anonimno objavljeno: 12. ožujak 2006. objavljeno: 12. ožujak 2006. Radila sam 2 mjeseca,puno radno vrijeme,plaća mi je bila 2500 kn.Ostala sam u drugom stanju ,a zbog problema u trudnoći moram mirovati.Zanima me koliku plaću ću primati za vrijeme bolovanja i na čiji teret pada ta plaća(mojeg poslodavca ili na teret nekog drugog?Također me zanima da li mogu ostati na bolovanju sve dok ne odem na porodiljni dopust,kada mogu otići na porodiljni i kolika će mi tada biti porodiljna naknada?Molim Vas da mi odgovorite.Naime s prvim djetetom nisam primila ni kune zbog neinformiranosti pa sad zbilja ne želim proći kroz istu muku i borbu za preživljavanje.Puno Vam hvala Citiraj
anonimno odgovoreno: 12. ožujak 2006. Autor odgovoreno: 12. ožujak 2006. Nabolje bi bilo da se informirate u nabližem područnom uredu HZZO, ako za to imate živce. Plaća za vrijeme bolovanja (komplikacija u trudnoći) pada na teret HZZO, kolika će biti nadoknada plaće i rodiljna naknada ovisi o prosjeku isplate iskazanom na propisanom obrascu koji će vam popuniti vaš poslodavac. Komentar i pitanje: zbog čega vam je lakše dobiti informaciju ovdje (a dobit ćete ju eto ovako pod anonimno), a ne kod tijela, službe koja direktno i meritorno rješava vaš zahtjev Citiraj
lucana odgovoreno: 12. ožujak 2006. odgovoreno: 12. ožujak 2006. za bolovanje neznam točno, al porodiljni vam neće biti veći od 1600 kn.da bi ostali do karja na bolovanju trebat će vam ginekolog i napisat da morate mirovati.al mislim da nije to problem Citiraj
anonimno odgovoreno: 13. ožujak 2006. Autor odgovoreno: 13. ožujak 2006. Eto opet jednog "pametnog" odgovora. Zašto molim vas porodiljni (naknada) ne bi bio veći od 1600 kn. Dajte pogledajte malo postove na ovu temu prije, proučite pimjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju i Pravilnika o pravima. Postoji jedna mogućnost da u konkretnom slučaju rodiljna naknada bude 2.500 kn, a to ne znamo jer ne raspolažemo sa svim podacima potrebnim za obračun iste. Relevantne podatke kao što su dan stupanja na komplikacije, visina i broj do tada isplaćenih plaća, dan i status prilikom stupanja na porodiljni pred sobom imat će voditelj postupka, budući da će se obavezno za porodiljnu naknadu donijeti prvostupanjsko upravno rješenje u područnom uredu HZZO. Nemojte žuriti s odgovorima ako ne znate sve prethodno potrebne podatke. Citiraj
anonimno odgovoreno: 13. ožujak 2006. Autor odgovoreno: 13. ožujak 2006. Zato što moram mirovati i zatp što kad sam se obratila nadležnima za tu temu u svojem gradu dočekala me hrpa uvreda koje u ovakvom stanju ne mogu i ne želim trpjeti,a kamoli ulaziti u sukobe. Citiraj
anonimno odgovoreno: 13. ožujak 2006. Autor odgovoreno: 13. ožujak 2006. Komplikacije su u svakom slučaju 850 kn, jer nemate prethodni staž osiguranja, a za rodiljnu naknadu vam ne mogu dati odgovor jer velim, zavisi od toga da li dvije isplaćene plaće ulaze u 6-mjesečni prosjek ili ne. U svakom slučaju, ako ćete biti u radnom odnosu na dan stupanja na porodiljni dopust, naknada ne može biti manja od 1600 kn. A nije mi baš jasno to s hrpama uvreda i ulaženjem u sukobe. Imate šalter, ili telefon, ili pravnu službu, postavite pitanje i to je to. Ako vam nije problem, o kojem se gradu radi? Citiraj
anonimno odgovoreno: 13. ožujak 2006. Autor odgovoreno: 13. ožujak 2006. Pitanja tipa radim, ne radim, imam plaću u iznosu ???, nemam plaću itd... nemaju smisla. Svatko ima pravo, ako ispunjava određene uvjete propisane Zakonom o radu, Zakonom o zdravstvenom osiguranju i provedbenim aktima. Bez obzira na sve ovdje rečeno, naknadu ćete primati u iznosu (nakon što dostavite potrebnu dokumentaciju) na način koji će odrediti nadležni Područni ured HZZO-e, odnosno Ispostave istog. Vjerujete, nitko, ama baš nitko nema razloga uskraćivati pravo na koje imate! Citiraj
anonimno odgovoreno: 13. ožujak 2006. Autor odgovoreno: 13. ožujak 2006. Po čemu vi to lupate. Pitanja tipa radim, ne radim, imam plaću, nemam plaću osnovna su pitanja temeljem kojih se obračunava porodiljna naknada, odnosno nadoknada plaće za vrijeme bolovanja i to je upravo pitanje koje je postavila gospođa. I na kraju o kakvim uskraćivanjima prava pišete napamet, tek toliko da nešto piše ovdje ili? Ovo mi liči na članicu stranke desnog centra koja nije prošla na posljednjijm izborima. Citiraj
anonimno odgovoreno: 17. ožujak 2006. Autor odgovoreno: 17. ožujak 2006. Ma, jeste li vi još u radnom odnosu ili niste i zaista mi nije jasno zašto sve ovo ne pitate u svojem HZZO, gdje MORATE dobiti sve potrebne informacije. Naknada za komplikacije u trudnoći, kao i porodna naknada ide na njihov teret i oni su dužni dati vam upute o dokumentaciji koju je potrebno dostaviti kako biste ostvarili svoja prava. Mislim da ovo sve zna i Vaš ginekolog, samo ga upitajte. Budete li ovdje postavljali pitanja samo ćete se još više iznervirati. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.