Jump to content

parceliranje suvlasničke parcele


navigo

Preporučene objave

poštovani,

 

zajedno sa prijateljem kupujem tri parcele koje bi nakon kupnje trebali podijelit na pola tako da jedan dobije gornji dio tih tri parcela a drugi dolnji dio kako bi dobili optimalnu kvadraturu za formiranje građevinske čestice.Molio bi vas savjet ili ako me možete uputit na koji bi način bi trebali pristupit kupnji ili podijeli zemljišta s obzirom da nam je to i prva nekretnina pa smo oslobođeni poreza a da nebi tom podijelom bili primorani platiti porez.

Dali moramo zajedno nastupat u kupnji svih parcela u ugovoru i odma odredit kome šta pripada ili možemo kupit svaki dio pa naknadno ugvorom podijelit i dali bi nas na taj ugovor o diobi kačio porez.

Ili dali postoji kavo drugo riješenje ?

Molim vas za stručnu pomoć i unaprijed se zahvaljujem.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Platite prodavatelju da prije kupoprodaje izvrši parcelizaciju uz korištenje usluga lokalnog ovlaštenog geodete, a u skladu sa Vašim željama, i naravno u skladu s lokalnim uvjetima, tj. uvjetima propisanim dokumentima prostornog uređenja (s kojima je svaki lokalni ovlašteni geodeta upoznat), a nakon što je ista provedena, svako od vas neka kupi željenu parcelu. Sve druge kombinacije će vam poprilično i trajno zagorčati život. Osvještena graditeljica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na savjetu,ideja je dobra al moramo provijerit kako će općina reagirat na to jer je jedna od z.č. u vlasništvu općine a i neznam koliko bi nam i prodavatelji izašli u susret jer oni samo žele čim prije svoj novac.

Jedna ideja je bila i da kupimo sve 3 parcele u idealnom dijelu i poslije ih podijelimo al neznam da nas nebudu zbog diobe zveknuli s porezom ili da kupujemo sve zajedno i odma u ugovoru probamo definirat kome šta treba pripast ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito Vas od svega najviše muči porez, pa ako ne dobijete odgovor ovdje pođite do porezne da Vam oni pokušaju dati odgovor.

 

Znam da se za razvrgnuće suvlasništva plaća porez u razlici vrijednosti (ako je vrijednost nekretnina procjenjena na 100 jedinica a suvlasnik ste u 1/2, pa nakon diobe ste suvlasnik u 1/1 nove nekretnine nastale od stare ili dijela stare u vrijednosti od ukupno 60 jedinica, onda na razliku od 10 jedinica ide porez na promet nekretnina), pa ekvivalentno tome ne bi ste trebali 2x plaćati porez na istu zemlju, već ako se po novoj parcelaciji utvrde razlike onda samo za tu razliku što je minorno.

 

odgovor uzmite s rezervom jer nisam siguran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo nemojte se zamarati malim stvarima (porezom), a zapetljavati se u veće (suvlasništvo). Kako vi znate da ćete sa suvlasnikom poslije uspjeti ispoštivati međusobni ugovor ili dogovor (a bez nepotrebnih sudskih troškova). Ne vjerujte nikome, pa ni sebi samome. Bolje je i propustutiti jedno zemljište, nego sagraditi kuću na klimavim nogama. Parcelizacija nije nikakav problem i ne traje dugo. Najbolje je da odete do referenta u lokalni katastar i tamo ćete sigurno vidjeti kalendare i ostalu papirnatu galanteriju s geodetima koje preferiraju i koji su u tom katastru kao doma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija