Jump to content

Vanknjižno vlasništvo


anonimno

Preporučene objave

Molim savjet....kupujem stan u novogradnji, prodavatelj ima pravomoćnu građevinsku dozvolu i etažni elaborat, međutim zgrada još u gruntovnici nije upisana na njegovo ime, jer parcelacija zemljišta na kojem je zgrada građena još nije provedena. S obzirom da u gruntovnici još nema vlasnika zgrade, pretpostavljam da zapravo kupujem vanknjižno vlasništvo....Međutim, na koji način da se osiguram da prodavatelj isti stan ne proda još nekome....ili da na njega ne stavi kakvu hipoteku? Unaprijed hvala :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate nikakve garancije kao trenutno niti jedan jedini kupac nekretnina (zgrada sa stanovima na zemljištu) u izgradnji u Hr.

 

U slučaju prevare imate pravo na naknade štete i sl. no u slučaju naših stanograditelja to je sve upitno.

Eto npr. jedan veliki investitor koji u Zg radi i po 100 stanova u jedan mah i vrti desetke miliona KN ima temeljni kapital u visini od cca. 700.000 kn i određeni novac na računu, bilancu, odnosno dugovanja potraživanja i sl...

Pitanje:Kome takva firma može nadoknaditi štete u slučaju stečaja ili sl?

 

Dakle, dok zakonodavac ne uvede (prijedlog zakona...) obvezu izdavanja bankovne garancije kupcu nekretnine u izgradnji teoretski rizik kupca je iznimno velik i ovisi o reputaciji i strategiji pojedinog investitora...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru....pretpostavljam da predbilježba prava vlasništva na temelju kupoprodajnog predugovora ne dolazi u obzir, zbog toga što u zemljišnim knjigama još nije formirana z.k. čestica, pa ne postoji ni pravni pradnik ?....međutim mogu li na temelju kupoprodajnog predugovora u katastru tražiti upis posjeda na svoje ime, jer katastarska čestica postoji? Hvala unaprijed..:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija