Jump to content

Vlasništvo ili posjed ?


anonimno

Preporučene objave

bitni je kao prvo da ste upisani kao vlasnik.

U ovom ga slučaju možete tužiti ili za smetanje posjeda ili vlasničkom tužbom tražiti da Vam vrati Vaše vlasništvo na nekretnini.

S obzirom da se radi o nekretnini, njemu bi trebalo 20 godina da dosjelošću stekne vlasništvo posjedovanjem (pretpostavljam da nije na temelju nekog ugovora stekao nekretninu). Da bi mogao postati vlasnikom još je potrebno i da je ta osoba "poštena" a to znači da nema osnove posumnjati da to zemljište pripada nekom drugom.

Teško da bi mogao steći vlasništvo, ali savjetujem Vam da ga svakako kontaktirate, pokušajte ga upozoriti da ćete ga tužiti i ako se ne makne, tužite ga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako u nas posebno u Dalmaciji godinama nisu sređivane zemljišne knjige /mislim na naše pretke/ koji zbog financija i neznanja nisu ni težili sređivanju kat.čestica u zemljišniku već samo u katastru, zemljište je na našim precima. Mi nasljednici imamo presudu kojom to isto nasljeđujemo ali to je stanje u katastru a ne u zemljišniku.

Susjedi koji su uzurpirali isto su kupili susjednu česticu zemlje, u iznosu od 800 m2 gdje su sagradili obiteljsku kući.Sada već imaju samo vrtova oko 1000 m2 plus veliki plac koji su kupili i gdje su sagradili kuću.

Zar je moguće da netko tako uzurpiranjem i gradnjom zidića može preuzeti pravo vlasništva nad tuđim vlasništvom, samo na temelju posjeda, a nemam nikakav dokaz o kupnji.

Hvala :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može se tako steći vlasništvo ako netko imalo brine o njemu.

Ako ste sigurni da je to vaša čestica (posjedovno kao bitno, a vlasnički na pretcima), onda se poslužite samopomoći i angažirajte nekoga da to sve poruši.

To ne da je jednostavno, već zna biti i mučno ali tako sam se i ja rješio susjeda koji je počeo vršljati po mom posjedu (radi se o suvlasništvu jedne velike čestice kojoj su posjedi mirni i definirani već 30 godina što sam kao takovo nasljedio) dok nisam vlasnički sredio papire.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inače je u pravu ustanovljen pojam "dosjelosti" kao način stjecanja vlasništva posjedovanjem kroz određeno vrijeme, no teško da bi se to moglo primijeniti u vašem slučaju jer je vrlo vjerojatno da čovjek koji pravi vrtove na vašem zemljištu zna za vas. Samim tim on je tzv. nepošteni posjednik kako sam vam već gore objasnila.

Možete se poslužiti samopomoći kako vam je gore netko naveo, ali rok za samopomoć vam je 30 dana od dana saznanja da vam je netko uzurpirao posjed do jedne godine od dana smetanja.

Ako imate rješenje o nasljeđivanju, idite u gruntovnicu da vas uknjiže kao vlasnika. Znam da su situacije sa zemljištima na moru prilično šarolike i nejasne, zato vam je dobro uzeti odvjetnika da vam sredi uknjiženje i dalje vas savjetuje što u vezi ovog koji vam smeta posjed/vlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija