Jump to content

porez na nasljeđivanje?


nmt

Preporučene objave

pozdrav.

 

djedova sestra umrla.

imala je kuću s okućnicom, vrijednost nekretnine ovako po mojoj procjeni 40-50k eura.

 

pokrenuta ostavinska rasprava, zakazana u 2. mjesecu.

 

djed se išao raspitivati o procedurama, papirlogiji i cijenama postupaka.

 

bio je na poreznoj upravi i tamo mu je žena rekla da će morati platiti porez od 5% vrijednosti nekretnine prilikom nasljeđivanja (iako se radi o prvom koljenu, njegovoj sestri)!

 

je li to točno ispravno i gdje je zapisano u zakonu, kojem?

 

hvala unaprijed.

ovo mi je bezobrazna otimačina ako je istina.

 

što bi se desilo da odbije platiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porez na stjecanje nekretnina na temelju nasljeđivanja, uređen je Zakonom o porezu na promet nekretnina.

Porezna obveza nastaje - prema stajalištu naše porezne prakse - u trenutku pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanja kojom je utvrđeno tko je stekao nekretninu.

 

Porezni obveznik mora nastanak porezne obveze prijaviti ispostavi Porezne uprave na području na kojem se nalazi nekretnina u roku od 30 dana od nastanka. Porezna osnovica je tržišna vrijednost (cijena koja se postiže, ili se može postići na tržištu) koju nekretnina ima u trenutku stjecanja.

 

Iznos određen rješenjem o utvrđivanju poreza na promet nekretnina, dužni ste platiti u roku petnaest dana od dana dostave.

 

Brat i sestra imaju pravo na oslobođenje ako su s ostaviteljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijede izgradnje građevina, stjecanja druge nekretnine, ili ostaviteljeve smrti.

 

(Gospodarska zajednica, u smislu ovog zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje).

 

Inače, braća i sestri nisu srodnici u prvom koljenu, nego u drugom. U pravnom smislu, koljena se računaju prema pravilu koliko poroda - toliko koljena (s roditeljima biste bili u prvom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče Vašeg mišljenja o "bezobraznoj otimačini", razvoj pravne ustanove nasljeđivanja je u gotovo svim pravnim porecima obilježnem stezanjem kruga potencijalnih zakonskih nasljednika i oporezivanjem nasljednika.

Oporezivanje se postiže nekoliko ciljeva -

1) pribavljaju se sredstva za alimentiranje onih društvenih funkcija što ih je ranije vršila obitelj ili pojedinici, ali ih sada sve više preuzima na sebe društvena zajednica (odgoj, socijalna zaštita, obrazovanje)

2) "otkupljuje" se (u ekonomskom smislu)od društvene zajednice ono što im je pripalo nasljeđivanjem

3) umanjuje se u znatnoj mjeri da nasljeđivanje bude izvor neopravdanog obobaćenja.

To su ciljevi koji vrijede općenito i prihvaćaju kao žrtvu, u pravilu rjeđe, konkretne slučajeve u kojima njihova primjena ne bi bila pravedna.

 

Ako ipak djed ne bi platio, provodila bi se ovrha na njegovoj imovini u iznosu poreza po dospjelosti obveze na plaćanje. U svakom slučaju, svatko ima pravo odreći se nasljedstva i u tom slučaju ne bi morao platiti tih 5% od vrijednosti nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na korisnim odgovorima!

 

situacije je bila ovakva.

 

djed, njegova sestra, njihova majka i otac su živjeli u staroj kući (na istom posjedu) dok se nova kuća na tom istom posjedu nije izgradila.

 

nekako u isto vrijeme, djed je gradio i drugu kuću na drugoj lokaciji i tada se preselio u tu drugu kuću (ali je tijekom gradnje kuće koju sad treba naslijediti, bio skupa s njima trima).

 

pitao sam ga, ali veli da misli da nema nikakvu potvrdu o prebivalištu da su oni svi skupa u to vrijeme gradnje ove upitne kuće živjeli zajedno.

 

postoji li još koji način na koji se može dokazati da jesu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija