Jump to content

NA RUBU ŽIVACA

Preporučene objave

objavljeno:

Radila sam 2 mjeseca,puno radno vrijeme,plaća mi je bila 2500 kn.Ostala sam u drugom stanju ,a zbog problema u trudnoći moram mirovati.Zanima me koliku plaću ću primati za vrijeme bolovanja i na čiji teret pada ta plaća(mojeg poslodavca ili na teret nekog drugog?Također me zanima da li mogu ostati na bolovanju sve dok ne odem na porodiljni dopust,kada mogu otići na porodiljni i kolika će mi tada biti porodiljna naknada?Molim Vas da mi odgovorite.Naime s prvim djetetom nisam primila ni kune zbog neinformiranosti pa sad zbilja ne želim proći kroz istu muku i borbu za preživljavanje.Puno Vam hvala

odgovoreno:

Nabolje bi bilo da se informirate u nabližem područnom uredu HZZO, ako za to imate živce.

Plaća za vrijeme bolovanja (komplikacija u trudnoći) pada na teret HZZO, kolika će biti nadoknada plaće i rodiljna naknada ovisi o prosjeku isplate iskazanom na propisanom obrascu koji će vam popuniti vaš poslodavac.

Komentar i pitanje:

zbog čega vam je lakše dobiti informaciju ovdje (a dobit ćete ju eto ovako pod anonimno), a ne kod tijela, službe koja direktno i meritorno rješava vaš zahtjev

odgovoreno:

za bolovanje neznam točno, al porodiljni vam neće biti veći od 1600 kn.da bi ostali do karja na bolovanju trebat će vam ginekolog i napisat da morate mirovati.al mislim da nije to problem

odgovoreno:

Eto opet jednog "pametnog" odgovora. Zašto molim vas porodiljni (naknada) ne bi bio veći od 1600 kn. Dajte pogledajte malo postove na ovu temu prije, proučite pimjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju i Pravilnika o pravima. Postoji jedna mogućnost da u konkretnom slučaju rodiljna naknada bude 2.500 kn, a to ne znamo jer ne raspolažemo sa svim podacima potrebnim za obračun iste. Relevantne podatke kao što su dan stupanja na komplikacije, visina i broj do tada isplaćenih plaća, dan i status prilikom stupanja na porodiljni pred sobom imat će voditelj postupka, budući da će se obavezno za porodiljnu naknadu donijeti prvostupanjsko upravno rješenje u područnom uredu HZZO. Nemojte žuriti s odgovorima ako ne znate sve prethodno potrebne podatke.

odgovoreno:

Komplikacije su u svakom slučaju 850 kn, jer nemate prethodni staž osiguranja, a za rodiljnu naknadu vam ne mogu dati odgovor jer velim, zavisi od toga da li dvije isplaćene plaće ulaze u 6-mjesečni prosjek ili ne. U svakom slučaju, ako ćete biti u radnom odnosu na dan stupanja na porodiljni dopust, naknada ne može biti manja od 1600 kn.

A nije mi baš jasno to s hrpama uvreda i ulaženjem u sukobe. Imate šalter, ili telefon, ili pravnu službu, postavite pitanje i to je to. Ako vam nije problem, o kojem se gradu radi?

odgovoreno:

Pitanja tipa radim, ne radim, imam plaću u iznosu ???, nemam plaću itd... nemaju smisla. Svatko ima pravo, ako ispunjava određene uvjete propisane Zakonom o radu, Zakonom o zdravstvenom osiguranju i provedbenim aktima. Bez obzira na sve ovdje rečeno, naknadu ćete primati u iznosu (nakon što dostavite potrebnu dokumentaciju) na način koji će odrediti nadležni Područni ured HZZO-e, odnosno Ispostave istog. Vjerujete, nitko, ama baš nitko nema razloga uskraćivati pravo na koje imate!

odgovoreno:

Po čemu vi to lupate.

Pitanja tipa radim, ne radim, imam plaću, nemam plaću osnovna su pitanja temeljem kojih se obračunava porodiljna naknada, odnosno nadoknada plaće za vrijeme bolovanja i to je upravo pitanje koje je postavila gospođa.

I na kraju o kakvim uskraćivanjima prava pišete napamet, tek toliko da nešto piše ovdje ili?

Ovo mi liči na članicu stranke desnog centra koja nije prošla na posljednjijm izborima.

odgovoreno:

Ma, jeste li vi još u radnom odnosu ili niste i zaista mi nije jasno zašto sve ovo ne pitate u svojem HZZO, gdje MORATE dobiti sve potrebne informacije. Naknada za komplikacije u trudnoći, kao i porodna naknada ide na njihov teret i oni su dužni dati vam upute o dokumentaciji koju je potrebno dostaviti kako biste ostvarili svoja prava.

Mislim da ovo sve zna i Vaš ginekolog, samo ga upitajte.

Budete li ovdje postavljali pitanja samo ćete se još više iznervirati.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija