Jump to content

Udruge - zakup gradskog prostora - KAKO?


AlesS

Preporučene objave

Dakle već više od šest mjeseci apsolutno bezuspješno pokušavamo telefonski, mailom i kucanjem na vrata saznati koja je procedura za zakup gradskog (Zagreb) prostora za neprofitne udruge.

 

Nitko ali apsolutno nitko nema POJMA!? Prije pola sata sam saznao za ovaj forum. Polažem male nade da će itko uopće ovo pročitati ali evo da i to probam.

 

Inače smo neprofitna udruga kulturno-tehničkog karaktera sa preko 300 članova iz cijele RH i djelujemo već četvrtu godinu. Sastanke i sjednice obavljamo po birtijama i postaju nam male i skupe. Ne obavljamo nikakvu gospodarsku djelatnost ali smo iz članarina i nešto sitno donacija vrlo sposobni plaćati pristojan iznos najma (prema "Zaključku o davanju gradskih prostora na privremeno korištenje - NN 20/2007 - ak to još uopće vrijedi?).

 

Da li netko zna više (znači bilo što) od onih kojima je posao da to znaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

AlesS je napisao:

Da li netko zna više (znači bilo što) od onih kojima je posao da to znaju?

 

Istina je zapravo da Grad 'gradskih' prostora uglavnom i nema, pogotovo ne useljivih.

Radi se uglavnom o prostorima u bivšim nacionaliziranim zgradama u širem centru , koji su uglavnom u raznim fazama povrata bivšim vlasnicima, ili s tim povezanim vlasničkim dubiozama. Ako takav prostor već ne koristi kakva udruga ili sl. uglavnom je u poprilično devastiranom stanju. Sada je grad u financijskim problemima, i sigurno neće takav prostor urediti za vašu udrugu. Da i dobijete takav prostor, i sami ga uredite, teško vam itko može jamčiti kako dugo ćete ga moći koristiti.

 

Treba li vama uopće takav vlastiti prostor? Znam za neke udruge koje su naknadno spoznale da im to baš i nije najbolje rješenje. U malom prostoru , nekom sobičku, baš se i ne može okupiti veći broj ljudi, a za veliki prostor ukupni troškovi unatoč simboličnom najmu popnu se i preko 25000 kn na godinu, i više. To često bude i više od polovine godišnjeg budžeta udruge.

Osim toga, ti prostori su uglavnom u centru, a iz iskustva znam da mnogi koji dolaze u Zagreb na takve sastanke više vole kakvu lokaciju gdje se može normalno u blizini parkirati (često se nosi i razna prtljaga, izlošci, radovi). A sam prostor većinu vremena zapravo i ne koristite.

 

Bolje je biti neka vrsta 'stanara', 'podstanara' u kakvoj drugoj udruzi tehničke kulture, bar za početak.

U gradu Zagrebu djeluje Zajednica tehničke kulture . Osim što su krovna organizacija tehničke kulture svih mogućih kategorija, od paraglajdera i padobranaca, foto-kino, modelara, radioamatera i sl., imaju i vlastite prostore (centre tehničke kulture, tako nekako se sada zovu) u pojedinim gradskim četvrtima u kojima se upravo okupljaju nabrojani, a mnogi njihovi klubovi i udruge zapravo djeluju pri pojedinim centrima, i nemaju vlastiti prostor.

Tako se i vi pokušajte negdje 'useliti', ne vidim razlog da vas odbiju.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija