Jump to content

Platili komunalije, a općina nije ništa napravila od ugovorenog!


LAURINIA

Preporučene objave

Za privatnu kuču smo platili u protekle 3 godine komunalije u iznosu preko 100.000Kn. U Ugovoru sa opčinom stoji da ukoliko ne opčina od 2006 do 2009 ne ispoštuje točke iz Ugovora - rasvjeta, prilazni put, priključak vode, kanalizacija; da možemo tražiti srazmjeran povrat sredstava.

Općina nije ništa od navedenog napravila, a mi smo digli kredit da platimo taj iznos.

Da li je to u praksi izvedivo da možemo dobiti povrat novca, kome se trebamo obratiti; da li moramo uzeti odvjetnika ili napišemo sami zahtjev?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pismano (preporučeno i sa povratnicom)od općine tražiti da izvrše ugovorenu i plaćenu obvezu.(navedete i rok za početak radova).

ukoliko općina ne pristupi gradnji nakon pismenog poziva

možete sami izvršiti (platiti izvođaču) potrebite radove i tražiti povrat uloženih sredstava (čl.1119 izdatak za drugoga ).račune za izvedene radove treba tražiti i čuvati.

ili tražiti povrat uplačenog novca sa zakonskom zateznim kamatama (14%/g).

u svakom slučaju tražiti kamate na sredstva koja leže ? na računu općine od dana navedenog u ugovoru zbog kašnjenjau izvršavanju ugovorene obveze.

 

potraživanje djela sredstava nije za vas dobro rješenje.

možete i dalje ostati bez vode,kanalizacije ,puta

a platili ste izvođenje tih radova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

LAURINIA je napisao:

Za privatnu kuču smo platili u protekle 3 godine komunalije u iznosu preko 100.000Kn. U Ugovoru sa opčinom stoji da ukoliko ne opčina od 2006 do 2009 ne ispoštuje točke iz Ugovora - rasvjeta, prilazni put, priključak vode, kanalizacija; da možemo tražiti srazmjeran povrat sredstava.

 

Kako piše bovu, preporučenim dopisom sa povratnicim tražiti da izvrše obavezu. U protivnom tražite povrat sredstava uvećan za kamatu, ali i odštetu jer ne možete koristiti nekretninu. Odšteta bi bila u visini najma nekretnine slične veličine i kvalitete.

Bez vode i kanalizacije ne možete dobiti uporabnu dozvolu. Bez uporabne zakonski ne smijete koristiti nekretninu.

Tražite pisani odgovor.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Mi smo si sami platili priključak za vodu jer od općine to nismo dobili, te imamo septičku jer nismo na kanalizaciji opet iz istog razloga. Živimo o nekretnini.

Da li i u tom slučaju mogu tražiti od općine da dovrši preostale poslove (preporučeno, povratnica; rok) ili - što bi za nas bilo najbolje: povrat dijela novca uključujući i priključak? Koja opcija je bolja, izglednija? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se ako sam dobro shvatio radi o plaćanju komunalnog doprinosa.općina/grad su dužni u rješenju napisati u kojem roku će koje objekte komunalne infratsrukture izgraditi.PRAVNI OSNOV JE ZAKON O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU NN 36/95 PA JOŠ 6-7 IZMJENA I DOPUNA.imate pročišćeni tekst na www.zakon.hr ili na polis.hr.Radi se o upravnom postupku.pogledajte ovaj zakon samo je nekoliko članaka u pitanju i koje su posljedice neizvršavanja obveze jedinice lokalne samouprave.PAZITE NA ROKOVE KADA JE BILA KOJA IZMJENA I DOPUNA ZAKONA ODNOSNO ONO NAJVAŽNIJE OD KAD JE NA SNAZI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaze "Rjesenje na osnovi clanka 32. stavka 2 Zakona o komunalnom gospodarstvu - NN 26/03 procisceni tekst, 82/04 i 178/04., i članka 3 stavke 1. Odluke o komunalnom doprinosu općine Fažana."

E sad, meni sve izgleda da imamo itekako osnove, znači platili jesmo, potvrde o uplatama imamo, Ugovor gdje stoji da će Općina izvršiti povrat sredstava ako ne izvrši Ugovornu obavezu također.

Meni je pitanje da li ja kao pravni laik mogu sastaviti Zahtjev za povrat dijela sredstava jer nisu ispunili svoje obaveze u roku; ili da angažiram odvjetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izdatak za drugog (ZOO NN 35/05,41/08)

Članak 1119.

Tko za drugog učini kakav izdatak ili što drugo što je ovaj po zakonu bio dužan učiniti, ima pravo zahtijevati naknadu od njega.

 

glupo je tražiti povrat djela uplaćenih sredstava

kad se može tražiti povrat utrošenih sredstava za izradu kanalizacije (ako posjedujete račune)sa zakonskim zateznim kamatama od dana uplate za izvršene radove.

a i za izradu vodovodne mreže (do kuće) kao i pristupne ceste(nasipanje šljake,sipine ili kamena)

 

te radove je Općina trebala napraviti

ugovorena obveza koju nisu napravili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite ali nije mi jasno:

 

Da, ali recimo - rasvjetu u ulici nikad nismo dobili?

Kanalizacija - imamo septičku.

Jedimo što smo napravili je doveli vodu do kuće, za koju sada plaćamo 20,00 Kn po m3 jer nismo priključeni na redovni vodovod.

 

U ovom trenutku nemamo sredstava ulagati samostalno u komunalnu infrastrukturu, već tražimo povrat novac jer nemamo komunalnu infrastrukturu riješenu do kraja; a novac nam treba i Ugovorna obaveza nije ispoštovana

 

 

I da - čitam Ugovor odnosno rješenje od Općine kojim se oni obavezuju da će izvršiti obaveze i te iste obaveze nabrajaju u 30. točaka još za daleku 2005.imaju napraviti

(BTW ne znam kako provjeriti da li je svih 30 točaka napravljeno, iako se neke dijelom ne tiču osobno naše ulice/kuće)

Da li možemo tražiti povrat sredstava ako nisu napravili nešto iz Ugovora što se ne tiče direkt nas; a mi smo sudjelovali u plaćanju?

 

Točke su dosta nedefinirane, recimo

5.7 Izgradnja prometnice u Valbandonu

(koga da pitamo: koja prometnice?, da li se to odnosi i na našu ulicu?)

5.18 Izgradnja vodovodne mreže u Valbandonu

(opet isto: da li je predviđeno da ta mreža ide kroz našu ulicu koja je u Valbandonu?)

 

PITANJE 2

Prvi objekt smo napravili 2003. i za njega platili komunalije 57.000 Kn zaključno sa 2005; do kada je općina trebala napraviti 30 točaka Ugovora (od kojih je vidljivo da se kod nas, u našu ulicu mogu direktno aplicirati ove dvije)

 

Drugi objekt smo napravili 2007. i za njega još uvijek plaćamo komunalije (cca 40.000Kn). U drugom rješenju ima puno više stavaka koji se direktno tiču naše ulice. Da li imamo pravo tražiti povrat sredstava iako nismo otplatili sve do kraja; a Ugovorna obaveza općine da napravi sve te stavke iz 2.Ugovora / Rješenja je istekla sa 2009. godinom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjenjuje se zakon o komunalnom gospodarstvu i zup, obveza nije nastala ugovorom i ne radi se o izvanugovornoj odgovornosti za štetu.Želim reći da se ne primjenjuje zoo,ovo je upravni postupak,obveza je nastala donošenjem rješenja, autoritarnim postupkom tijela koje ima te ovlasti po zkg.Tijekom 3. ili 4. mjeseca u godini objavljuju se u službenim glasnicima gradova izvješća o izvršenju proračuna za proteklu godinu u kojima možete vidjeti što se od planiranih pozicija za tu godinu izvršilo-izgradilo.Ne mora se objekt ili uređaj komunalne infrastrukture izgraditi u vašoj ulici ali se u roku mora izgraditi.Ovo je sve stoga što su sredstva komunalnog doprinosa strogo namjenska sredstva i ne mogu se utrošiti u druge namjene posebno ne u tekuće rashode (plaće,šport,kultura i slično)Jedino što može biti opravdan razlog je taj da nije prikupljeno dostatno sredstava za tu namjenu ali onda u spomenutom izvješću vidite koliko se prihoda od komunalnog doprinosa ostvarilo a u rashodima koje su se ulice i slične stvari izgradile.Ne možete pogriješiti ako podnesete zahtjev o kojem sam već pisao.

Poštovanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija