Jump to content

Prekid radnog odnosa

majarijeka

Preporučene objave

Poštovani!

Uvelike biste mi pomogli ako biste mi dali pravni savjet u vezi prekida radnog odnosa. Naime, u radnoj knjižici imam prekid radnog odnosa od samo jednog dana i HZZO to smatra dovoljnim razlogom da mi onemogući pravo na porodiljnu naknadu. Postoji li neki rok koji se ne smatra prekidom radnog odnosa? Znate li točan zakon, pravilnik, članak ili sl. koji bi na to upućivao budući da u Zakonu o radu nisam naišla na to objašnjenje.

Imate li nekakav savjet što da poduzmem kako bih ipak ostvarila svoje pravo na naknadu? Radnog staža imam dovoljno (oni traže min. 1 g.).

Zahvaljujem!

Dijeli na drugim stranicama

Napišite nam malo detaljnije:

-datumi (kada je prekinut radni odnos kod starog poslodavca a kad je počeo kod novog)

-jeste li sada zaposleni ili nezaposleni

-datum početka rodiljnog dopusta

-......

Kod korištenja rodiljnog dopusta ukoliko ne ispunjavate uvijet staža osiguranja u trajanju najmanje 12 mjeseci neprekidno,ostvarujete pravo na 50% proračunske osnovice (odnosno na iznos od 1663 kn).

Pa evo ovako: radila sam u jednoj školi od 18.11.2009.g. do 28.03.2010.g., a na novom radnom mjestu su me prijavili 30.03.2010.g. Znači, fali mi samo taj jedan (prokleti) ponedjeljak 29.03.2010. Šta je najgore tog ponedjeljka nisam sjedila doma nego sam išla na tzv. probni rad kod tog novog poslodavca, ali me nisu odmah prijavili. Tko je mogao misliti da će taj jedan dan napraviti toliko komplikacija! Sada sam kod njih zaposlena na određeno dok se stalno zaposlena djelatnica ne vrati s porodiljnog. Porodiljni mi je počeo 1.1.2011.g., znači po meni imam ispunjene uvjete, ali zakoni su neumoljivi. Vjerojatno ću se žaliti kad mi dostave rješenje da mi nakanda iznosi 1660 kn, ali mislila sam u toj žalbi navesti nekakav zakon ili tako nešto gdje piše što je ili nije prekid radnog odnosa. Koliko sam shvatila iz vaših odgovora i 1 dan se smatra prekidom, pa se ne nadam da će mi žalba uspjeti. Žao mi je jedino što ću dobivati jednaku naknadu kao netko tko nikada u životu nije radio.

Zahvaljujem na odgovorima, dobroj volji i trudu!

Napisali ste da ste taj jedan dan bili kod novog poslodavca na "probnom" radu. On Vas je prijavio tek slijedeći dan.Gdje Vas je prijavio? Na zdrastveno? Što Vam piše u Ugovoru o radu pod početak rada? 29. ili 30.?

Ukoliko Vam u Ugovoru piše 29. mišljenja sam da bi Vam žalba mogla proći jer je obaveza poslodavca da Vas prijavi u zakonskom roku i Vi ne bi smjeli snositi posljedice zbog njihove neažurnosti.

• 1 godina kasnije...

Poštovani

Kolegica mi radi u bolnici i rečeno joj je da nakon ugovora na određeno vrijeme mora dobiti otkaz na 2 mjeseca jer je zakonom propisan taj rok, da bi je nakon toga mogli zaposliti na drugo radno mjesto. Mene zanima da li postoji uopće taj rok od 2 mjeseca koji je zakonom propisan ili joj mogu jednostavno dati otkaz na jedan dan i zaposliti je na drugo radno mjesto.

Unaprijed hvala

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija