Jump to content

Promjena prebivališta?!


bubamara_25

Preporučene objave

Imam nekoliko pitanja, pa bi zamolio ukoliko netko zna odgovor.

Ovih dana moram napraviti promjenu prebivališta. Dakle, rečeno mi je da odem u svoju županiju, svoj grad, odjavim prebivalište u nadležnoj policijskoj upravi te da sa vlasnikom i vlasničkim listom isto prijavim u novom mjestu prebivališta. Također, ako sam dobro razumio nužno je promjeniti osobnu iskaznicu, dok putovnicu i vozačku dozvolu nije potrebno?!

Obzirom da sam sa stanodavcem prijatelj, i da ne plaćam najam stana, da li svojom prijavom prebivališta na njegovu adresu on zakonski gubi nešto? Da li je dužan plaćati neki porez?

Nadalje, kao nezaposlen u svom gradu redovno sam se javljao na HZZ, da li sa svojom radnom knjižicom samo idem na redovnu prijavu u novo mjesto prebivališta, ili i tu treba nešto mjenjati?

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Promjena prebivališta (odjava i prijava)

 

Zahtjev za odjavu prebivališta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi / policijskoj postaji (PU/PP), prema mjestu u kojem građanin odjavljuje prethodno prebivalište.

 

Za odjavu prebivališta potrebno je:

 

- osobna iskaznica

- ako se odjavljuje dijete, potrebno je priložiti:

izvod iz matice rođenih (za dijete)

 

Zahtjev za prijavu prebivališta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi / policijskoj postaji (PU/PP), prema mjestu u kojem građanin prijavljuje novo prebivalište.

 

Za prijavu prebivališta potrebno je:

 

- potvrda o odjavi prethodnog prebivališta

- osobna iskaznica

- popunjeni obrazac prijave prebivališta (koji se može dobiti u policijskoj postaji ili se može naći na internetu, te ga treba ispuniti; traže se uobičajeni podaci)

- dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev

 

Dokaz kojim se potkrjepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev:

 

Sukladno Zakonu o općem upravnom postupku osoba je dužna odgovarajućim dokazima potkrijepiti činjenično stanje na kojem temelji svoj zahtjev za prijavu prebivališta ili boravišta u određenom mjestu i na određenoj adresi. S obzirom na to da se ovdje ne radi o činjenicama koje su općepoznate, osoba je dužna za svoje navode podnijeti dokaze.

 

Kao dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev za prijavu ili odjavu prebivališta ili prijavu uobičajenog boravišta ili promjenu adrese stanovanja, može se priložiti:

 

- vlasnički list nekretnine u kojoj se prijavljuje prebivalište, ili,

- ugovor o kupoprodaji nekretnine u kojoj se prijavljuje prebivalište i dokaz o izvršenoj isplati dogovorene cijene - - tabularnu ispravu i/ili zapisnik o primopredaji nekretnine (naime, ovisno o okolnostima pojedinog slučaja ponekad se traži samo tabularna isprava, ponekad zapisnik o primopredaji nekretnine, a ponekad i jedno i drugo),ili

- ugovor o najmu (ovjeren kod javnog bilježnika) nekretnine u kojoj se prijavljuje prebivalište,ili

- izjava stanodavca tj. vlasnika stana o suglasnosti za prijavu dana pred službenikom kod kojeg se podnosi zahtjev ili ovjerena kod javnog bilježnika.

 

Dakle, kada odjavite staro prebivališe na staroj adresi idete prijaviti novo, te ponesete odjavu starog prebvališta (koju ćete dobiti prilikom odjavljivanja), osobnu, vlasnički list stana, kuće na kojoj adresi ćete prijaviti novo prebivalište, te vlasnik toga stana, kuće gdje ćete se prijaviti može ići s vama da da izjavu da se slaže da kod njega prijavite prebivalište ili ne mora ali onda u tom slučaju napravite pismenu izjavu gdje će on izjaviti da je suglasan da vi...taj i taj...prijavite svoje prebivalište na adresi ....toj i toj...u stanu /kući na katastarskoj čestici toj i toj upisanoj u zemljišno-knjižni uložak taj i taj u katastarskoj općini ..toj i toj...(to vam je sve vidljivo iz vlasničkog lista), zatim navedete datum sastavljanja izjave, vaša imena i prezimena, i isto potpišete te odete kod javnog bilježnika da isto ovjeri. Onda tako ovjerenu izjavu vlasnika stana/kuće date u Mup-u.

Kada idete prijaviti novo prebivalište potrebne su vam i dvije slike za novu osobnu iskaznicu koje ćete dati tamo kada budete predavali staru iskaznicu, vlasnički list i izjavu vlasnika stana/kuće ili ovjerenu izjavu ako on ne ide s vama. Zatim ćete od Mupa dobiti zamjensku iskaznicu koja vam važi do izdavanja nove osobne iskaznice(obično mjesec dana). Ta zamjenska je obična papirnata sa vašim podacima. Obavijest o novoj iskazniti možete čak dobiti tako da vam iz Mup-a pošalju poruku na mobitel da vam je ista stigla te da ju možete doći podignuti u Mup, to ćete reći da bi htjeli kada budete predavali sve dokumente za odjavu te im date broj mobitela.

Osoba kod koje ćete se prijaviti nema veze što ne plaća porez za vas, oni s tim nemaju veze u Mup-u i zašto bi oni uopče trebali znati u kakvom ste vi odnosu i dali ste živjeli do sada bez ugovora o najmu ili s ugovorom o najmu. Tu se ne trebate bojati, to vas neće niti pitati.

 

Nadalje, što se tiče javljanja na HZZ, čim dobijete zamjensku iskaznicu (onu papirnatu) odete u HZZ i ponesete odjavu prebivališta starog (to si kopirajte jer ćete orginal ostaviti u Mup-u), zatim tu papirnatu zamjensku iskaznicu i svoju radnu knjižicu. Oni će vas uvesti tada u svoju evidenciju i radnu knjižicu ništa ne morate mijenjati, samo što ćete se nakon toga dakle javljati u HZZ prema mjestu tog novog prebivališta, na više na staroj adresi, ne više u prijašnjem HZZ-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Mora se odjaviti prebivalište u drugoj županiji i u zakonskom roku prijaviti novo, jer će se u protivnom ona odjava smatrati nevažećom. Odredbe Zakona o prebivalištu i boravištu građana.

 

Mora se promjeniti jedino osobna iskaznica jer je ona isprava kojom se dokazuje adresa prebivališta, a nuspojava je i promjena prometne dozvole eventualnog vozila sa registracijom i knjižicom vozila, dok se vozačka dozvola i putovnica radi promjene adrese stanovanja ne moraju mijenjati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije skroz ista tema.....

 

imam strano drzavljanstvo.dolazim svake godine po 2-3 puta u posjet mojih roditelja koji zive u Hrvatskoj. puste godine nisan niti pomislija se prijavit na MUPa.ovaj put bi se tija prijavit na adresu mojih roditelja. jeli triba kojih potvrda, izjava roditelja ili slicno?

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

moje pitanje je:

 

zbog čega vlasnik nekretnine mora dati izjavu da je suglasan o mojoj prijavi prebivališta na njegovoj adresi, ako imam Ugovor o najmu gdje sve lijepo piše, ko je kome i što iznajmio, te vlasnički list nekretnine u koju se namjeravam, sukladno tom ugovoru useliti...

 

Što on meni "ima dozvoljavati" prijavu, kad sam ja - ako ne prijavim novu adresu stanovanja (a preselim se) ionako u prekršaju i kaznit će me zbog toga?

 

Što to znači: da ako mi on NE ŽELI dopustiti prijavu, ja ostajem bez prebivalipta, a živim u njegovom stanu???

 

Idem danas na MUP, pa molim neki argument od experata, ako me budu masirali....

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Da li se na MUP-u treba i može registrirati trajno prebivalište adresa u inozemstvu?

Ja sam hrvatska državljanka ali sa stalnim prebivalištem u inozemstvu.

 

Ja sam odjavljena s starog prebivališta u Zagrebu (gdje sam i rođena)

U potvrdi o odjavi piše samo -Nova adresa u Švedskoj ali ne piše i koja adresa.

 

Trebam uskladiti moju novu adresu sa adresom u zemljišnim knjigama. gdje se to vrši? U sudu ili katastru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Ako nemaju prebivalište u Hrvatskoj, upisat će se podatak o prebivalištu u inozemstvu i u tom slučaju osobna iskaznica ne služi kao dokaz prebivališta.
..ovo je sa linka:https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/isprave/osobna-iskaznica/296

 

U tom slučaju meni ne treba osobna iskaznica.

 

Za promjenu adrese u zemljišnim knjigama vjerojatno treba važeći dokument iz policije gdje se vidi odjava sa stare adrese i prijava na novu, koja je u mom slučaju inozemna.

Nisam cijelo popodne tražeći internet uspjela saznati da li mogu takvu potvrdu dobiti.. Svi primjeri govore o odjavi/prijavi u Hrvatskoj..Možda ću ipak morati čekati dok osobno odem u MUP i pitam..pa ću vam reći :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija