Jump to content

radnik na bolovanju


lucky7hr

Preporučene objave

imamo zaposlenog radnika koji je doživio ozljedu na radu. doktor medicine rada proglasio ga je radno sposobnim iako to nije. na posao se javio 20. 12. 2010. Došao je jedva hodajući, žaleći se na doktora koji je to dozvolio. pred ostalim radnicima rekao je da nemože raditi nikakve poslove. otišao je kući i nije se javljao. 27.12. došlo je pismo u kojem mu doktor opće prakse otvara bolovanje 42 dana od 22. 12. 2010. godine zbog akutnog stresnog poremećaja. dakle to bolovanje ide na nas teret. znači nije odradio niti jedan niti se javio. obzirom da nije radno sposoban pretpostavljam dxa će učiniti isto nakon isteka ovog bolovanja. mala smo firma i financijski nam to teško pada. kako se zaštititi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lucky7hr je napisao:

imamo zaposlenog radnika koji je doživio ozljedu na radu. doktor medicine rada proglasio ga je radno sposobnim iako to nije.

Ako je doktor medicine rada proglasio radnika radno sposobnim,onda on to i je. On je mjerodavna osoba u tome slučaju, ne radnik niti ne Vi kao poslodavac.

na posao se javio 20. 12. 2010. Došao je jedva hodajući, žaleći se na doktora koji je to dozvolio. pred ostalim radnicima rekao je da nemože raditi nikakve poslove. otišao je kući i nije se javljao. 27.12. došlo je pismo u kojem mu doktor opće prakse otvara bolovanje 42 dana od 22. 12. 2010. godine zbog akutnog stresnog poremećaja.

Doktor opće prakse mu je mogao (neznam zašto nije) otvoriti bolovanje od datuma 20.12.

Kako se radnik neopravdano nije pojavio (opravdao izostanak) za dane 20.12 i 21.12.(bolovanje je otvoreno od 22.12.) mišljenja sam da imate opravdan razlog za izvanredni otkaz Ugovora radniku.

dakle to bolovanje ide na nas teret. znači nije odradio niti jedan niti se javio. obzirom da nije radno sposoban pretpostavljam dxa će učiniti isto nakon isteka ovog bolovanja. mala smo firma i financijski nam to teško pada. kako se zaštititi?

 

Sada ovisi o Vama što napraviti. Koliko ste socijalno osjetljivi? Možete napraviti,po mojem mišljenju, dvije stvari:

 

1.za dva dana neoporavdanog izostanka s radnog mjesta, radniku dati izvanredni otkaz Ugovora.Činjenica da je na bolovanju (sada nije zbog ozljede na radu) ne utjeće na pravovaljanost otkaza.

 

2.za dva dana neoporavdanog izostanka s radnog mjesta, radniku dati pismenu opomenu pred otkazivanje Ugovora o radu i preko HZZO-a tražiti kontrolu bolovanja. Oni će kod doktora opće prakse pregledati dokumentaciju vezanu za bolovanje i utvrditi da li je bolovanje opravdano ili nije. Ukoliko bolovanje nije opravdano naložiti će ukidanje bolovanja a Vi onda ponovo imate opravdan razlog za raskid Ugovora.

 

Ono što je ovdje vrlo važno je rok. Naime imate rok od 15 dana za otkaz Ugovora izvanrednim putem. Taj rok je počeo teći:

-20.12. u prvom slučaju (za izvanredni otkaz)

-20.12. u drugom slučaju (za pismenu opomenu)

-15 dana od datuma kada Vas HZZO obavijesti da je bolovanje bilo neopravdano (ako je bilo)

 

Sada ovisi o Vama.

 

Uvijek sam za prava radnika ali prava povlače i obaveze iz radnog odnosa koji se mora držati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem se na brzom odgovoru. nismo bas upoznati sa nasim pravima pa smo mislili da tek imamo pravo na izvanredni otkaz u slučaju ako se radnik tri dana ne pojavi na radnom mjestu. znači ipak su se stvari malo promijenile na bolje. možemo li mi u ovom slučaju tražiti mišljenje nekog drugog doktora medicine rada jer je radnik stvarno slabo pokretljiv a kod nas se cijeli dan penje gore dolje niz stepenice. mišljenja smo da postoji i mogućnost da se ponovno ozljedi na radu...a to nam stvarno nebi koristilo. mislim da ćemo iskoristiti prvu mogućnost koju predlažete, jer koliko god bili socijalno osjetljivi moramo misliti i na ostale radnike i na budućnost poslovanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnik Vam je dužan u roku 3 dana dostaviti lječničku potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad (osim u opravdanom slučaju).

 

Činjenica je da radnik nema opravdan izostanak s posla za ta 2 dana (lječnik mu je bolovanje otvorio tek od 22.12).

 

Ukoliko se odlučite za prvu soluciju, imate pravo uputiti radnika na pregled kod doktora medicine rada. U uputnici navodite poslove koje radnik obavlja kod Vas. Doktor će , nakon pregleda, Vas obavjestiti samo da li je radnik sposoban za te poslove ili nije. Ukoliko nije, a nesposobnost je posljedica ozljede na radu, biti će te dužni ponuditi mu drugi posao koji odgovara njegovom psihofizičkom stanju.

 

Ukoliko ste se odlučili za drugu opciju, za Vas je povoljan ovaj nalaz doktora medicine rada koji je napisao da je radnik sposoban. Radnik je nakon toga samovoljno (neopravdano) napustio radno mjesto.

 

Vodite računa o rokovima (15 dana) jer ukoliko mu uručite otkaz nakon toga vremena,otkaz će biti nepravovažeći.

 

Čuvajte obavijest o privremenoj nesposobnosti izdanu od lječnika opće prakse jer je to dokaz od kojeg datuma mu je bolovanje otvoreno.

 

Savjetujem Vam da se posavjetujete s odvjetnikom kako bi Vam mogao napraviti pravovaljan primjerak izvanrednog otkaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2.za dva dana neoporavdanog izostanka s radnog mjesta, radniku dati pismenu opomenu pred otkazivanje Ugovora o radu i preko HZZO-a tražiti kontrolu bolovanja. Oni će kod doktora opće prakse pregledati dokumentaciju vezanu za bolovanje i utvrditi da li je bolovanje opravdano ili nije. Ukoliko bolovanje nije opravdano naložiti će ukidanje bolovanja a Vi onda ponovo imate opravdan razlog za raskid Ugovora.

 

ova opcija bi bila dobra da je radnik na bolovanju zbog neke bolesti koja je vidljiva i kod koje se može dokazati jeli bolovanje valjano ili ne. obzirom da se radi o stresu, kako će ta komisija utvrditi jeli ona pod stresom ili ne. naravno da će ići na ruku radniku, a onda pretpostavljam tako u nedogled

 

vezano uz promjenu radnog mjesta, rekla sam da smo mala firma i da joj nemamo što drugo ponuditi, svi poslovi traže fizičku aktivnost i kretanje. da budem konkretnija...mi smo utanova koja skrbi o psihički bolesnim osobama , a radnik je njegovatelj. dakle, jedino mu mogu ponuditi posao čistača , a to je još teži posao. za ostale poslove nije kvalificiran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Radnik je doživio ozljedu na radu. To je činjenica. Ali doktor medicine rada (jedina mjerodavna osoba u ovome slučaju) ga je proglasio radno sposobnim.

 

Znači sada dalje govorimo o radno sposobnom djelatniku koji nema opravdani(zakonski) izostanak s posla dva dana.

Radi se njegovom kršenju radnih obaveza iz Ugovora o radu i Zakona o radu.

 

Lječnik mu otvara bolovanje na šifri akutnog stresnog poremećaja (koliko sam ja upoznat,ni jedan od simptoma nije "jedva hodanje") znači potpuno druga dijagnoza od one ozljede na radu i potpuno su nepovezane.

 

Lječnik mu je bez problema mogao otvoriti bolovanje i za ta dva sporna dana. Postavlja se pitanje zašto nije. Neznamo niti datum kada se radnik uopće javio lječniku.

 

Sve to ne umanjuje činjenicu da je radnik dva dana neopravdano izostao s posla što predstavlja opravdan razlog za izvanredni otkaz Ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek sam na strani radnika,rijetko poslodavca. Međutim i radnik ima ,ne samo prava, već i obaveze koje proizlaze iz radnog odnosa.

 

Odjave idu s datumom raskida Ugovora,a ne uručenja istog.

 

Vaše obaveze prema radniku su:

-vratiti mu dokumentaciju (radna knjižica,PK kartica....)

-isplati mu plaću za 12.mjesec te za nekoliko dana 01.mjeseca (za ovo drugo rok je do 15.02.)

-isplatiti mu naknadu za neiskorištene dane godišnjeg od 2010.

-predati mu liste obračuna plaće

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija