Jump to content

Isplata životnog osiguranja i porezna prijava


_IvicA_

Preporučene objave

Pozdrav,

 

prošle godine mi je isplaćeno životno osiguranje (doživljenje) te sam na taj iznos uredno platio 15% poreza (i prirez) na premije za koje sam tokom godina tražio povrat poreza.

Zanima me da li sad tu isplatu moram unijeti u poreznu prijavu (prijava poreza na dohodak) kao dohodak.

 

Hvala svima na odgovorima!

 

Pozdrav,

 

Ivica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da to onda trebam upisati pod "4.5 Dohodak od osiguranja (prema potvrdama isplatitelja)", u kućicu "Primitak". U kućicu "Uplaćene premije osiguranja" ne upisujem ništa jer u 2010. nisam uplatio ništa, a u kućicu "Uplaćeni porez i prirez" upisujem iznos uplaćenog poreza i prireza za SVE uplate (ne samo za 2010).

 

Ako to unesem, onda mi ispada da moram još platiti porez što mi je malo bezveze jer sam već platio porez na tu isplatu životnog osiguranja! Da li nešto krivo radim ili to tako mora biti?

 

Hvala na odgovoru!

 

Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, pod 4.5. upisujete taj dohodak, pod uplaćeni porez i prirez upisujete iznos što Vam je iskazan na potvrdi jer se potvrda izdaje za 2010. godinu, i porez (kao i prirez) na dohodak od osiguranja ste platili u toj godini.

 

Može Vam biti i razlika za uplatu, umjesto za povrat, jer se godišnji porez obračunava na sve iskazane dohotke. tako se stopa od 13,5% primijenjuje na godišnju poreznu osnovicu do 43.200,00 kn, iznad 43.200,00 kn do 108.000,00 kn primjenjuje se stopa od 25%....sad, ovisno kolika Vam je plaća kroz poreznu prijavu Vam, i taj dohodak od osiguranja može biti oporezivan po stopi od 25% (a vi ste predujam poreza platili po 15%).

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija