ZgZagi82 objavljeno: 5. siječanj 2011. Dijeli objavljeno: 5. siječanj 2011. tetka mi je živjela s ujakom, svojim bratom u zajedničkom kučanstvu 20 godina, i na njezinoj adresi je bio prijavljen. dali sada nakon njegove smrti ostala braća mogu tražiti udio u njegovim nekretninama? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Angie007 odgovoreno: 6. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 6. siječanj 2011. Ukoliko nema oporuke i nasljeđuje se na temelju zakona, po pravilima zakonskog nasljednog reda, sva braća i seste ostavitelja nasljeđuju na jednakim pravnim temeljima i pripadaju im jednaki dijelovi nasljednog prava, bez obzira na njihove međusobne odnose (osim u slučaju nedostojnosti, a sama činjenica da sestra je živjela u istom kućanstvu, a braća nisu - ne bi bila razlog nedostojnosti). Konkretno, ukoliko nitko nema jači pravni temelj (bračni/izvanbračni drug, djeca, roditelji) samom smrću svog brata, jednako kao i Vaša teta, ostvaruju udio i u njegovim nekretninama sa svim pravima koja iz toga proizlaze. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ZgZagi82 odgovoreno: 7. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 7. siječanj 2011. Hvala Vam na odgovoru. e sad imam još jedno pitanje, iza pokojnog ujaka ostala je garsonjera, cca 26 m2, u tom stanu od preostale braće, a ima ih 7 svaki će dobiti svoj dio. Želja svih njih će vjerovatno biti da se stan proda. Dali ja moram prodati svoj dio ako ne želim? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Angie007 odgovoreno: 7. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 7. siječanj 2011. Prodaja nije nužna, moguće je razvrgnuće isplatom, to je takav način razvrgnuća kod kojeg se suvlasničku stvar ne dijeli, nego će ona pripasti u vlasništvo jednom od suvlasnika, a on će ostalima biti obvezan isplatiti vrijednost njihovih suvlasničkih dijelova. Od suglasne volje svih suvlasnika ovisit će koji će od njih imati pravo isplatiti druge, te koji će biti sadržaj njegove obveze. Oni će trebati suglasno odrediti koliko će onaj koji isplaćuje biti dužan isplatiti i kada. Budući da bi prodajom moguće dobili mnogo manje, Vašoj tetki i ujacima, ovaj način će vjerojatno biti mnogo prihvatljiviji. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ZgZagi82 odgovoreno: 7. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 7. siječanj 2011. pa gledajte, tetka zbog toga što se oni ponašaju krajnje bezobrazno i što se međusobno dogovaraju bez da nju bilo što pitaju, a u životu mu nisu ničim pomogli, bi ih htjela kočiti u tome, da nebi htjela prodati svoj dio ni jednom od njih isto tako ni odkupiti od njih njihov dio ili prodati bilo kome drugom, na način da nitko od njih ne može na taj način prodat svoj dio ( doči do svog djela novaca )jel teško da bi netko kupovao dio stana kojem ima više suvlasnika. Dali bi se na taj način njih moglo kočiti ili bi je sudskim putem ipak mogli prisiliti na prodaju? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 8. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 8. siječanj 2011. Vaš opis je malo nejasan. Napisali ste da je tetka živjela u zajedničkom kućanstvu sa svojim bratom te da je on imao nekretninu (garsonjeru) ali iz opisa nije jasno da li je ta garsonjera nekretnina u kojoj su zajednički živjeli, ili je to neki drugi stan. Nasljednik koji je živio u zajedničko kućanstvu s ostaviteljem ima neka manja dodatna prava u odnosu na ostale nasljednike. Neovisno o tome, treba razlikovati osjećaj pravde od pravnih odnosa. Svaki suvlasnik ima, srazmjerno svom suvlasničkom dijelu, jednaka prava i niti jedan ne može polagati posebna prava jača od ostalih na zajedničku stvar. To znači da ako se suvlasnici ne mogu dogovoriti oko razvrgnuća, sud će nekretninu staviti na prodaju. Vaša tetka može otezati sudske postupke itd., i za to vrijeme nitko je ne može iseliti (ako živi u tom stanu koji je predmet nasljeđivanja) jer je suvlasnik (iako manjinski). Međutim, svaki od ostalih suvlasnika ima pravo od nje zahtijevati naknadu za korištenje zajedničke stvari (stanarinu) srazmjerno svojem suvlasničkom dijelu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
orhidej odgovoreno: 14. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 14. siječanj 2011. Može li mi ko pomoći sa savjetom;Živim sa suprugom i majkom u stanu koji je kupljen na otkup,kad je stan kupljen otac je prenio vlasništvo i otkup stana na moju majku ,prije svoje smrti ,otac mi je umro, troškove sahrane sam podmirio ja ,u stan sam uložio oko 10.000 tisuća eura šta je sud i potvrdio moja majka i dalje tvrdi da nemam ništa i da moramo ja i supruga iselit ,zbog toga imam velike probleme jer nam stalno radi svađu u kuči i provodi zlostavljenje nad mojom suprugom i nad menom ,vrjeđa nas i podcjenjuje i prijeti ----Zanima me koju proceduru bi trebao da ja kao jedini nasljednik iza svog oca uradim da dobijem pola stana i da dobijem po zakonu šta me pripada! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.