partizanka objavljeno: 5. siječanj 2011. Dijeli objavljeno: 5. siječanj 2011. Poštovani, Zanima me kako se računa prosječna bruto plaća za obračun otpremnine. Naime, po povratku sa porodiljskog, te sa dopusta za njegu djeteta (2 godine kontinuirano)dobila sam poslovno uvjetovani otkaz. Poslodavac mi je isplatio otpremninu. U prosjek mi je poslodavac računao zadnje dvije plaće za puna dva mjeseca, dok je za treći mjesec isplaćena manja plaća jer sam taj mjesec prije odlaska na porodiljski radila 9-10 dana. Znači: 2 pune bruto plaće+bruto plaća za 9-10 rada / 3 = iznos prosječne bruto plaće ??? Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 5. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 5. siječanj 2011. Zakon o radu: Članak 119. (2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
jutro1 odgovoreno: 5. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 5. siječanj 2011. Molio bi ako neko zna koji se bruto uzima za izračun otpremnine 1. bruto sa doprunosima iz osobne plaće ili ukupni bruto sa dodatnim doprinosima za zdrastveno,zapošljavane,ozljede na radu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
jutro1 odgovoreno: 6. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 6. siječanj 2011. Molio bi gospodina "vexvg"ili nekog ko zna koji bruto sa platne liste se koristi za izračun otpremnine.Onaj prvi sa mirovnskim doprinosima ili zadnji sa zdrastvenim i doprinosima za zapošljavanje i porezima iz osobne plaće Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
jutro1 odgovoreno: 6. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 6. siječanj 2011. Možda neko zna? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 6. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 6. siječanj 2011. U Zakonu o radu (Članak 119.) stoji da se otpremnina ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca. Iznos bruto 2 predstavlja ukupni trošak plaće koju poslodavac plaća za uposlenika. Ako je ugovoreno da radnik ima pravo na bruto naknadu plaće, poslodavac je dužan izračun napraviti na osnovu ukupnog troška plaće za radnika. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
jutro1 odgovoreno: 7. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 7. siječanj 2011. Hvala na odgovoru gospodinu "vexvg" ali mi nije baš jasno što znači "Ako je ugovoreno da radnik ima pravo na bruto naknadu plaće"tj.da li se to podrazumijeva ili treba posebno ugovarati.Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
vexvg odgovoreno: 8. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 8. siječanj 2011. U zakonu o radu piše da su plaća i naknada plaće u smislu ovoga Zakona su plaća i naknada plaće u bruto iznosu. Međutim mnogi radnici (pogotovo kod privatnika) prilikom potpisivanja Ugovora o rada dogovore neto plaću i takvu napišu u sam Ugovor. Bilo kakva promjena propisa vezano uz doprinose ili poreze ide poslodavcu u korist odnosno štetu. Npr. rodi Vam se dijete,stavite ga na svoju PK karticu i očekujete veću plaću,međutim slijedeći mjesec dobijete isti iznos. Poslodavac je ispoštivao Ugovor i isplatio neto plaću koja je ugovorena. Ja sam dole to krivo sročio. Računa se bruto plaća. Nije potrebno posebno naglašavati da se radi bruto jer je tako navedeno u Zakonu o radu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
jutro1 odgovoreno: 8. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 8. siječanj 2011. Hvala "vexvg"! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.