Jump to content

bijeg s mjesta nesreće


rebecca64

Preporučene objave

Moj sin se vrlo polako uključivao iz sporedne na glavnu prometnicu s neposrednim dolaskom na pješački prijelaz. U trenutku kada je bio na sredini pješačkog (bila je izrazito gusta magla), s desne strane je ugledao dvije djevojčice (13 godina) i refleksno pritisnuo kočnicu. Zbog toga što je on stao a djevočice su se kretale, jedna od njih se naprosto zaletjela bočno u auto i odbivši se sjela na asfalt. Sin je odmah stao, parkirao uz cestu i namjeravao izaći iz auta, međutim, prestrašena djevojčica je ustala i otrčala preko ceste prema školi. On je još minutu-dvije stajao a kako je neiskusan i u šoku nije znao da je ipak trebao pozvati policiju i produžio je vožnju (s njim je u autu bila njegova djevojka).

Isti dan u poslijepodnevnim satima tražila ga je policija zbog prijave o izazivanju prometne nezgode i bijega s mjesta nesreće. Po dolasku s posla javio se u policijsku postaju, dao izjavu i saznao da je iza njegovog auta bio drugi auto i da je vozačica iz toga automobila prijavila situaciju u školi koja je zatim zvala policiju.

Kako živimo u malom mjestu saznali smo da ga roditelji djevojčice nakon njezine izjave ne smatraju izravno krivim ali zapisnik je napravljen.

Zanima me postoji li ikakva mogućnost povlačenja prijave i ako da, tko bi ju trebao povući? Ako ne, kako napisati prigovor odnosno žalbu? Treba li navesti u žalbi da u principu nema elemenata saobraćajne nesreće i uzima li se uopće u ovom slučaju u obzir izjava oštećenog ili njegovog svjedoka?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ključna je izjava vozačice koja se kretala iza vašeg sina.

 

Ne postoji kazna ako pješak napusti mjesto prometne nesreće. Za vozača postoji, elementi prekršaja stvarno postoje, postupak jest pokrenut više nema nazad.

 

Uopće nije važno mišljenje roditelja te djevojčice. Oni niti nemaju status svjedoka.

 

U žalbi se može navesti sve.

 

Pripazite na svoje postupke. Ukoliko pretjerate s brigom za svoga sina i budete utjecali na svjedoka, moguće je da i sami počinite jedno ozbiljno kazneno djelo koje se zove sprječavanje dokazivanja.

 

Vaš sin bi po godinama trebao biti već odrastao čovjek, ovaj će prekršajni postupak sigurno preživjeti, sud će ocjeniti sve okolnosti događaja i donijeti presudu. A neka njemu ovo bude lekcija za ubuduće, trebat će mu kad mu njegova vlastita djeca budu pohađala istu tu školu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 176. ZSPC-a

(1) Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

 

 

svi su dužni ostati na mjestu nesreće ako je bilo nesreće a nesreča je bila ako je nastala materijalna šteta ili je netko ozlijeđen!!

 

treba kada sin dobije poziv za sud na sud pozvati roditelje djeteta koje je sudjelovalo u "nesreći" (ako nije ozljeđeno i ako nije išlo kod doktora) i samo dijete da daju izjavu da nije bila prometna nesreća tj. da dijete (ako zbilja nema) nema ozlijeda i da na vozilu nije nastala šteta pa da samim time nije niti ispunjena forma "prometne nesreće" te tražiti da se postupak odbaci!!

 

P.S. samo svakako ne trebate ići u nikakav kontakt sa tom vozačicom!!!!!

 

I kakve veze u ovom slučaju ima vozačica koja se kretala iza, ako učesnici "prometne nesreće" odu sa mjesta nesreće!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Robert_007 je napisao:

I kakve veze u ovom slučaju ima vozačica koja se kretala iza, ako učesnici "prometne nesreće" odu sa mjesta nesreće!!!!

A možda se radi o svjedoku koji je neposredno primjetio kako auto udara dijete na kolniku ispred škole i kako napušta mjesto događaja i možda je ključan iskaz te osobe koja se smjesta događaj dojavila policiji?

 

I još nešto, pa zaboga miloga, ne primjenjuje se odredba o europskom izvješću na osnovnoškolsko dijete. Što ono onako uplašeno zna o tome?

 

I ne postoji kaznena odredba za pješaka koji napusti mjesto događaja prometne nesreće.

 

Dužnost vozača je da izvjesti policiji i da čeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija