavac piše da "Početak i završetak radnog vremena utvrđuje se prema zakonu o radu i KOLEKTIVNOM UGOVORU" 4. Postoji povreda dostojanstva radnika 5. Napisali ste da su najavila da neće platiti rad na praznike (osim 31.12.2010. koji nije praznik)? Nema neću,morati će. Čim dobijete platnu listu (obračun plaće) za 12 mjesec,a ako nema uvečanja za rad praznikom s točnom satnicom, javite nam se odmah kako bi Vas mogli savjetovati kako ostvariti to Vaše pravo. 5. Da li na ruke dobijate plaću ili dobijate još i dnevnicu? Dnevnica je pojam za naknadu (neoporezivu) za službena putovanja. Napišite na koja prava još mislite da Vam se krše a osobito vezano uz(iz dosadašnjeg mog iskustva): -izdavanje obračuna plaće -korištenje godišnjeg odmora -prijava na mirovinsko i zdrastveno -uskračuje Vam dio plaće zbog nekog njegovog razloga -da li vodi evidenciju o Vašem radnom vremenu ......... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Zdongo odgovoreno: 21. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 21. prosinac 2010. Dakle, ovako: --radim 7 sati dnevno, i imam jedan dan u tjednu slobodno. Znači, 42 sata tjedno. --Ne dobijam obračun plaće (platnu listu) --Svaki dan na ruke dobijem 115,00kn kao plaću --prijavljen sam na zdravstveno osig kao NKV i na 6 sati,a na internetu ne vidim niti jednu uplatu na mirovinsko --Ne vodi se nikakva evidencija o radnom vremenu Jutros sam dobio ponudu od šefa/vlasnika da biram: hoću li isplatu praznika i naknadu za slobodan dan ili plaćeni godišnji u trajanju od tjedan dana. Izabrao sam ovo prvo daa spasim 690 kn. To je taxi-pizza i ja sam vozač (NKV iako imam SSS) Moj kolega s posla (koji ima samo Ugovor o djelu,iako radi kao i ja, 42 sata tjedno) je pao i napukla su mu 2 kralješka. Morao je ležati mjesec dana i zbog toga niko nije imao slobodan dan. Njemu neće dati za tih mjesec dana nikakvu plaću. Dva vozača koji rade su u vojnoj mirovini,a dva picajola neprijavljeni. Eto, da znate okvirno o kakvom profilu ljudi je riječ. Hvala puno! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 25. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 25. prosinac 2010. Na žalost tek sada sam primjetio da Vaš primjerak Ugovora nije potpisan?????? Niti od Vas niti od poslodavca. Trenutno jedini dokaz koji imate da ste u radnom odnosu je prijava na zdrastveno osiguranje. Moj savjet za Vas je prijava Državnom inspektoratu. U prijavi navedite sve što ste dole naveli. Inspektorat će izći na teren i utvrditi činjenice koje će Vam pomoći u ostvarivanju prava iz radnog odnosa. Inspektorat će platiti masnu kaznu poslodavcu. Bez potpisa ovo je najobičniji komad papira koji nikoga ne obavezuje. Prvo treba dokazati da ste u radnom odnosu. Bilo bi savršeno kada bi Inspektorat, u trenutku inspekcije, Vas našao na radnom mjestu (možete u prijavi navesti u kojem vremenu će te biti na radnom mjestu, iako ih to neobavezuje da točno u tome trenutku i izvrše inspekciju). Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Zdongo odgovoreno: 27. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 27. prosinac 2010. vexvg je napisao: Na žalost tek sada sam primjetio da Vaš primjerak Ugovora nije potpisan?????? Niti od Vas niti od poslodavca. Trenutno jedini dokaz koji imate da ste u radnom odnosu je prijava na zdrastveno osiguranje. Postoji potpisani primjerak i s njegove i s moje strane. Ovaj primjerak nisam trazio od njega na potpis jer sam smatrao da je nistavan ugovor jer fali puno stvari, te sam mislio da cu brzo otici odatle. Zasad nema potrebe za prijavom jer mi je isplatio sva moja potrazivanja unaprijed, stim da me je zakinuo za godišnji. Sad me zanima slijedeće: Poslodavac je rekao da necemo raditi 24. i 25. 12. te 31.12. i 1.1. Pošto 24.12 i 31.12. nisu državni praznici, može li poslodavac da mi ne plati te dane? Hvala ti puno, vexvg! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 27. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 27. prosinac 2010. Zdongo je napisao: Postoji potpisani primjerak i s njegove i s moje strane. Ovaj primjerak nisam trazio od njega na potpis jer sam smatrao da je nistavan ugovor jer fali puno stvari, te sam mislio da cu brzo otici odatle. Zasad nema potrebe za prijavom jer mi je isplatio sva moja potrazivanja unaprijed, stim da me je zakinuo za godišnji. Sad me zanima slijedeće: Poslodavac je rekao da necemo raditi 24. i 25. 12. te 31.12. i 1.1. Pošto 24.12 i 31.12. nisu državni praznici, može li poslodavac da mi ne plati te dane? Hvala ti puno, vexvg! Isplatio potraživanja unaprijed? Vama u Ugovoru o radu stoji iznos mjesečne plaće. Tu Vam je plaću poslodavac dužan isplatiti svaki mjesec eventualno uvećane za naknade za rad prekovremeno,na državni praznik... Primjera radi, ukoliko ste bili cijeli mjesec na bolovanju,poslodavac Vam je svejedno dužan islatiti plaću za taj mjesec bez obzira na Vašu privremenu nenadzočnost na radnom mjestu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.