Eli30 objavljeno: 28. prosinac 2010. Dijeli objavljeno: 28. prosinac 2010. Postovani, U tijeku je ostavinska rasprava iza smrti brata moje bake. Bakin brat i baka su nasljedili od svojih roditelja kucu. Iz spisa poslje smrti moje bake (2005), kad je njena imovina presla na mog oca kao jedinog nasljednika, je vidljivo da moj otac nasljedjuje vanknjizno pravo na bakin dio. Nakon smrti mog tate (2008), umire 2010 godine i bakin brat i ja sam mu jedina zakonska nasljednica, no ispostavlja se da "postoji" usmena oporuka. Moj odvjetnik je pitao protustranku, da li je spremna ustupiti mi onaj dio, koji je pripadao mojoj baki, no spremnosti nema, posto je protustranka doznala da je moja baka s bratom sklopila 1995 darovni ugovor, o kojem ja nisam nista znala. U tom ugovoru baka njemu ustupa svoj dio. Ali zasto onda nakon bakine smrti otac nasljedjuje vanknjizno pravo na bakin dio kuce, ako je baka sve darovala svom bratu???? Da li je moguce da je moj otac zatrazio povrat dara i njegovo ubrajanje u ostavinu? U svim preslikama sa suda o tom nista ne pise. Kako je moguce da je to vanknjizno vlasnistvo ipak navedeno kao ostavina iza moje pok. bake?? Da li ja imam pravo zatraziti izdvajanje onoga sto je moja baka darovala bratu iz oporucene imovine, pozivajuci se na sve, sto je ubrojeno u bakinu ostavinu, kojom je moj otac stekao vanknjizno vlasnistvo? (Sada) pok. brat moje bake je bio (i jos uvijek je) upisan u katastru i gruntovnici kao vlasnik cijele kuce... Postoji osnovana sumnja da je usmena oporuka krivotvorena, pa mi je potreban savjet, kako dalje da se borim. Srdacan pozdrav i unaprijed hvala na pomoci Eli Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
notarica odgovoreno: 3. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 3. siječanj 2011. Usmena oporuka? Niste rekli je li ona službeno proglašena, jesu li dva svjedoka dali svoje pismene izjave ili usmene pred sudom...? Tko je tu protustranka? ... Priča vam je dosta nejasna i neprecizna. No, ako sam vas dobro shvatila: postoji darovni ugovor iz 1995 godine između bake i njenog brata; tim ugovorom je baka darovala svoj dio bratu. Po tome vaš otac nije ni mogao naslijediti taj bakin dio, jer je prešao u vlasništvo bakinom bratu. Nije bitno što postoji rješenje o vanknjižnom nasljeđivanju u korist vašeg oca. Ako postoji darovni ugovor, on je bitan. Nakon smrti bakinog brata, velite da ste vi jedina zakonska nasljednica. Po tome bi sve i bakino i bratovo prešlo vama. No, očito postoji neka oporuka. Budući da ste dali premalo podataka o toj oporuci, teško je savjetovati da li se može i kako napadati ta oporuka. Spomenuli ste da imate odvjetnika. Što vam on veli? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.