Jump to content

naplata alimentacije ovrhom na nekretninu

peps2

Preporučene objave

zanima me da li je moguće naplatiti dug alimentacije ovrhom na nekretninu- pobliži njen pravni status je dolje naveden.

Naime, pravomoćnom presudom za razvod braka otac je u obvezi uzdržavanja od 1400 kn mjesečno za dvoje djece. Kako već 13 godina, nije platio ni kunu alimentacije, što je naravno uobičajena stvar na našim prostorima,dug po neplaćenoj alimentaciji sa kamatama dostigao je pozamašni iznos.

U postupku koji je bivši suprug podnio za utvrđivanje bračne stečevine, pravomoćnom presudom dodijeljeno mu je 1/2 stana povšine cca 120 m2. Naravno praksom našeg pravosudja u toku samog postupka bilo je niz nepravilnosti, ali sada šta je tu je. Pravni status stana je slijedeći:

- stan nije uknjižen u zemljišniku, a niti u dogledno vrijeme to može biti

- stan nije etažiran, a niti u dogledno vrijeme to može biti

- stan je u naravi nadogradnja- rekonstrukcija krovišta za koji sam ja ishodila građevinsku dozvolu. Sam postupak ishođenja građevinske dozvole započela sam prije braka, a to se odnosi na suglasnosti svih suvlasnika zgrade, i temeljem zakona o zabrani prijenosa prava vlasništva na treće osobe- to se odnosi na povrat nacionalizirae imovine,

- samim građenjem pristupili smo za vrijeme trajanja bračne zajednice

- u tijeku gradnje se po našim običajima odstupilo od građev. dozvole, te se umjesto stana odobrenog dozvolom cca 73 m2 izgradio dvoetažni stan cca 120 m2.

- stan- nadogradnja je samo završena izvana(krov, zatvori fasada) dok su unutar grubi građ. radovi, nema podova, nema etriha, voda nije razvedena, nema priključka struje

- da bi se takvo izvedeno stanje u ovom trenutku legaliziralo treba pokrenuti postupak ishođenja lokacijske dozvole i potvrde izvedenog stanja, a što je upravni postupak koji podrazumijeva suglasnosti svih suvlasnika zgrade

- kako su moja majka i teta vlasnice još po jednog stana u toj zgradi, pravo građenja neće dati nikome osim njihovih pravnih slijednika, a što ne uključuje bivšeg supruga.

- isto tako kako sam je nositelj ishođene građevinske dozvole to sam i stranka-vlasnik u postupku prava građenja.

- dakle ova nekretnina-stan se bez moje suglasnosti i suglasnosti moje majke i tete nikada neće moći legalizirati temeljem odredbi Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Moje pitanje je da li se može naplatiti dug po alimentaciji ovrhom na presuđenu 1/2 takvog stana. Naravno bilo bi najbolje ne ulaziti u sudske sporove, te da otac prepiše dosuđenu mu polovicu stana djeci ( jer je dug po alimentaciji premašio vrijednost 1/2 stana ) , a to obzirom na dugogodišnje iskustvo neće biti moguće riješiti mirnim dogovornim putem.Molim za savjet

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija