Jump to content

neisplata plaće

urbandragon

Preporučene objave

Zaposlen samu trgovini eksluzivne modne marke. Prije pola godine poslovanje su preuzeli distributeri (zbog potraživanja prema predhodnom vlasniku, registrirani u Srbiji i od tada smo izloženi šikaniranju i mobingu. Primjerice, rečeno nam je da u imamo previše godišnjeg odmora, da radnici u srbiji imaju tjedan dana te da ćemo i mi imati tjedan dana godišnjeg odmora.Radi se prekovremeno, za blagdane,a ne trebam napominjat da nam to ništa nije plaćeno. Štoviše,plaća nam je smanjena za više od 50 %. U međuvremenu je zaposlena nova djelatnica i novi poslovođa. Vrlo brzo se javila sumnja da nova ta nova djelatnica krade (radi se o velikim iznosima; napominjem da neki artikli koštaju i po nekoliko desetaka tisuća kuna). O tome sam izvijestio poslovođu, koji je pozvao policiju i ona je dobila otkaz. No, problem je u tome što je to zataškano i vlasnici nisu upoznati s pravim razlogom njenog otkaza. Godišnja inventura je pokazala ogromne manjkove. Pitanje je da li ulazi i izlazi robe štimaju jer je poslovođa krajnje nestručan, neodgovoran i nepojavljuje se na poslu. Puno je artikala darovano raznim manekenkama, a očemu se nije pravovrmeno vodila evidencija, niti su isti otpisivani. Postoje i određeni viškovi robe, ali njih ne priznaju, nego tvrde da je toroba iz nekog skladišta u Bugarskoj ili votevr. Vlasnici sada manjak žele oduzeti od moje plaće (i od plaće drugih kolega) i to na način na nam ne isplate plaću za prosinac i siječanj (a ko zna i za koji drugimjesec). Napominjem da se za manjak ne osjećam odgovornim i da nisam odgovoran. U ugovoru o radu nema nikakve klauzule o sličnoj odgovornosti. Štoviše, prijete nam kaznenim prijavama za krađu. Ne trebam napominjat da sam pred živčanim slomom. Radim po dvanaest sati dnevno i sada mi nećebiti plaćeno ni tin jadnih dvijeinešto tisuće kuna. Osjećam se kao u dužničkom ropstvu. Kolega je našao drugi posao, ali mu odvijaju vratit radnu knjižicu. Svjestan sam da u toj firmi nemam budućnosti i (bezuspješno) tražim novi posao. Ali,molim nekakav savjet i odgovor na pitanje; je loni meni mogu tek tako odbit isplaćivat plaće zbog manjaka za koje nisamkriv? Imam li kakva prava? Kome da se obratim za pravnu pomoć? Koliko bi to uopće koštalo? Ne namjeravam radit mjesecima od jutra do sutra for free, a ako dam otkaz gubim pravo na naknadu sa zavoda. Za neke mjesece mi ni doprinosi nisu uplaćeni..maglupa država u kojoj je to moguće...glupo sve...molim nekog za nekakav odgovor...

Hvala

Dijeli na drugim stranicama

urbandragon je napisao:

Primjerice, rečeno nam je da u imamo previše godišnjeg odmora, da radnici u srbiji imaju tjedan dana te da ćemo i mi imati tjedan dana godišnjeg odmora.

Za Vas su važeći propisi Republike Hrvatske koji propisuju da imate pravo na 4 tjedna godišnjeg odmora.

Radi se prekovremeno, za blagdane,a ne trebam napominjat da nam to ništa nije plaćeno. Štoviše,plaća nam je smanjena za više od 50 %.

Prekovremeni moraju biti isplaćeni (i to s uvećanjem).Poslodavac Vam nesmije plaću smanjiti niti lipe od one koja Vam je navedena u Ugovoru o radu.

U međuvremenu je zaposlena nova djelatnica i novi poslovođa. Vrlo brzo se javila sumnja da nova ta nova djelatnica krade (radi se o velikim iznosima; napominjem da neki artikli koštaju i po nekoliko desetaka tisuća kuna). O tome sam izvijestio poslovođu, koji je pozvao policiju i ona je dobila otkaz. No, problem je u tome što je to zataškano i vlasnici nisu upoznati s pravim razlogom njenog otkaza. Godišnja inventura je pokazala ogromne manjkove.

Bilo je potrebno, nakon prijave policiji, obaviti izvanrednu inventuru.

Postoje i određeni viškovi robe, ali njih ne priznaju, nego tvrde da je toroba iz nekog skladišta u Bugarskoj ili votevr.

Zato i postoje inventure, da se uskladi knjigovodstveno s stvarnim stanjem robe.

Vlasnici sada manjak žele oduzeti od moje plaće (i od plaće drugih kolega) i to na način na nam ne isplate plaću za prosinac i siječanj (a ko zna i za koji drugimjesec).

NESMIJU to napraviti.

Napominjem da se za manjak ne osjećam odgovornim i da nisam odgovoran. U ugovoru o radu nema nikakve klauzule o sličnoj odgovornosti. Štoviše, prijete nam kaznenim prijavama za krađu.

Vi,eventualno,možete odgovarati samo u slučaju da je do manjka došlo iz Vaše krajnje nepažnje ili namjere.

Kolega je našao drugi posao, ali mu odvijaju vratit radnu knjižicu.

Kolega neka se obrati državnom inspektoratu. Platiti će (poslodavac) vrlo visoku kaznu i vratiti mu radnu knjižicu.

Svjestan sam da u toj firmi nemam budućnosti i (bezuspješno) tražim novi posao. Ali,molim nekakav savjet i odgovor na pitanje; je loni meni mogu tek tako odbit isplaćivat plaće zbog manjaka za koje nisamkriv? Imam li kakva prava? Kome da se obratim za pravnu pomoć? Koliko bi to uopće koštalo? Ne namjeravam radit mjesecima od jutra do sutra for free, a ako dam otkaz gubim pravo na naknadu sa zavoda. Za neke mjesece mi ni doprinosi nisu uplaćeni..maglupa država u kojoj je to moguće...glupo sve...molim nekog za nekakav odgovor...

Pošaljite poslodavcu Zahtjev za zaštitu prava (poštom,preporučeno s povratnicom) i u njemu navedite sva prava koja su Vam prekršena a pogotovo:

-umanjenje plaće

-neisplata prekovremenog rada (imate li točnu evidenciju?)

-neisplata rada na blagdan

-prekovremeni rad koji traje duže od zakonski dozvoljenog

-pravo na godišnji odmor od 4 tjedna

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija