Jump to content

Darovanje nekretnine

Jurkovic

Preporučene objave

Brat i ja naslijedili smo od roditelja svaki po 1/2 kuće sa zemljištem. Brat želi da mi radi nekih usluga koje sam mu uradio tokom života ostavi svoj dio kuće, s tim da on ima doživotno pravo korištenja. Napominjem da brat nema djece, ali ima nevjenčanu ženu. Također brat ima i drugu kuću i stan što nije predmet ovog sporazuma. Kako da to pravno provedemo da budem sasvim siguran u uknjižbu, pogotovo što odmah nakon ovjere dokumenta od strane brata namjeravam izvršiti znatna ulaganja u kuću. Najljepše zahvaljujem

Dijeli na drugim stranicama

na darovni ugovor između brače

plaća se porez na promet nekrtninama

kao da je sklopljen kupoprodajni ugovor.

nakon bratove smrti (ako umre prije supruge)bratova supruga može osporavati darovni ugovor zbog povrede nužnog djela.

puno bolja varijanta je kupoprodajni ugovor(ali predhodno nekrtninu opteretiti hipotekom,za čiju vrijednost se umanjuje procijena vrijednosti nekretnine.radiporeza.)

ili da i snajada svoju suglasnost za darovni ugovor.(potpisom na darovni ugovor)

u nekim zakonom određenim uvjetima moguče je tražiti povratdara.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija