Jump to content

Isplata duga poslodavcu

mery55

Preporučene objave

Poštovani, molim vas da mi pomognete nekim savjetom glede slijedeće situacije.

Naime, 7 godina sam zaposlenik u jednoj privatnoj tvrtci na neodređeno vrijeme, trenutno sam na bolovanju. Prije nekih godinu dana poslodavac mi je učinio veliku uslugu vezanu za moju nepovoljnu financijsku situaciju ( posudio mi je novce koje naravno namjeravam vratiti do zadnje kune). Novac nisam primila na ruke nego je poslodavac s računa firme platio moja dugovanja u razmaku od nekoliko mjeseci. Sada sam u poziciji da veći dio toga novca vratim, ali poslodavac inzistira da mu novac dam na ruke a ne da uplatim na račun. Ta ideja mi nije baš draga, pa vas stoga molim da me savjetujete što da učinim. Moja je namjera bila uplatiti novac na račun firme.

Poslodavac je dosad uvijek bio korektan prema meni, ali mi je isto tako najavio da nakon što se vratim na posao ( sada čuvam trudnoću a nakon nove godine mi starta porodiljni )vjerojatno me neće moći zadržati na radnom mjestu ( dobit ću otkaz) jer je zaposlio sestru. Molim vas za savjet. :-?:-?:-?:-?

Dijeli na drugim stranicama

Prvo, nemojte se sada ništa nervirati. Bliži Vam se dolazak novog člana obitelji i samo je to sada bitno.

Na osnovu čega je poslodavac platio Vaša dugovanja i kakva su ona bila? Pitam Vas iz razloga što pretpostavljam da je poslodavac ta dugovanja prikazao kao trošak firme,kako mu se na taj iznos ne bi obračunao porez na dobit. Imate li nešto napismeno u vezi toga?

Vi možete predati poslodavcu novac na ruke ali obavezno tražite da idete prije kod javnog bilježnika to ovjeriti. U dokumentu navedite na osnovu čega mu dajete novac (npr. dana tog i tog poslodavac taj i taj je izvršio slijedeća plačanja u ukupnom iznosu tom i tom). Napišite također da poslodavac potvrđuje primitak toga iznosa te izjavljuje da su time podmirena sva Vaša dugovanja njemu po toj osnovi.

Što se tiće otkaza nakon porodiljnog, to će malo teže on izvesti pošto ste zaposleni na neodređeno.

Za sada se ništa ne brinite,sada je najbitnija beba koja dolazi.

pozz

Konkretno, u pitanju je bilo dugovanje po mojoj privatnoj kreditnoj kartici. Računi su izdani na moje ime, ali plaćeni preko firme. Nemam ništa napismeno, sve je bio usmeni dogovor. Računi su plaćani i za svo vrijeme mog bolovanja. Ne znam što je poslije radio s njima, nemam saznanja o tome jesu li iskorišteni kao trošak firme. Sada nemam te račune kod sebe, ali mislim da se mogu nabaviti u svako vrijeme od kartične kuće. Ne radim skoro od samog početka trudnoće, jer moram čuvat bebu, godinama nismo mogli imat djecu i sad se užasno nerviram zbog cijele situacije s poslodavcem i samo se nadam da neće bit potrebe za bilo kakvim pravnim postupcima.

Kao što rekoh,ništa se nemojte nervirati. Najbitnija je sada beba.

Čim je poslodavac platio račune preko računa od firme on ih je morao prikazati kao trošak firme ili platiti porez na dobit na njih. To je njegova stvar i Vas to neka ne dira.

Vi napravite kako sam Vam rekao. Ukoliko bi mu samo dali novce na ruke, nemate nikakav dokaz da ste mu dug vratili i ništa ga ne obavezuje da tvrdi da dug niste vratili. Znači obavezno ovjera kod bilježnika.

Dok ste trudni i dok koristite rodiljni dopust poslodavac Vam nemože otkazati Ugovor.

Po prestanku rodiljnog dopusta poslodavac Vas mora vratiti na posao.

Kako nemate ništa napismeno da Vam je poslodavac podmirio račune ni način ni rok povrata sredstava,mišljenja sam da je ovo najbolji način riješavanja problema.

Uplatom na njegov račun Vi ne podmirujete nikakav svoj eventualni dug prema njemu jer (napismeno) taj dug ne postoji.

Tu bi se moglo ići u dokazivanje duga ali to je postupak koji traje (i košta).

Mišljenja sam da je ovo najbolji način i za Vas i za njega iz razloga:

-Vi ste podmirili dugovanje (ili dio) prema njemu i imate ovjerenu njegovu izjavu o istome

-on nemora prijavljivati Vašu uplatu kao dobit i nemora plačati porez

Njegova izjava Vama služi kao pokriće da ste podmirili dug ukoliko bi on eventualno u budućnosti to osporavao.

Da je legalno,nije. Ali nije ni cijeli postupak posudbe novaca.

Danas mi je poslodavac u tel razgovoru saopćio da ne dolazi u obzir da on išta potpisuje nego hoće novce na ruke. Očajna sam, otkad se ovo sve dešava počela sam gubit na kilaži, bojim se jer mi prijeti kaznenom prijavom ak novce ne dobije na ruke. Ne mogu vjerovat da mi se ovo događa. Jel to uopće moguće????? Šta da radim. Može li on mene uopće krivično goniti za te račune koje je platio, pa nisam ja potpisivala virmane neg on. Ne kužim više ništa, poluluda sam!

mery55 je napisao:

Danas mi je poslodavac u tel razgovoru saopćio da ne dolazi u obzir da on išta potpisuje nego hoće novce na ruke. Očajna sam, otkad se ovo sve dešava počela sam gubit na kilaži, bojim se jer mi prijeti kaznenom prijavom ak novce ne dobije na ruke. Ne mogu vjerovat da mi se ovo događa. Jel to uopće moguće????? Šta da radim. Može li on mene uopće krivično goniti za te račune koje je platio, pa nisam ja potpisivala virmane neg on. Ne kužim više ništa, poluluda sam!

mery,

Ja vam prepotučam da se savjetujete sa nekom revizorskom kućom ili sa RRIF-om(nazovite telefonom i pitajte da vas prime na razgovor,vrlo su ljubazni).

I dobro veli vex,ne se uzrujavat. Nije dobro za bebu a nije dobro ni za vas. nemrete normalno razmišljat. Vi ste poslodavcu izrazili namjeru da mu vratite novac na način kak ve vex preložil sad nek se on strpi(kad neće kod bilježnika) da vi nađete drugi ,za vas povoljan način kak bute to vratili. :palac:

Nažalost, ne stignem Vam danas detaljno odgovoriti ali tijekom sutrašnjeg dana će te dobiti cjelovit odgovor kako postupiti.

Prvo i najvažnije, ne uznemiravajte se.

To što on prijeti kaznenom prijavom,to si može mačku o rep objesiti. Niste Vi virmane ispisali već on što se lako može dokazati jer su deponirani kod finacijske agencije (FINA ili banka).

Zahvalite se na način da se smirite.

To je sada jedino bitno i za Vas i za bebu.

Molio bi Vas samo da mi navedete sve činjenice za koje smatrate da su važne a tiću se Vašeg radnog odnosa kod tog poslodavca.

Npr. kršenja prava iz radnih odnosa:

-vezano za godišnji odmor

-da li Vam je uredno predavao obračune plaća

-da li je uredno isplaćivao prekovremeni rad,rad nedjeljom...

Ukratko sve što mislite da je relevantno.

Zanima me, pošto ste naveli da Vam poslodavac "misli" dati otkaz po završetku rodiljnog dopusta, Vaša želja za ostanak u radnom odnosu kod navedenog poslodavca.

Poznajem neke ljude iz policije i porezne uprave te ću se sutra s njima još dodatno posavjetovati kako bi sve odradili točno kako treba za Vas.

Ovo gore navedeno možete mi poslati i na PM ako ne želite da bude tu objavljeno.

Vi ste sada na bolovanju i Vaša briga je trenutno samo trudnoća i beba. Ostali dio ćemo mi pripremiti kad dobijem Vaš odgovor.

pozz

Prvo isprika zbog mojeg kašnjenja.

Zanima me da li ste s poslodavcem sklopili nešto napismeno vezano uz njegovo podmirenje Vašeg duga?

Pretpostavljam da niste pa pod tom pretpostavkom trebalo bi napraviti slijedeće.

Pošaljite poslodavcu pismo u kojem napišite kako je postojao samo usmeni dogovor vezan za Vaš dug, ali iako ne postoji ništa pismeno, Vi svejedno ne osporavate da je poslodavac podmirio vaš dug toj i toj kartičnoj kući u ukupnom iznosu tom i tom zaključno s datumom tim i tim.

Navedite datume i iznose kada je on izvršavao uplate kartičnoj kući (naveli ste da je bilo u nekoliko navrata ne odjednom).

Napišite i kako niste usmeno naveli datum do kada je potrebno vratiti dug u cijelosti, te da se sami obavezujete izvršiti povrat cijeloga duga do datuma (napišite datum do kojega ste sigurni da će te biti u mogućnosti vratiti sve).

Navedite da ste u telefonskom razgovoru tog i tog dana ponudili mu vračanje dijela duga,ali kako je zahtjevao plaćanje "na ruke bez ovjere kod javnog bilježnika" za Vas nije prihvatljiv takav način koji je u suprotnosti s zakonom.

U pismu također zamolite poslodavca da Vam navede u svojem odgovoru na koji žiro-račun i s kojim pozivom na broj odobrenja da napravite uplatu.

Pošaljite poslodavcu pismeno (poštom s povratnicom).

Ukoliko poslodavac nema ništa na pismeno i ukoliko je on sam ispisivao virmane (Vi niste imali ništa s time) eventualnu kaznenu prijavu mogao bi samo on dobiti.

30 sec nakon prijema pošiljke,poslodavac će Vas nazvati i vjerujem da će pristati na ovjeru kod javnog bilježnika.

Ukoliko bi Vam prijetio (ima i takvih) nedajte se smesti. Na lijep način mu odgovorite da očekujete pismeni odgovor od njega a ukoliko on izostane zamoliti će te za mišljenje poreznu upravu,državni inspektorat te policiju (u slučaju prijetnje Vama).

Vi ste (kada ovo pošaljete i kada on to primi) oslobođeni bilo kakve kaznene prijave (on je do sada event.mogao prijaviti da ste ga obmanuli, međutim ovom Vašom potvrdom dugovanja nema nikakve osnove za to). Jedino u slučaju da ne bi vratili dug do datuma naznačenog u njoj.

Vjerujte da poslodavcu nije u interesu da mu Državni inspektorat i porezna uprava češlja knjige. Po Vašoj prijavi točno bi znali koje uplate traže i našli bi da nisu uredno proknjižene.Kako je Vaš poslodavac obrtnik,on odgovara za poslovanje obrta svom svojom imovinom.

Prije nego mu pošaljete pismo,pošaljite ga meni na PM na uvid.

mery55 je napisao:

Nije mi jasno kako bi mi oni mogli pomoći?! Što s kaznenim prijetnjama? Nisam napomenula da je poslodavac obrtnik, jel to bitno?

Evo samo mala opaska kaj se tiče toga kaj je obrtnik. Dakle, on je mogao dignuti novac sa računa i podmiriti te troškove za vaše račune, a da pri tom ne mora ništa knjižiti, jer u obrtu ne mora pravdati dizanje gotovine ili ako plati račun koji ne evidentira u izdatke. Međutim za sve uplate koje njemu sjednu na račun, ili mora evidentirati kao primitak( i platiti na to porez), što ipak ne bi bilo korektno ili dokazivati por. upravi da je to pozajmica ili još gore povrat pozajmice , pa ako je bezkamatna...., na dio morao obračunati plaću u naravi, platiti poreze, doprinose.... Dakle vraćanje novaca njemu na račun, njemu izaziva jako puno problema u vezi poreza, doprinosa itd. Dakle ispalo bi da sebi radi medvjeđu uslugu. Inače kaj se tiče ovjere i svega ostalog kaj je napisal vexvg se držite. Evo, ja bi dala lovu na ruke da čovjek izbjegne oporezivanje na novce kaj vam je posudil, al obavezno sve crno na bijelo. Sretno i čuvajte bebača. :-D

Mislim da svi previše komplicirate. Gazda Vam je izašao na ruku i pomogao, a Vi bi sad njega tražili potvrde od javnog bilježnika i tko zna što još.

Dajte čovjeku novac na ruke, a on neka Vam ispiše uplatnicu da se vidi koji tko mu je dao novce, koji iznos i kada i stvar je rješena. On taj iznos nemora knjižiti u svojim poslovnim knjigama , a Vi imate potvrdu da ste mu dali dio novca.

djurdja007 je napisao:

Mislim da svi previše komplicirate. Gazda Vam je izašao na ruku i pomogao, a Vi bi sad njega tražili potvrde od javnog bilježnika i tko zna što još.

Dajte čovjeku novac na ruke, a on neka Vam ispiše uplatnicu da se vidi koji tko mu je dao novce, koji iznos i kada i stvar je rješena. On taj iznos nemora knjižiti u svojim poslovnim knjigama , a Vi imate potvrdu da ste mu dali dio novca.

Kažete da mi kompliciramo a dajete odgovor koji je gotovo identičan mojem.

Gazda (nije gazda nego poslodavac) je nedvojbeno pomogao radniku. Radnik želi vratiti dug ali se i osigurati od mogućnosti da, nakon isplate duga (dijela ili cijelog) "na ruke" poslodavac nemože tvrditi da mu dug nije vraćen.

Napisao sam, može na ruke uz ovjeru izjave kod javnog bilježnika. Također nemora knjižiti u svojim poslovnim knjigama a radnik je sigurniji.

Po Vašem mišljenju,ali pravno, jel radnik sigurniji s izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika, ili s uplatnicom na kojoj pišu podatci koje ste naveli.

Ovdje nas je radnik pitao za savjet pa odgovor formulirajte kako bi njega najviše zaštitili.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija