Jump to content

brat na setru - prenos bez placanja poreza?

super

Preporučene objave

Za Vas relevantni podaci iz Zakona o porezu na promet nekretnina jesu da porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju:

1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja,

2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar poljoprivredno zemljište, ako im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda,

3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, kada nasljeðuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara. G

(Gospodarskom zajednicom, u smislu ovoga Zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje.

Iz toga proizlazi da, ukoliko nije riječ o nekretnini iz točke 2. i 3., u konkretnom slučaju, način da izbjegnete porez jest da prvo s majkom sklopite darovni ugovor za tu polovicu nekretnine pa ona sa svojim sinom/kćeri sklopi novi darovni ugovor.

Dijeli na drugim stranicama

angie ja te volim, ali ja iz ove hrpe teksta ne mogu izvuci 2 kljucne rijeci koje su mi potrebne. zasto zakoni nisu kao tablice. ubacis parametre i imas odgovore.

umjesto da sad uzmem flomaster i podcrtavam bitno. ajmo mi na praktican primjer, vazi?

majka potpisala sinu darovni ugovor za zemlju. sin se uknjizio. sestra sad ulaze novce u zemlju i zeli pola/pola.

jel moguce dati joj pola a da se ne plati porez? radi se o poljoprivednom zemljistu. ali me zanima isti slucaj i za gradevinsko podrucje. konkretno kuca.

hvala. sad znam postupak. vec sam kroz to prolazio. tako nesto sam i predpostavio, ali sma se htio uvjeriti.

jel ima tko za dati linkove tabularnih i darovnih ugovoa?

ako budem isao platit odvjetnika za to, naplatit ceme.

i sto mislite opcenito o internim ugovorima? jesu li ti ugovori vazecci pred sudom jednog dana?

recimo nekom ustupite 10m2 za 10 000e. vrati mi za 10g... dajem primjer samo.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija