Jump to content

Poslodavac lazirao PK obrazac


pr1nceza

Preporučene objave

Dakle, nije sigurno je li ovo pravi podforum, jer se tice i radnog i poreznog prava, ali s obzirom da je problematika proizasla iz radnog odnosa pretpostavljam da je ovaj podforum bolji.

 

Naime, ukratko prica ide ovako...

Radnik prosle godine odlazi iz firme sporazumnim otkazom.

Poslodavac natjera radnika da se odrekne svih dosadasnjih potrazivanja (prekovremeni, prijevoz, bozicnice, ...) kako mu nebi radio probleme pri prelasku u tvrtku slicne branse.

Radniku ostaje jedino potrazivanje place za zadnji mjesec zaposlenja te naknada za neiskoristeni godisnji odmor u toj godini.

Radnik ne dobiva te novce.

Poslodavac sredinom te godine uplaćuje radniku zaostale doprinose, ukljucujuci i doprinose za placu koju mu duguje (iz nekog razloga, ako trazis koncesiju za nacionalnu televiziju poput te tvrtke, drzava te samo prisiljava da platis dug drzavi - radniku nije nuzno. simpaticno, zar ne?). Naravno, s time ne isplacuje i placu radniku.

Poslodavac pocetkom ove godine radniku izdaje PK obrazac na kojem je uz redovne uplate place navedena uplata i te sporne place+naknade za godisnji (nikad isplacene) i pripadajucih doprinosa sredinom prosle godine.

 

Sad, kad se treba pisati porezna prijava, pojavljuje se problem.

Ako je moje povrsno poznavanje zakona dovoljno tocno, ako bi se taj dokument prilozio poreznoj prijavi, sam radnik bi pocinio kazneno djelo porezne prevare.

 

Kome da se taj radnik obrati? I to u iduca dva tjedna, do kad porezna prijava mora bit predana.

 

Da ironija bude veca, poslodavac u pitanju je tvrtka Kapital Net, ilitiga prva hrvatska poslovna televizija, koja se navodno skrbi o hrvatskoj ekonomiji i hrvatskom radniku. A u svojih par godina postojanja je prekrsila vise hrvatskih zakona (i to najvise onih vezanih uz izbjegavanje placanja poreza i postivanje radnog prava) nego je taj hrvatski radnik znao da postoje - i za to su je nagradili koncesijom od 15 godina :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Država samo prati plaćanje poreza i doprinosa. To je tako uvijek, bez obzira javljali se na neki natječaj il ne. Da li je bilo neto isplate to nikoga nije briga. I to je tak već dugo. Zato i ima tolko radnika u državi koji rade,a ne primaju plaću. No konačno se bar to malo pojednostavilo. Za neisplaćenu plaću, doduše kao i za sve ostale, bi trebao imati obračun koji je ovršna isprava. Ne bi sad o tome lamentirila jer o toj temi već ima puno postova samo malo potražite. Kaj se tiče IP obrasca ( nekad PK-1), oni se obično rade u programu i ako su za tu plaću, bez obzira kaj nije isplaćen neto, uplaćeni doprinosi i porez automatski u zadnjoj koloni izbaci iznos neta. Porezna prijava se podnosi za povrat više plaćenog poreza. Dakle poreznu zanima da li su iz bruta dobro obračunati doprinosi(MIO) te porezna osnovica na koju je dobro izračunat i uplaćen porez. Neto nema nikakvog ujecaja na izračun poreza.Isti IP obrazac je poslodavac do kraja 1.mj trebao predati u poreznu, te su se njihove evidencije o uplatama i njegovi obrasci morali poklopiti. Oni ionako imaju svoje podatke o uplatama, prema OIB-u isplatitelja.Dakle ako je poslodavac na tu obračunatu plaću uredno platio doprinose i poreze nema nikakve bojazni ni prekršaja. Ako se uz poreznu prijavu i priloži dokument koji nije valjan, oni ionako uzmu svoje podatke ili vas zovu. Ako bi vam slučajno ispalo da nekaj ne štima pa da bi još morali doplatiti poreza, ako niste u kategoriji onih koji obavezno moraju podnesti por. prijavu, možete ju i povući. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema čl.65. Općeg poreznog zakona (NN147/08), u roku od 30 dana od dana predaje može se povući porezna prijava, pod uvjetom da ne spadate u grupu poreznih obveznika koji su obavezni podnijezi por. prijavu, dakle sko ste ju predali dobrovoljno. Međutim prije par dana je izašao Zakon o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona, nisam to stigla pročitati, pa ak ima kakvih promjena u vezi ovog prava molim nek me neko upućeniji demantira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od 1.2.-1.7. bila sam zaposlena, ali je plaća bila premala i nije se oporezovala, u 11. mjesecu sam se zaposlila opet i tu primam plaću preko 4500kn. živim na području od posebne državne skrbi. prošle godine pohađala sam i autoškolu, zanima me jel imam pravo povrata poreza kojeg sam uplatila za autoškolu.i ako da koje papire trebam tražiti u autoškoli? i još me zanima da li se i na autorske honorare (koji nemaju nikakve veze s mojim radnim mjestom) obračunava porez i mogu li ga tražiti natrag?

Prvi put ispunjavam poreznu, pa ništa ne znam.

 

unaprijed hvala na odg :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija