Jump to content

Ministarstvo branitelja osudilo Stankovićeve "bezočne laži"


Mrljavac

Preporučene objave

ZAGREB, 16. siječnja 2011. (Hina) - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas je najoštrije osudilo, kako se navodi u priopćenju, "sramotne insinuacije i bezočne laži" izrečene u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" od strane urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, u kojoj je gostovao saborski zasupnik Milorad Pupovac.

 

"U razgovoru sa svojim gostom Stanković je potpuno neutemeljeno povezao korupciju i kriminal u Hrvatskoj s brojem hrvatskih branitelja, pritom izravno optuživši za to predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, čime je pokazao popuno nepoznavanje problematike o kojoj je govorio. Ogorčeni smo što, unatoč višestrukom navođenju činjenica o Registru, oni koji bi trebali informirati javnost pokazuju potpunu neinformiranost ili, pak, namjerno obmanjuju javnost, što je krajnje neprofesionalno i nekorektno", stoji u reagiranju iz kabineta ministra branitelja.

 

Iz Ministarstva poručuju kako su "po tko zna koji put prisiljeni pojašnjavati da je Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nastao objedinjavanjem podataka dobivenih iz Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te da je upravo premijerka Kosor zaslužna što je gotovo deset godina nakon završetka rata Registar napokon sastavljen".

 

"Također, ponovno ističemo kako ni kao ministrica branitelja niti kao predsjednica Vlade nije mogla niti može na bilo koji način utjecati na podatke u Registru te je stoga Stankovićeva tvrdnja kako je premijerka Kosor mnogima omogućila bespravno sjecanje statusa hrvatskog branitelja potpuno neistinita, krajnje neumjesna i zlonamjerna", kaže se u priopćenju.

 

Ministarstvo ocjenjuje kako je nepravedno i prema hrvatskim braniteljima dovoditi ih u kontekst nepotrebnog tereta hrvatskom društvu, što je Stanković učinio govoreći o korisnicima braniteljskih mirovina.

 

"Stoga još jednom podsjećamo kako ogromna većina hrvatskih branitelja ne ostvaruje nikakva posebna prava. Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ta prava ostvaruju obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatski ratni vojni invalidi, koji čine tek nešto više od deset posto ukupne braniteljske populacije. Stoga se s pravom pitamo, zalaže li se gospodin Stanković za ukidanje tih prava onima koji su u Domovinskom ratu postali invalidi ili su ostali bez svojih najmilijih?", stoji u demantiju Ministarstva branitelja.

 

U okviru današnje emisije "Nedjeljom u 2" urednik i voditelj Alekandar Stanković gostu Miloradu Pupovcu u više je navrata postavio pitanje "je li politička korupcija i to što je za mandata današnje premijerke i bivše potpredsjednice Vade i ministrice Jadranke Kosor broj branitelja narastao na pola milijuna".

 

(Hina)

____________________________________________________________

 

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/01/16/0195006.html?pos=n0

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koordinacija: Stanković omalovažava Domovinski rat

 

ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata izrazila je danas negodovanje i oštru reakciju na jučerašnju izjavu urednika i voditelja emisije "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije Aleksandra Stankovića da, kako je navedeno, hrvatski branitelji spadaju u političku korupciju.

 

"Ovo ne samo da je neprihvatljiva, nego i lažna izjava kojom se želi lažno poručiti hrvatskoj javnosti da 500.000 hrvatskih branitelja uživa u tzv. 'privilegiranim mirovinama', a upravo činjenice i argumenti već su odavno demantirali taj lažni podatak", ističe se u današnjem priopćenju Koordinacije.

 

Drže da tom izjavom Stanković želi na najgrublji način relativizirati Domovinski rat, njegove velike žrtve koje je u tom ratu dao hrvatski narod, svi građani Republike Hrvatske, pripadnici svih nacionalnih manjina, a ratne traume i danas nažalost osjećaju brojni hrvatski branitelji i njihove obitelji.

 

"Takve neargumentirane izjave spadaju u tipičan primjer omalovažavanja povjesne istine i pravnog poretka Republike Hrvatske i služe u dnevno-političke i politikantske svrhe kojima se želi omalovažiti i ispolitizirati Domovinski rat u ovoj predizbornoj godini. Stoga hrvatski branitelji i njihove obitelji ne mogu i neće prihvatiti takvo paušalno i politikantsko ocjenjivanje hrvatskih branitelja i Domovinskog rata nego traže da se o svemu može razgovarati, ali na prihvatljiv, argumentiran i civilizacijski način s relevantnim sugovornicima", naglašeno je u priopćenju.

 

Koordinacija od Vijeća HRT-a traži da se zbog takvih, kako tvrde, medijsko-manipulativnih izjava urednika i voditelja emisije "Nedjeljom u dva" pokrenu sankcije. Ocjenjuje da takve izjave nedvojbeno nanose štetu Domovinskom ratu, svim hrvatskim braniteljima, ali i hrvatskoj javnoj televiziji koja mora biti i jest javni servis svih građana, a ujedno očekuju i osudu Hrvatskoga novinarskog društva, stoji u priopćenju.

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija