Jump to content

Buduća mama bez staža-ikakva prava?


MladaMama22

Preporučene objave

Nkad nisam radila,pomalo sam izvanredno studirala naravno radnu knjižicu sam izradila ali na HZZ nikad se nisam prijavila(odnosno jesam ali osim onog temeljnog upisivanja nikad više nisam navratila cca4god).Ostala sam trudna i bližim se uskoro 6 mj trudnoće te me pomalo počelo interesirati (možda malo i kasno) dali ću ja moći iskoristi ikakav porodiljni ili nešto tome slično,svi mi pune glavu vezano uz to da imam i nemam a najinteresantniju zamisao ima pa moj suprug.On bi mene prijavio da radim u tvrtki njegova prijatelja 3 mjeseca do mog termina za porođaj te bi ja s time ostvarila na temelju tog zaposlenja prava na min1600kn porodiljnog.Sad meni je to malo sumnjivo i pitam se dali je to uopće ostvarivao da na temelju 3mj staža ili npr 6mj ja od HZZO dobijem porodiljnu naknadu u trajanju 6mj ili kamoli 1g.Bila bi jako zahvalna da mi tko odgovori kakva su moja prava (ako ih uopće i mogu ostvarit) te na koja vrata da pokucam HZZ,HZZO unaprijed zahvalna Nina. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da biste ostvarili pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada te naknadu kao nezaposleni roditelj trebate biti prijavljeni na hzz-u najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima prije rođenja djeteta ( uz druge pretpostavke - državljanstvo, prebivalište, zdravstveno osiguranje).

Ideja Vašeg muža je nejasna - želi li on da Vi budete vođeni kao u radnom odnosu te na osnovu toga ostvarite pravo na rodiljni dopust i naknadu plaće, budući da za ostvarenje rodiljne naknade kao nezaposleni roditelj trebate imati 6 mjeseci radnog staža prije prijave na hzz u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa.

Pravo na novčanu pomoć tijekom rodiljne i roditeljske brige možete ostvariti i kao roditelj izvan sustava rada ( ako studirate, odnosno kao uzdržavana osoba).

Provjerite svoj status na hzz i odite u hzzo vidjeti po kojoj od ovih osnova možete ostvariti pravo na rodiljne i roditeljske potpore. Oni najbolje znaju.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MladaMama22 je napisao:

Da uglavnom ideja je da ja budem prijavljena u radnom odnosu ta tri mjeseca i hopla nekim čudom ostvarim cijelu lepezu mogućnosti i prava.Ima li tko još štogod za nadovezat se na ovu priču?

 

 

Znam jednu gospođu koja je bila u situaciji kao i Vi. Prijavila se u mužev obrt da bi ostvarila pravo na naknadu. Bila je zaposlena ne sječam se točno nekih 4-5 mj. Uglavnom nedovoljno za ispunjvanje zakonskih uvijeta za pravo na rodiljnu naknadu iz r.o. Desila se sljedeća situaacija: Iz HZZO-a su ju tražili svu moguću zdravstvenu dokumentaciju, gazdu (muža) očitovanje kako to da je zaposlio trudnu ženu koja nema prije toga ni jednog dana staža, mislim da mu je bila čak i radna inspekcija (bilo je to prije godinu dana pa se i ne sjećam najbolje) da bi joj na kraju uskratili isplatu porodiljne naknade jer je bilo evidentno da je radni odnos fingiran , a muž i njegov obrt su se našli u zakonskim problemima tako da ste s prijavom u r.o. malo zakasnili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija