super objavljeno: 2. siječanj 2011. Dijeli objavljeno: 2. siječanj 2011. Rješenje o iznajmljivanju apartmana, soba i sl. skupa s firmom - jel moguce? Ukratko, fizicka osoba (1), vlasnik nekretnine i ima rijesenje o iznamljivaju (pausalno do 85 000kn placa p. i b.). Ta ista osoba zeli otovriti firmu (u partnerstvu), namijena: ugostitljestvo/iznamljivanje.... bez da se vezuje na gore navedenu djelatnost. Firma ce poslovati na drugoj lokaciji. Druga nekretnina, npr u najmu. Jel moguce to odvojeno imati? ili mora sve bit na istoj firmi? Ovo me zanima jer ne znam kako ce se poslovanje s tom novom firmom odvijati. Drugo pitanje: ''Rješenje o iznajmljivanju apartmana, soba i sl. (pausalno do 85 000kn placa p. i b.). Kod ispisa racuna, jel se smije imati i pecat? I sto treba biti navedeno u pecatu. ovo me prvestveno zanima, jer sam imao slucaj gdje mi dodu zaposlenici iz neke firme i pitaju me: jel imate pecat? Ja kazem imam svoj jmbg i potpis, a oni kazu NE MOZE! p.s. zao mi je sto moram dolazit na forum radi ovakvih pitanja! imam ih jos! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ultra odgovoreno: 4. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 4. siječanj 2011. Naravno da je moguće: 1. Vi kao fizička osoba iznajmljujete nekretnine,paušalac ste, upisani u RPO i kao takav nemate obvezu ali možete izraditi pečat (elementi pečata:Ime,prezime,adresa prebivališta,OIB) 2. Osnivate tvrtku (nebitno da li samostalno ili u partnerstvu tj.jedan ili više osnivača).Tvrtka (d..) je pravna osoba i nema nikakve veze s obavljenjem Vaše djelatnosti iznajmljivanja nekretnina, kao fizičke osobe. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
super odgovoreno: 4. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 4. siječanj 2011. vecer i hvala moderator. sad imam informaciju. ps pomislio sma da necu dobit odgovor, pa d amoram ici na forume kao forum. hr Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
super odgovoreno: 4. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 4. siječanj 2011. da ne otvaram novu temu. kupio bi s partnerom nekretninu. jel bolje platiti pdv i uknjizit se na nju ili da je na firmu stavim prednosti i mane u oba slucaja. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ultra odgovoreno: 4. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 4. siječanj 2011. Ako planirate kvalitetno poslovati, svakako na firmu: povećavate vrijednost imovine, možete sve investicije provući kroz poslovanje (koristite PDV iz ulaznih faktura a povećavate investiciju, samim tim i dobru "krvnu sliku" tvrtke). Znači, svakako prednost. Mane: nema mana niti po jednom niti po drugom modelu, osim ako želite poslovati kratkoročno, ostati dužni i "bogu i caru i državi" ali onda Vam je tako svejedno. Dakle, pametno poslovati,direktno se baviti financijama,uputiti se u poslovanje (a ne samo osloniti se na druge; partnera,knjigovođu...) i prije svega istražiti malo tržište i isplativost investiranja. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
super odgovoreno: 5. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 5. siječanj 2011. pratim te, znam trziste, sve po osnovnoj racunici je u plusu ali, rade odma etazirat cesticu, 2 ulaza.. pa uvijek mogu prodati i izaci iz posla. u tom slucjau bi samo potpisao najam prostora. sto se tice vodenja firme, to mi je sve novo podrucje. naslusao sam se brdo prica, ali dok to sam ne iskusim necu znati baratati s time. jos jedno pitanje vezano za vodenje knjiga. onaj prvi slucaj, fizicka osoba, itd.... koliko dugo moram cuvati (knjige) evidencija prometa, racune, prijave, itd... jel mogu po novoj godini uzesti nove knjige, a stare baciti.. tako da mi nitko ne treba gledati proslu godinu i vodenje knjiga...? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ultra odgovoreno: 5. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 5. siječanj 2011. Neeee bacati. Svi poduzetnici moraju imati u posjedu/sazidati/iznajmiti jednu dobru garažu/šupu/sobu/kuću ... budući da se poslovne knjige čuvaju ovim redoslijedom (navedem Vam sve,tako da znate i za poduzeće). Prema izmjenama zakona o računovodstvu i Općem poreznom zakonu iz 2010. donešeni su novi rokovi čuvanja dokumentacije: 1. Knjigovodstvene isprave: - isplatne liste i evidencije o plaćama: trajno - isprave na temelju kojih su podaci uneseni u dnevnik i glavnu knjigu: 11 godina - isprave na temelju kojih su podaci uneseni u pomoćne knjige: 10 godina 2. Poslovne knjige: - dnevnik i glavna knjiga: 11 godina - pomoćne knjige,porezne evidencije i obračuni: 10 godina 3. Izvješća: - financijska izvješća: trajno - godišnja izvješća :11 godina Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
super odgovoreno: 6. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 6. siječanj 2011. znam da ovo nije moje podrucje, ali ovo trajno, pa 10, pa 11g....je gubljenje dragocjenog vremena i ujedno skracivanje zivota kako mog, tako i vaseg. a moguce i psihicke posljedice. kada ce vi to sve pojednostavnit na minimum? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ultra odgovoreno: 7. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 7. siječanj 2011. Ne čini se da će nam zakonodavac bilo što pojednostaviti. Kako se iz godine u godinu mjenjaju i dopunjuju zakoni (a u odnosu na prethodne godine), samo još više kompliciraju a u svezi s čuvanjem dokumentacije i produžuju rokove. I da, također sam mišljenja da je bespredmetno čuvati masu dokumentacije na papirnatom mediju duže vremena, budući da nakon par godina većina navedenog (pogotovo trake blagajne,uplatnice,isplatnice i sl.) izblijede do neprepoznatljivosti. Ali, tako kaže zakonodavac. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
super odgovoreno: 7. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 7. siječanj 2011. zar ne postoji nijedna udruga koja ima ''muda'' predlagati i mjenjati zakone za svih nas da nam bude bolje. zakoni koji su iz prakse proizisli a ne sjedim i pisem i mislim da je ovako najbolje. jel nam dosta proslosti i starih muka... pa se moramo jos prisjecati.... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.