Jump to content

Strani poslodavac, prebivaliste u RH - moguce?

Preporučene objave

objavljeno:

Da li je moguce imati stalno prebivaliste (i boravak) u RH, a biti zaposlen kod stranog poslodavca, sa sjedistem izvan RH (u EU)?

Vecina posla bi se obavljala na daljinu, bez potrebe za fizickom prisutnoscu, a kada je potrebno, naravno, putovao bih u EU. E sad, kako bi se sve to reguliralo, a da bude u skladu sa zakonima RH: da li je ovako nesto uopce moguce?

Da li sam u tom slucaju duzan sam sebi uplacivati doprinose, ako da, na koliki iznos, fiksno ili na postotak? Isto tako, po kojoj stopi bi se oporezivali prihodi, radi se o iznosu od oko 3000 eura?

Puno hvala na pomoci, tesko je ista naci na sluzbenim sajtovima, izgleda da se RH ne zeli spremiti za novu generaciju "pomoraca" na bespucima modernih, virtualnih mora :-?

odgovoreno:

zakon o radu poznaje institut izdvojenog mjesta rada ( ugovor o radu na izdvojenom mjestu rada). Međutim, kod poslodavca koji nije rezident RH odnosno nema osnovanu podružnicu u RH npr., problem je kod obračuna i uplate poreza i doprinosa vezanih uz radni odnos budući da isti ne bi potpadao pod jurisdikciju tijela du RH. Ranije je postojala mogućnost rada kod poslodavca u inozemstvu, a obveznik doprinosa je bio sam osiguranik. Sada postoji mogućnost da jedna od osoba u odnosu preuzme obvezu uplate doprinosa ( preuzimatelj obveze doprinosa). za ovaj dio biste trebali postaviti pitanje na dijelu foruma - porezno i financijsko pravo.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija