Jump to content

HITNO: Što učiniti kad se dogodi ovakvo nešto?


imatic

Preporučene objave

- Dana 5.10.2009. PU izdaje naredbu temeljem čl.130. st. 6. Prekršajnog zakona (“Narodne novine” br. 107/07), te čl. 294. St. 4 Zakona o sigurnosti na cestama (“Narodne novine” br. 67/08) U kojoj mi temeljem čl. 285. St. 1. Zakona o sigurnosti na cestama privremeno oduzimaju vozačku dozvolu na 8 dana zbog prekršaja iz čl. 199. St. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. (koncetracija alkohola 1.77 g/kg) Ispitivanje vršeno DRAGER-om, policijski zapisnik NISAM potpisao.

 

- Dana 07.10.2009. Prekršajni sud donosi rješenje povodom optužnog prijedloga ovlaštenog tužitelja PU od 06.10.2009.g., dana 07.10.2009. Sud je riješio: temeljem čl. 130. St. 1. Prekršajnog zakona , produljuje se mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole te teče od 13.10.2009. kada mi je riješenje izručeno. Obrazloženje riješenja glasi: PU dostavila je ovom sudu naredbu o određivanju mjere privremenog oduzimanja vozačke dozvole uz optužni prijedlog u kojem predlaže produljenje mjere opreza - privremenog oduzimanja vozačke dozvole, zbog prekršaja iz čl. 199. St. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

- Dana 28.10.2009. Prekršajni sud, zbog prekršaja iz čl. 199. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, povodom optužnog prijedloga PU od 06.10.2009. na temelju čl. 230. Prekršajnog zakona izdaje prekršajni nalog u kojem sam okrivljen jer sam postupio suprotno odredbi 199. st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te me terete da sam počinio prometni prekršaj kažnjiv po čl. 199. St. 10. Zakona o sigurnosti na cestama. Primjenom čl. 37. Prekršajnog zakona Prekršajni sud mi izriče kaznu od 3000kn, te temeljem čl. 50. i čl. 58. Prekršajnog zakona primjenjuje zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 6mj.

 

- Dana 09.11.2009. S obzirom da sam tada bio nezaposlena osoba bez radnoga iskustva i ijedne lipe u džepu , uložio sam žalbu na Visoki prekršajni sud protiv prekršajnoga naloga Prekršajnoga sud, u nadi da ću skupiti neke pare pa platiti kaznu.

 

- Šest mjeseci kasnije. Krenuo sam u policijsku postaju po svoju vozačku. No zbog riješenja izdanog dana 07.10.2009. svoju vozačku nisam mogao dobiti jer mjera opreza traje do pravomoćnosti odluke. Odlučio sam čekati riješenje Visokog prekršajnog suda.

 

- Nakon još šest mjeseci. Ništa nije stizalo, bez vozačke sam bio već godinu dana. Zaposlio sam se u jednoj građevinskoj firmi i skupio novce da platim kaznu. Poslao sam dopis na Visoki prekršajni sud da odustajem od žalbe te da želim platiti kaznu.

 

- Nakon godinu i 4 mjeseca pišem ovo. Još sam bez vozačke. Zvao sam Visoki prekršajni sud te su mi rekli da je moj predmet u fazi izvršenja te da pošaljem požurnicu presjedniku Visokog prekršajnog suda. Što je požurnica i kako bi to trebalo izgledati - nemam pojma.

 

-Kako do vozačke? Dali je tu kriv sustav? Što činiti? Biste li vi tužili koga i zašto?

 

Od 05.10.2009. nisam popio ni kap alkohola. Godinu dana sam u sretnoj vezi sa curom koju volim najviše na svijetu. No ona živi 30-ak kilometara od mene pa se tako viđamo samo vikendom. Htjeli bi smo imati obitelj jednoga dana te ići sa svojim autom u kupovinu(po namirnice I sl.). Već par mjeseci svaki dan pješačim 5 kilometara na posao i 5 kilometara s posla, ukupno 10km, a da ne pričam o tome da radim na građevini po uvjetima koji i nisu baš za rad. Inače 05.10. mi je bio rođendan, sad je to samo dan kad sam ostao bez vozačke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam poslao požurnicu za vraćanje predmeta na prekršajni sud jer sam odustao od žalbe, a sa VPS ni glasa već tri mjeseca.

 

Kažete da se obratim ministarstvu pravosuđa. Kome točno i na koji način?

 

Razgovarao sam s jednim odvjetnikom i on mi kaže da čekam. Da ta mjera opreza može biti na snazi najviše 2 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se ako će vam sad ovo zvučati glupo ali to što ste vi sad tu rekli meni nije jasno. Sav taj zakon, prava, izjave političara kao da su na nekom drugom jeziku, a ne na hrvatskom.

 

Rekli ste: Obratite se Ministarstvu pravosuđa predstavkom i izvršit će se nadzor nad predmetom.

 

-Nije mi jasno ovo "predstavkom". Što bi to meni jednom neukom građaninu trebalo značit? Što je to? Kome da se obratim u ministarstvu? Ministru? Kako da dođem do njega?

 

Rekli ste: Moguće je produženje mjere opreza do okončanja postupka, ali u tom slučaju sud po službenoj dužnosti mora svako dva mjeseca preispitati takvu mjeru opreza.

 

-Ovo mi je donekle jasno. Ali mene nikad nitko nizašto nije pitao niti testirao niti sam bio obavješten o tome da je netko preispitao postoji li potreba za mjerom opreza? Po meni potreba za tom mjerom nepostoji, niti je ikad postojala.

 

Rekli ste: Zaštitne mjere su ograničene na dvije godine, a trajanje mjere opreza se odbija od izrečene zaštitne mjere.

 

-Možete li mi to pojasnit. Neraumijem.

-Mogu li ja 05.10.2011. Otići u policiju i tražiti svoju vozačku dozvolu jer po zakonu tom i tom, članku tom i tom držanje moje vozačke dozvole dulje od dvije godine u Policijskoj postaji je nezakonito?????

 

Zahvaljujem se na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je nešto zaštopalo, znači da je zapelo negdje u ladici.

 

I suci stegovno odgovaraju zbog propusta, ministarstvo im radi nadzore.

 

Ako je nešto sud obavezan odraditi po službenoj dužnosti onda se to mora odraditi bez obzira na ishod.

 

Predstavka je komad papira sa pitanjem: "Zanima me što se dogodilo mojoj vozačkoj dozvoli?" i to je sve.

 

Sve predmete policija predaje sudu po primitku prigovora i sa policijom je završeno.

 

Moguće su komplikacije po pitanju liječničkog pregleda kada je obvezan zbog visoke koncetracije alkohola.

 

Nije uobičajno produžavati mjere opreza do okončanja prekršajnog postupka, to se primjenjuje u ekstremnim slučajevima kroničnih alkoholičara, pa odgovaram s rezervom jer postoji mogućnost da ste namjerno zatajili jedan dio priče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet mi nije jasno što želite reći.

 

Kažete: "Nije uobičajno produžavati mjere opreza do okončanja prekršajnog postupka, to se primjenjuje u ekstremnim slučajevima kroničnih alkoholičara, pa odgovaram s rezervom jer postoji mogućnost da ste namjerno zatajili jedan dio priče".

 

Zatajio? Ok, priznajem nije mi to prvi prekršaj takvoga tipa ali nikad nisam tvrdio ni suprotno. Položio sam vozački sa 18 godina. Vozio sam prijatelja kući koji je bio pijan da nije mogao ni hodat. Ja sam napuhao 1.20g/kg, iso na sud, platio kaznu i stvar riješena. 05.10.2009. slavio sam 22. rodjendan, to je bila iznimna situacija i nesto sam popio. Kisa je padala. Do kuce imam 5 km. Nije mi se islo pješice po kiši, sjeo sam u auto, krenuo, vozio po ograničenju, bez vrludanja po cesti. Smatrao sam se sposobnim za vožnju. Upalile su se rotirke. Stao sam. Bio uljudan. Puhao i gospoda policajci su me odvezli kuci. Od 05.10.2009. pa do kraja života neću popiti ni kap alkohola. Smatram se antialkoholičarem. Jesam li ja kronični alkoholičar ili netko tko trpi zbog nečijeg nemara? Sud je trebao preispitati tu mjeru opreza do sada vec bar 16 puta. Nije nijednom. Kome da se obratim u ministarstvu i imam li pravo na to? Ili da se nadam da će netko na sudu otvoriti tu "ladicu" jednog dana? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija