NIKMAN objavljeno: 21. prosinac 2010. objavljeno: 21. prosinac 2010. Radio sam u firmi do 25.11. 2010 kada mi je raskinut ugovor o radu radi smanjenog obima posla firme. U toj firmi imam 5 godina neprekidnog rada. Početkom ovog mjeseca radnici koji su ostali su dobili bon u iznosu od 400 kn na ime božićnice. Zanima me da li imam pravo na taj bon jer sam radio gotovo cijelu godinu? U firmi mi ga nisu dali rekavši da nisam bio tu kada su se bonovi dijelili i da nemam pravo na njega? Citiraj
vexvg odgovoreno: 21. prosinac 2010. odgovoreno: 21. prosinac 2010. Isplata božićnice nije pravo iz Zakona o radu. Poslodavac ju je dužan isplatiti samo ako ga obavezuje Vaš Ugovor o radu,pravilnik o radu ili kolektivni ugovor za Vašu djelatnost. Iz prakse Vam mogu reći da većina poslodavaca koja isplaćuju božićnicu vežu se za određeni datum (ili razdoblje rada) u kojemu morate biti u radnom odnosu s njima kako bi ostvarili pravo na istu (npr. ako piše da pravo imaju svi radnici koji su zaposleni kod poslodavca 01.12., poslodavac nije dužan istu isplatiti radniku kojemu Ugovor istiće ili je raskinut 30.11., ali dužan je isplatiti radniku kojem Ugovor ili istiće ili se raskida npr. 02.12.). :amen: Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.