miki2028 objavljeno: 28. siječanj 2011. Dijeli objavljeno: 28. siječanj 2011. Pozdrav, evo par pitanja u vezi navedenog naslova. Ajmo rteći da nemam pojma o tematici i da me stvarno zanimaju savjeti i konkretne upute. Radi se o sljedećem: Namjeravam kupiti komad zemlje i pretvoriti ga u turističko seosko obiteljsko gospodarstvo. To je nit vodilja: Pitanja: 1. Kupnja zemlje: Dakle jasno mi je da trebam imati građevinski dio i poljoprivredni dio. Nije mi jasno kako definirati namjenu zemljišta. U razni prostornim planovima sam vidio da se posebno definiraju turistička područja, posebno građevisnka, posebno poljoprivredna... onda recimo i ta poljeprivredna su definirana tipom poljoprivrede... djeluje mi dosta komplicirano, a možda nije.. dakle za jednu obiteljsku kuću + pomoćne gospodarske objekte (štala, kokošinjac... ect) + voćnjak + povrtnjak (možda malo veći, al neću sigurno imati oranice i polja, dakle povrtnjak), a ostatak da bude zeleno, livada za ispašu... možda bi nasadio nekakv borik i napravio umjetno jezerce, e za takvo nešto kakve mi dozvole trebaju... kakvu vrstu zemljišta.... to mi je bitno budući da na osnovu toga biram zemlju. 2. Lokacijska (Građevinska dozvola)?: Ako ja npr. imam parcelu 1000m2 građevinskog zemljišta, u građevinskoj zoni, ovo gore sve rješeno... na tu parcelu bih gradio više objekata. Koja je tu procedura. Na netu se uglavnom razglaba o gradnji jedne kuće... Koja je procedura za više objekata: jednu obitljesku kuću, jednu veću štalu (tovari, konji, koze + ostalo), 2-3 kolibe namjenjene za smještaj gostiju.. evo zapetalja sam sam sebe ali nadam se da ste pohvatali bit mog problema.. zahvaljujem unaprijed Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 28. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 28. siječanj 2011. Namjena zemljišta već je definirana prostornim planom. Najjednostavnije je kupiti kakvo veliko staro poljoprivredno gospodarstvo ne previše daleko od velikog grada (tržište!). Poželjno je da ima autohtone (drvene) kuću i štalu, bar 2-3 hektara zemlje uz kuću, itd... Ima toga sada za relativno sitne novce. To se uredi za početak, pa polako dalje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
miki2028 odgovoreno: 29. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 29. siječanj 2011. ok.. u tom pravcu i ja razmišljm. Reci mi molim te dali je izvedivo dograditi 3 kolibe ugostiteljske namjene, tj 3 nova objekta. To me najviše zanima. Moram li ja parcelirati zemlju za svaki objekt, ishoditi posebne dozvole... Kolibe bi bile doslovno kolibe, 16m2, kao nekakvi bungalovi. Znači, ajmo reći da ja kupim 30 000 m2 zemlje. Na zemlji je stara kuća + gospodarski objekt. Kuća je 100m2, objekt je 50m2. U papirima stoji da je tu svekupno 1000m2 građevinskog zemljišta, ostatak je poljoprivredno. E kako sada u ovaj scenarij ubaciti ove tri kolibe? Ovo poljoprivredno zemljište je npr. oranica. Mogu li ja od toga napraviti pašnjak? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 29. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 29. siječanj 2011. miki2028 je napisao: Ovo poljoprivredno zemljište je npr. oranica. Mogu li ja od toga napraviti pašnjak? Poljoprivredno zemljište je poljoprivredno zemljište. Namjenu određuje vlasnik, načinom korištenja. Gdje bi trebalo biti to gospodarstvo? U okolici Zagreba? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
miki2028 odgovoreno: 30. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 30. siječanj 2011. Hvala, znači ja na tome zemljištu mogu raditi što god hoću (osim graditi naravno). Pitam jer sam naletio po forumima negdje da se spominje nešto kao... voćnjak je pa nemože biti vinograd ili tako nešto. A zna li netko kako bi išla procedura oko gradnje ovih malih brvnara na građevinskom zemljištu. Treba li parcelizacija ili kako to ide. Ovo bi trebalo zaživiti u lici, podno velebita. Još se traži zemlja. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 31. siječanj 2011. Dijeli odgovoreno: 31. siječanj 2011. miki2028 je napisao: Hvala, znači ja na tome zemljištu mogu raditi što god hoću (osim graditi naravno). Ovo bi trebalo zaživiti u lici, podno velebita. Još se traži zemlja. Postoje ipak neka ograničenja u pogledu namjene (npr, ako je šuma, ne možeš ju samo tako posjeći). Nemam spoznaje kako bi takva djelatnost funkcionirala u Lici, ali znam kako funkcionira u okolici Zagreba. Ni tu nije da cvatu ruže, a uvjeti su neuporedivo bolji, po mom mišljenju. Veliko tržište - Zagreb - sa dosta ljudi (i djece) koja idu preko vikenda doživjeti 'selo' i 'prirodu'. Školski izleti u tjednu, djeca idu vidjeti kako izgledaju kravice, srne, zečeki i ježeki... konji i jahanje... mogućnost organiziranja bučnih zabava i tuluma bez uznemiravanja 'susjeda'... tu je i mogućnost lovačkog turizma... K tome poljoprivredno gospodarstvo sa tri hektara zemlje, starom hrastovom kućom 6x15 m , štalom 7x20 m i 3-4 pomoćna objekta, 30 km od Zagreba može se kupiti za 20-30 tisuća €. Dakle, ne treba puno niti graditi, samo obnoviti... U Lici su drugi uvjeti, i druga klijentela. Nisam siguran može li to tamo funkcionirati ako nemaš već u vidu kakvu vrstu gostiju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
miki2028 odgovoreno: 31. siječanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 31. siječanj 2011. pa gledaj... klijentela je raznolika... imaš isto takve izletnike iz zadra kao i zagreba... imaš škole, vrtiće, firme.. itd.. onda imaš cjelo proljeće talijanske lovce koji svake godine traže sobu više... i dakako njemce koji žude za ovkvim ponudama, malo dalje i izoliranije nego okolica zagreba.... ukoliko ne uspijem pronaći adekvatan prostor u lici opcija je i istra, mada je to malo skuplja varijanta... uglavnom klijentela postoji... meni i dalje ostaje pitanje procedure, tj. razlike u proceduri kod izgranje više objekata na jednoj parceli... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
miki2028 odgovoreno: 7. veljača 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 7. veljača 2011. poz. evo pronašli smo imanje iz snova. Na zamljištu postoji stara kuća kao i gos. objekti. Spada u građ. zonu koliko sam uspio viditi po prostornom planu uređenja što se može naći na internetu. lokalci i agent mitvrde da mogu slobodno dograđivati i graditi jer kao još nije napravljen GUP pa se onda to sve naknadno knjiži. Možda pričam gluposti ali kako ja to sve mogu provjeriti. U koji ured da odem i pitm što i kako mogu graditi i dograđivati. Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.