DADICA objavljeno: 29. prosinac 2010. Dijeli objavljeno: 29. prosinac 2010. Poštovani, Bio sam zaposlen u firmi koja se bavila proizvodnjom i prodajom cijevi za kanalizaciju i vodovod. Radio sam na mjestu komercijalista prodaje. Dao sam otkaz jer su plaće redovno kasnile po nekoliko mjeseci. zatim sam se zaposlio u jednoj firmi koja nema nikakve veze s prethodnom. tu sam radio 5 mjeseci da bi se nakon toga zaposlio u firmi koja se bavi prodajom trgovačke robe( između ostalog i cijevi za vodovod, plin i kanalizaciju) a koja je ujedno i najveći kupac moje prve firme koja me sada tuži. Naime dobio sam opomenu pred tužbu od odvjetničkog ureda kojeg je ovlastila moja prva firma jer sam prekršio ugovornu zabranu natjecanja radnika s poslodavcem nakon prestanka radnog odnosa i sada od mene traže naknadu štete od 250.000,00 kn. navedenu zabranu natjecanja sam imao u ugovoru koji sam potpisao, ali u istom ugovoru je i pisalo da se plaća isplaćuje najkasnije do 18. tog u mjesecu za protekli mjesec - što nije nikad bio slučaj, jer ja plaća uvijek kasnila i po nekoliko mjeseci. Kolike su šanse da izgubim eventualni spor? Molim hitan odgovor ako je moguće Unaprijed Zahvaljujem Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 29. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 29. prosinac 2010. DADICA je napisao: Poštovani, Bio sam zaposlen u firmi koja se bavila proizvodnjom i prodajom cijevi za kanalizaciju i vodovod. Radio sam na mjestu komercijalista prodaje. Dao sam otkaz jer su plaće redovno kasnile po nekoliko mjeseci. zatim sam se zaposlio u jednoj firmi koja nema nikakve veze s prethodnom. tu sam radio 5 mjeseci da bi se nakon toga zaposlio u firmi koja se bavi prodajom trgovačke robe( između ostalog i cijevi za vodovod, plin i kanalizaciju) a koja je ujedno i najveći kupac moje prve firme koja me sada tuži. Naime dobio sam opomenu pred tužbu od odvjetničkog ureda kojeg je ovlastila moja prva firma jer sam prekršio ugovornu zabranu natjecanja radnika s poslodavcem nakon prestanka radnog odnosa i sada od mene traže naknadu štete od 250.000,00 kn. navedenu zabranu natjecanja sam imao u ugovoru koji sam potpisao, ali u istom ugovoru je i pisalo da se plaća isplaćuje najkasnije do 18. tog u mjesecu za protekli mjesec - što nije nikad bio slučaj, jer ja plaća uvijek kasnila i po nekoliko mjeseci. Kolike su šanse da izgubim eventualni spor? Molim hitan odgovor ako je moguće Unaprijed Zahvaljujem dadica, Zakon o radu na tu temu kaže sljedeće: Ugovorna zabrana natjecanja Članak 94. (1) Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu, radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem (ugovorna zabrana natjecanja). (2) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne smije se zaključiti za razdoblje duže od dvije godine od dana prestanka radnog odnosa. (3) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka može biti sastavni dio ugovora o radu. (4) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka mora se sklopiti u pisanom obliku. (5) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne obvezuje radnika ako njegov cilj nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, nerazmjerno ograničava rad i napredovanje radnika. (6) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništetan ako ga sklopi maloljetni radnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj. (7) U slučaju iz stavka 6. ovoga članka, na ništetnost ugovorne zabrane natjecanja ne može se pozivati poslodavac. Naknada u slučaju ugovorne zabrane natjecanja Članak 95. (1) Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije određeno, ugovorna zabrana natjecanja obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. (2) Naknadu iz stavka 1. ovoga članka poslodavac je dužan isplatiti radniku krajem svakoga kalendarskog mjeseca. (3) Visina naknade iz stavka 1. ovoga članka usklađuje se s kretanjem prosječne plaće u Republici Hrvatskoj. (4) Ako je dio plaće radnika namijenjen za pokriće određenih troškova u svezi s obavljanjem rada, naknada se može razmjerno umanjiti. Ugovorna kazna Članak 98. (1) Ako je za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane natjecanja predviđena samo ugovorna kazna, poslodavac može, u skladu s općim propisima obveznoga prava, tražiti samo isplatu te kazne, a ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete. (2) Ugovorna kazna iz stavka 1. ovoga članka može se ugovoriti i za slučaj da poslodavac ne preuzme obvezu isplate naknade plaće za vrijeme trajanja ugovorne zabrane natjecanja. Dakle trebali bismo vidjeti kaj piše u tvom ugovoru vezano za ČL. 94. (6) i 95. (1) i 98(2). U savkom slučaju bez obzira kaj buš nam odgovoril vezano za pomenute članke Zakona o radu,vezano na visinu Ugovorne kazne od 250.000 kn ti bi trebao potažiti mišljenje odvkjetnika koji se bavi radnim pravom. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 29. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 29. prosinac 2010. DADICA je napisao: Poštovani, Bio sam zaposlen u firmi koja se bavila proizvodnjom i prodajom cijevi za kanalizaciju i vodovod. Radio sam na mjestu komercijalista prodaje. Dao sam otkaz jer su plaće redovno kasnile po nekoliko mjeseci. zatim sam se zaposlio u jednoj firmi koja nema nikakve veze s prethodnom. tu sam radio 5 mjeseci da bi se nakon toga zaposlio u firmi koja se bavi prodajom trgovačke robe( između ostalog i cijevi za vodovod, plin i kanalizaciju) a koja je ujedno i najveći kupac moje prve firme koja me sada tuži. Naime dobio sam opomenu pred tužbu od odvjetničkog ureda kojeg je ovlastila moja prva firma jer sam prekršio ugovornu zabranu natjecanja radnika s poslodavcem nakon prestanka radnog odnosa i sada od mene traže naknadu štete od 250.000,00 kn. navedenu zabranu natjecanja sam imao u ugovoru koji sam potpisao, ali u istom ugovoru je i pisalo da se plaća isplaćuje najkasnije do 18. tog u mjesecu za protekli mjesec - što nije nikad bio slučaj, jer ja plaća uvijek kasnila i po nekoliko mjeseci. Kolike su šanse da izgubim eventualni spor? Molim hitan odgovor ako je moguće Unaprijed Zahvaljujem 1. Na koji način je Vaš ugovor o radu prestao? 2. Da li je bila ugovorena ugovorna zabrana,ugovorna kazna ili oboje? 3. Kolika Vam je bila plaća? Najbolje bi bilo kada bi nam ovdje odgovorili na gornja pitanja te citirali točno članak Ugovora. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ludi24 odgovoreno: 31. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 31. prosinac 2010. vexvg je napisao: DADICA je napisao: Poštovani, Bio sam zaposlen u firmi koja se bavila proizvodnjom i prodajom cijevi za kanalizaciju i vodovod. Radio sam na mjestu komercijalista prodaje. Dao sam otkaz jer su plaće redovno kasnile po nekoliko mjeseci. zatim sam se zaposlio u jednoj firmi koja nema nikakve veze s prethodnom. tu sam radio 5 mjeseci da bi se nakon toga zaposlio u firmi koja se bavi prodajom trgovačke robe( između ostalog i cijevi za vodovod, plin i kanalizaciju) a koja je ujedno i najveći kupac moje prve firme koja me sada tuži. Naime dobio sam opomenu pred tužbu od odvjetničkog ureda kojeg je ovlastila moja prva firma jer sam prekršio ugovornu zabranu natjecanja radnika s poslodavcem nakon prestanka radnog odnosa i sada od mene traže naknadu štete od 250.000,00 kn. navedenu zabranu natjecanja sam imao u ugovoru koji sam potpisao, ali u istom ugovoru je i pisalo da se plaća isplaćuje najkasnije do 18. tog u mjesecu za protekli mjesec - što nije nikad bio slučaj, jer ja plaća uvijek kasnila i po nekoliko mjeseci. Kolike su šanse da izgubim eventualni spor? Molim hitan odgovor ako je moguće Unaprijed Zahvaljujem 1. Na koji način je Vaš ugovor o radu prestao? 2. Da li je bila ugovorena ugovorna zabrana,ugovorna kazna ili oboje? 3. Kolika Vam je bila plaća? Najbolje bi bilo kada bi nam ovdje odgovorili na gornja pitanja te citirali točno članak Ugovora. Ja imam slican problem, istice mi stari ugovor , te su mi dali na potpis novi, gdje stoji da sam duzan platiti 8 bruto placa, ako se zaposlim u konkurentskoj firmi. Cak mi i to odgovara, jer u zakonu o radu pise da je ugovor nistavan ako radnik u vrijeme sklapanja prima placu manju od prosjecne u RH. Mene zanima, ako imam 3800kn netto, koliko je onda prosijek place u RH, dali je to neto, bruto. Jer u zakonu samo pise prosjek place? TNX, na odgovoru... ludi24 P.S. Sve najbolje u 2011-oj, i sa sto manje pravnih zavrzlama. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 1. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 1. siječanj 2011. ludi24 je napisao: Ja imam slican problem, istice mi stari ugovor , te su mi dali na potpis novi, gdje stoji da sam duzan platiti 8 bruto placa, ako se zaposlim u konkurentskoj firmi. Cak mi i to odgovara, jer u zakonu o radu pise da je ugovor nistavan ako radnik u vrijeme sklapanja prima placu manju od prosjecne u RH. Mene zanima, ako imam 3800kn netto, koliko je onda prosijek place u RH, dali je to neto, bruto. Jer u zakonu samo pise prosjek place? TNX, na odgovoru... ludi24 P.S. Sve najbolje u 2011-oj, i sa sto manje pravnih zavrzlama. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za listopad 2010. iznosila je 5 351 kunu. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za listopad 2010. iznosila je 7 650 kuna. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.