Jump to content

Brisanje evidencije iz MUP-a


Druk

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Zanima me da li postoji nacin brisanja iz evidencije na policji. Znam da se brise sa suda nakon 2-3 godine od pocinjenja djela no na policiji ostaje koliko sam iskusio.

Naime, pocinio sam 2 prekrsajna djela, zlouporaba opojnih droga i to u razmaku od 6 godina, zadnje, drugo je bilo prije 3 godine. Oba puta se radilo o marihuani i bila je količina za osobne upotrebe, manje od 5 grama. Prvi puta, prije 10 godina, sam dobio 450 Kuna kazne, bez kaznenog postupka. Drugi puta, prije 3 godine, samo dobio 5000 kuna kazne i isto tako se nije vodio kazneni postupak, vec sam dobio obavijest sa kaznenog suda da nema potrebe za postupkom. E sad mene zanima, posto je oba puta bila kolicina za osobne upotrebe, oba puta je bila sam prekrsajna kazna, da li postoji nacin da se to izbrise sa policije ?

 

Pitam to zato sto imam neugodnosti zbog toga, ne mogu normalno obavljati svoj posao, imam stalno neugodnosti sa sluzbenim osobama i tako dalje. Mislim da je apsurdno da se ja sa 2 prekršaja u kojima apsolutno nikome nije pocninjena nikakva steta ni zlo, moram osjecati kao kriminalac i strpan sam u isti kos kao i teski kriminalci. Barem kod prvjeravanja na ulici i ulazaka u drzavne ustanove,prelazenja granice, zaposljavanje i tako dalje.

 

Ukoliko je netko upoznat sa ovom temom, bio bih jako zahvalan na odgovoru.

 

Hvala lijepo unaprijed i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.poslovniforum.hr/zakon/pravilnik_144_03.asp

 

 

 

 

BRISANJE PODATAKA IZ EVIDENCIJE

 

Članak 13.

 

Podaci upisani u evidenciju brišu se:

 

1. kada po sili zakona nastupi rehabilitacija,

 

2. na temelju pravomoćnog rješenja suda o rehabilitaciji, odnosno brisanju pravomoćne odluke,

 

3. na temelju pravomoćnog rješenja suda kojim se briše upis u kaznenim evidencijama,

 

4. nakon što Ministarstvo provjerom u svojoj evidenciji utvrdi da nakon proteka rehabilitacijskog roka počinitelj nije kažnjen za novi prekršaj.

 

O brisanju pravomoćne odluke iz evidencije načinit će se zabilješka u sustavu za EOP.

 

Članak 14.

 

Ministarstvo vodi rokovnik s podacima o odlukama koje se brišu nakon proteka rokova određenih za brisanje rješenja po zakonu.

 

Članak 15.

 

Podaci o brisanim odlukama ili odlukama koje se po zakonu smatraju brisanim ne daju se nikome na uvid.

 

U izvadcima iz evidencije i uvjerenjima ne navode se podaci o brisanoj odluci ili odluci koja se po zakonu smatra brisanom.

 

 

 

U praksi je to nažalost drugačije, jer svatko tko ima određena ovlaštenja može bez problema imati uvid u vašu PE, posebno kad prelazite granicu zbog pojačane kontole.

 

Međutim, ne bi trebali imati problema kod zapošljavanja u državnim službama jer potvrda o nekažnjavanju koja se mora priložiti odnosi se na kaznene postupke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O odgovoru pod #2 su citirane odredbe iz Pravilnika o prekršajnoj evidenciji koji se vodi u institucijama Ministarstva pravosuđa.

 

Policija ima više evidencija, neke se mogu brisati, ali neke ostaju trajno, odnosno do ponovne izmjene zakona koji regulira tu materiju ukoliko bude određen kraći vremenski rok.

 

Što se tiče zapošljavanja u nekim "normalnim" firmama, nakon isteka roka rehabilitacije jeste čisti po prekršajnoj evidenciji, ali za zapošljavanje u poslovima privatne zaštite gdje je za početak rada potrebno pribaviti pozitivno mišljenje policijskih službenika - vrata su vam zatvorena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Petpetica je točno odgovorio.

 

U sustavu automatske obrade podataka (za sada) neki događaji odnosno kaznena djela se brišu nakon određenog vremena, međutim u određenim da tako kažem "aplikacijama" odnosno događajima pa bile to i beznačajne policijske službene zabilješke ste "obilježeni" za "stalno".

 

Međutim, sve ovisi o vašem poslodavcu, vrsti posla... a ako ste narušavali JRM (npr.lakši prekršaj) odnosno, bili ste "zločesti" više puta i zbog toga bili i na sudu - (kako ono Petpetica kaže), vrata su vam zatvorena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija