Jump to content

Problem s državljanstvom u rodnom listu


netko22

Preporučene objave

Poštovani,

 

Imam jedan problem koji mi jako smeta i sramota me da mi to piše u rodnom listu pa bih vas molio za pomoć!

 

Ovako, prvo ću vam reći neke osnovne stvari da bi kasnije bolje razumjeli stvari.

 

Rođen sam u Puli 1989.god., majka je također rođena u Puli 1960.god.(njezini roditelji su Hrvati), a otac je rođen u Beogradu 1957.god., njegov otac, moj djed rođen je u Karlobagu 1929.god. i Hrvat je, bio je bio vojna lice pa je radio svuda po Jugi i tako je upoznao svoju suprugu koja je iz Vojvodine (znači srpkinja je) i otac mi se igrom slučaja rodio u Beogradu i odmah nakon rođenja došao je živjeti u Pulu. Ja se osjećam kao Hrvat jer sam rođen tu, živim tu i svi osim babe su mi Hrvati!

 

Problem je nastao prilikom mog rođenja kada su upisivali moje podatke u matičnu knjigu! Pošto sam rođen 1989.god. rođen sam u SFRJ i prilikom upisa podataka su upisali da imam državljanstvo SFRJ a ne državljanstvo Republike Hrvatske i pod nacionalnost su napisali da mi je nacionalnost srpska(valjda zato jer mi je otac rođen u srbiji) i moj blesavi otac je to potpisao jer kako kaže koga je u ono vrijeme bilo briga tko si i šta si!(A mene je jako briga tko sam i šta sam!).

 

Kako znate ubrzo je uslijedio rat i Hrvatska se odvojila od SFRJ i svi Hrvati su dobili automatski Hrvatsku domovnicu. A ja ju nisam dobio dok su je i moj otac i majka i sestra dobili. Pa je moja majka morala slati razne zahtijeve i molbe da mi daju domovnicu s obzirom da sam rođen u Hrvatskoj i da su mi svi Hrvati(osim babe).

1992. god. sam ju i dobio i sad mi u rodnom listu piše u napomeni da sam tek 1992. god. dobio Hrvatsko državljanstvo.

 

I problem se javlja tu šta kad god ja idem podignuti rodni list meni piše pod rubrikom podaci o djetetu pod državljanstvo, uvijek drugačije! Jednom podignem rodni list i piše mi državljanstvo Hrvatsko, drugi put piše SRJ, a zadnje šta sam podignuo piše državljanstvo srpsko (s napomenom dolje da je 1992.god. stečeno Hrvatsko državljanstvo).

 

Ja nisam nikada bio državljanin Srbije niti sam ikada bio u Srbiji a po našim matičarima ispada da sam ja državljanin srbije od rođenja i Hrvatske od 1992.god. što nije točno! Po tome ispada da imam dvojno državljanstvo!? A siguran sam da nemam!

 

Oni meni na osnovu ne znam čega državljanstvo u vijeme rođenja svaki put drugačije napišu i kažu mi da se to tako programski mijenja! Ja ne znam kakav to program može ljudima mijenjati državljanstvo kako se to njemu prohtije!? A to šta mi pri rođenju napisana nacionalnost srpska ne znači da i imam srpsko državljanstvo! I meni to jako smeta jer nisam srbin! I nemam nikakve veze sa srbijom i želim da se ta nepravda ispravi!

 

I sad mene interesira kako da se ja riješim tog podatka u mom rodnom listu, da sam u vrijeme od mog rođenja do 1992.god. imao državljanstvo SFRJ, SRJ ili Srpsko (ne znam zašto svaki put mijenjaju?). Ako netko zna nekakvo riješenje i može mi dati savjet šta mi je činiti bio bih mu jako zahvalan! HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija