Jump to content

vraćanje stipendije!


ivana1987

Preporučene objave

Evo ovako, primala sam gradsku stipendiju 2 godine, potpisala sam ugovor s njima u kojem stoji da u slučaju da se prestanem redovito školovati, moram vraćati puni iznos koji sam primila. I sad, ove godine sam upisala izvanredno, i došla mi je obavijest kući da moram vratiti stipendiju.

 

Sad mene zanima koje će mi biti posljedice u slučaju da ja to ne platim?

 

Nemam nikakvu imovinu, nikakvu zaradu, nemaju iz čega namiriti moj dug. Od roditelja nemaju pravo ništa tražiti, jel dok sam potpisivala ugovor bila sam punoljetna, sad me više nisu dužni uzdržavati.

Jel mi može netko nešto reći, neki savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 6 mjeseci kasnije...

bok..vidjela sam da je cura prije mene imala isti problem kao i ja..i ja sam od grada primala stipendiju 2 godine,no ove cu godine(najvjerojatnije) upisati izvanredno,pa me zanima to u vezi vracanja stipendije.i ja sam bila punoljetna kad sam potpisala ugovor,ne radim trenutno niti imam kakva primanja.otac mi je u mirovini i trenutno jedino brat radi..dali to 100% funkcionira u vezi nevracanja??molim vas da mi poblize objasnite to sve,puno cete mi olaksati..HVALA PUNO!! i hvala Bogu na ovakvim stranicama ;))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ovako....Ja sam dobio gradsku stipendiju i ugovor u kojem su napisana prava i obveze stipendista,primatelja stipendije i u kojem piše ako se bilo koji akt ovog ugovora prekrši ili ne ispuni,moram vratiti novac.E sad..da skratim...ja sam prekršio dvije točke ugovora i sada moram vratiti punu stipendiju ,uz prethodno dokumentirano objašnjenje moje psihijatrice kako nisam bio u stanju redovito učiti i davati ispite,što je povjerenstvo odbilo.Zamislite to..najintimnije psihicke probleme su oni imali na uvid i bez srama su odbili zahtjev zašto ja nisam mogao redovito davat godine. Neki dan sam dobio opomenu da još uvijek nisam platio iznos stipendije nego samo određeni dio,a u toj opomeni ne piše bilo kakvu mogucnost žalbe i uputu o pravnom lijeku. Molim Vas šta da radim ?

nemogu ništa vratit kad nemam novaca,imovinu isto nemam. Necu valda u zatvor zbog ovoga ?!

 

nadam se skorom odgovoru !

 

lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Molim Vas za savjet....

Ovako.. predala sam papire za gradsku i braniteljsku stipendiju. Gradsku sam dobila prije koji mj te ju prihvatila jer nisam znala sto ce biti s braniteljskom. Braniteljsku sa isto dobila, no sad je problem gradska koja je nesto manja. Odlucila sam prihvatiti braniteljsku i vratiti gradsku. U petak mi je stigao ugovor te sam ga pohitala ovjerit kod biljeznika. No, jos ga nisam vratila u fond. Sad me zanima ako mi tko moze reci koja je procedura vracanja gradske? Moram li iznos primljene stipendije vratiti ODMAH ili ti daju vremena..?? kao i to jesam li pravno smjela potpisat ugovor kod biljeznika, a da prethodno jos nisam odjavila gradsku? u ugovoru gradske pise da ih moram obavijestit u roku 30 dana od nastanka okolnosti. Jel se te okolnosti odnose na potpisivanje ugovora?? ili sam prije morala odjavit gradsku pa tek onda potpisat za braniteljsku?? ne bi se htjela dovodit u jos vece probleme.. Zanima me da li taj ugovor koji sam potpisala, pravno vrijedi ako ga IPAK ne vratim u fond? znaci, iako ne primim novac, isto je kako i da jesam, jer sam ugovor ovjerila kod biljeznika? ili ugovor vrijedi tek onda kad ga vratim u fond i isplate mi novac?? molim Vas da ako je netko bio u slicnoj situaciji, da mi da savjet sta da radim. ne bih htjela dodatne probleme.. a i nisam sigurna kako funkcionira sustav OIB-a, odnosno mogu li me otkriti preko toga. jer me biljeznik pitao oib.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Poštovani!

Imam pitanje u vezi vraćanje astipendije. S gradom Koprivnicom sam poptipsala ugovor o stipendiranju 2008. godine. Primala sam stipendiju 3 godine, a onda sam odustala o fakulteta na koji sam upisala i upisala drugi fakultet, to je bilo 2011. godine. Naravno, odmah su me prestali stipendirati i rekli mi da moram u cijelosti vratiti stipendiju. Ja sad završavam fakultet koji sam pisala 2011. godine, ali planiram upisati i diplomski. Ovih dana mi je na kućnu adresu stiglo pisno u kojem piše da moram početi vraćati stipendiju ili će podići tužbu protiv mene na Općinskom sudu.

Još uvijek sam redovni student i primam obiteljsku mirovinu. Zanima me samo dali moram početi odmah vraćati stipendiju? Jer u ugovoru piše da se s otplatom počinje tek kada se zaposlim ili najkasnije 3 godine od dana diplomiranja.

Šaljem Vam i kopiju nekoliko članaka iz ugovora:

 

Članak 8.

 

Korisnik studentske stipendije Grada Koprivnice koji ne završi studij ili koji završi studij u roku duljem od dvije godine od završetka zadnjeg semestra studija, dužan je vratiti ukupno primljeni iznos stipendije uvećan za kamatnu stopu od 6% godišnje.

 

 

Članak 9.

 

Svaki korisnik stipendije koji je dužan vratiti određeni iznos stipendije, započinje s otplatom kada se zaposli, na način da mu mjesečna rata otplate ne prelazi jednu četvrtinu iznosa njegove plaće, odnosno najkasnije u roku od tri godine od dana diplomiranja.

 

Korisnik stipendije dokazuje status nezaposlenog potvrdom Zavoda za zapošljavanje.

 

 

Članak 10.

 

Korisniku stipendije se može odgoditi početak otplate stipendije zbog bolesti ili ako nastavlja viši stupanj obrazovanja do redovitog završetka tog obrazovanja.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

mene zanima sljedeće: koliki mora biti prosjek ocjena dok imamo stipendiju ili to uopće nije bitno?? čini se da ove godine ću proći s 3.4, zanima me trebamo li imati veći prosjek da i dalje imamo stipendiju ili cemo ju morati vracati. imam zupanijsku ucenicku stipendiju od 500 kn grada siska. Hvala puno ♥

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...
  • 1 godina kasnije...
 
Pozdrav, zanima me zna li tko odgovor na moje pitanje ili je imao slično iskustvo. U ugovoru za primanje *gradske* stipendije za ovu ak. godinu piše da 'u slučaju da student ne završi akademsku godinu, mora vratiti puni iznos stipendije'.
 
Znači li to da mi se ne smije dogoditi da prenesem predmet u iduću godinu i moram završiti ovo sa 60/60 ECTS bodova ili znači da ne smijem pasti godinu, odnosno ne ostvariti pravo na upis iduće?
U ugovoru ne stoje nikakve pojedinosti o potrebnim ECTS bodovima pa me zanima ta definicija 'završene godine'
 
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija