Jump to content

VIPnet - ovrha - zastara?


Bamby222

Preporučene objave

07.03.2011. godine sam dobila Prijedlog za izdavanje rješenja na temelju pravomoćnog rješenja, ovrhovoditelj VIPnet., radi naplate 497,28 kuna duga iz 1999. godine

Nakon što sam 12.02.2001. godine podmirila dugovanje (također po ovrsi iz 2001.g.) i kontaktirala VIP da provjerim da li je dug u potpunosti podmiren, od toga datuma me nitko nije kontaktirao i smatrala sam dug podmirenim.

Nakon toliko godina jučer mi je stigla gore navedena ovrha kojom me se tereti za još duga. Nazvala sam VIP no ženska mi je rekla da su promijenili odvjetnički ured te moram zvati taj novi ured. Zvala sam i tamo te pitala kako je to moguće da nakon toliko godina nitko nikada nije nazvao, pisao opomenu ili me ikakvim putem kontaktirao vezano uz nekakvo "dugovanje"?? da li postoji ZASTARA za takve stvari?? žena mi je rekla da ne postoji. da stvar bude bolja oni su tu ovrhu poslali na moju firmu i oni sada moraju njima dati nekakvo očitovanje u roku od 8 dana, citiram: očitovanje o tome priznaje li i u kojem iznosu zaplijenjenu tražbinu i je li voljan namiriti je, te je li njegova obveza da namiri tu tradžbinu uvjetovana ispunjenjem neke druge obveze. Dakle sjesti će mi na plaću!! Zvala sam odvjetnika i rekao mi je da im to ne dozvolim jer je nastupila ZASTARA po Zakonu o obveznim odnosima i da se na to pozovem. u ovrsi stoji da ovršenikov dužnik nema pravo žalbe, ali na pečatu općinskog suda stoji da stranke imaju pravo žalbe 8 dana. što da radim????????

na aktu odvjetničkog ureda stoji datum (pri dnu) - 05.05.2010. kao i na podnesku prijedloga za ovrhu susu u mom gradu. također ću u četvrtak ću zvati i udrugu potrošača za savjet. pa da li je to moguće da mi netko samo tako nakon 10 godina pošalje ovrhu na plaću radi bilo kakvog duga??

hvala na odgovoru!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ah hvala na odgovoru!

najgore mi je to što ja nemam više dokaza o tim uplatama nit ikakav račun pobogu ne mogu vjerovat!!

a drugo, da se žalim općinskom sudu ili bilježniku koji mi je to poslao??

treće i najbitnije je to što ja upravo sastavljam prigovor, ali kako će reagirati moji na poslu to je upitno :(((

radim u gradskoj upravi punoj pravnika i financijaša koji mi nisu znali dati odgovor ni na pitanje da li je nastupila zastara!!! :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) da li oni obustavljaju ovrhu na plaću, šalju nekakvu obavjest mojima u financijama?

2) da li se pozivam na Zakon o obveznim odnosima?

napisala sam:

PRIGOVOR

na Prijedlog za izdavanje Rješenja na temelju pravomoćnog rješenja o ovrsi pod poslovnim brojem OVR __/01 te OVR broj ____/09.

Prozvana sam da se temeljem čl. 157. OZ-a očitujem o tome priznajem li i u kojem iznosu zaplijenjenu tražbinu i da li sam voljna namiriti je. U skladu s tim odgovaram i tvrdim da prema VIPnet-u d.O.o. iz Zagreba nemam nikakav nepodmireni dug niti isti priznajem.

U mom telefonskom razgovoru sa djelatnicom VIPnet d.O.o. Zagreb, održanom 07.03.2011. godine kada je moj otac preuzeo i umjesto mene potpisao povratnicu za gore navedenu ovrhu, rečeno mi je da se moje uplate vide, ali da spis ne posjeduju već je zasigurno kod ZOU Domagoj Ledić&Ivan Kaleb koji su njihovi novi zastupnici. Nakon toga sam kontakritala navedeni ured gdje mi je rečeno da nazovem kasnije dok ne vide moj spis. Svejedno sam tražila pojašnjenje da kako je MOGUĆE da nakon mog sveukupnog podmirenja duga VIPnet-u d.O.o., a u periodu od 1999. godine ili ako ćemo uzeti u obzir zadnju poduzetu radnju s obje strane 12.02.2001. godine (kako se i navodi u ovrsi) nikada nitko nije spominjao nikakvo dugovanje, niti me kontaktirao putem telefona, mobitela, pošte, obavjesti, opomene ili na bilo koji drugi način!?!? Kako je moguće da mi nakon 10 godina stiže ovrha za navodna dugovanja koja su uredno podmirena 2001. godine?!? Nakon što sam dobila odgovor da oni na to ne mogu odgovoriti i ne znaju odgovor jer je to radio stari odvjetnik ili bilježnik isti tren sam im bez obzira na to na njihov broj faxa poslala spornu ovrhu.

Obzirom da me nitko nije kontaktirao, a već 08.03.2011. godine ovrha je pristigla kod mog poslodavca , nazvala sam ponovo ZOU Domagoj Ledić&Ivan Kaleb i pitala da li postoji mogućnost zastare, no dobila sam odgovor da ne postoji.

Ipak, pozivam se na Zakon o obveznim odnosima i na ZASTARU predmeta i bilo kakvog potraživanja i ponavljam da ne priznajem ikakavo dugovanje ni prema VIPnet d.O.o. ni prema ZOU Domagoj Ledić&Ivan Kaleb iz Zagreba.

Također napominjem da sam se isti dan obratila Udruzi za zaštitu potrošača.

PRETJERANO??

hvala!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Obzirom da me nitko nije kontaktirao, a već 08.03.2011. godine ovrha je pristigla kod mog poslodavca , nazvala sam ponovo ZOU Domagoj Ledić&Ivan Kaleb i pitala da li postoji mogućnost zastare, no dobila sam odgovor da ne postoji.Ž"

 

Taj dio izbacite, jer njime posredno ostavljate mogucnost postojanja duga.

 

I navedite da se pozivate na ZOO i na Ovršni zakon i da ne priznajete potraživanja jer su ispunjenja, te da je predmet pao u zastaru.

U rješenju vam izričito piše ako prigovor ne odgađa ovrhu.

Sretno i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HVALA na odgovoru!!!!

rečeno mi je na nadležnom sudu da ću ukoliko podnesem Prigovor morati platiti troškove vještačenja i provjere navedenih podataka i sve ostale sudske i ine troškove te da mi je isplativije platiti dug od 490 kn i kamate za 11 g. cca 1000 kn. dakle 1500kn!! i da ću spor odmah izgubiti jer ne posjedujem nikakav dokaz o podmirenju cjelokupnog dugovanja. odvjetnik koji je vodio spor nikad anije sudu javio da je spor okončan i time moj spis nije pao u zastaru. eto to su mi rekli. užas

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za podnošenja prigovora plačate pristojbu,ali plačanja iste možete biti oslobođeni ako ste slabijeg imovinskog stanja, te ako dostavite potvrdu o imovinskom stanju.

Vještačenje će se vjerovatno provesti u parnici, morat ćete predujmiti iznos od 2000-3000 kuna, ali vam se on vraca ako uspijete u parnici. Osim ako druga strana ne predlozi vjestacenje, a to sumnjam jer je to vama u interesu, a ne njima.

Kriv je vaš odvjetnik. Na vašu nesreću on nije dužan duže od 10 godina čuvati vaš spis u svojoj arhivi, možda je i obvijestio sud, ali sud nije zaprimio, ali biti ce prije da nije. niste napomenuli da je dug 490,00 kn. provjerite kolike su kamate, kontaktirajte ovrhovoditelja, vjerovatno postoje i troškovi ovršnog postupka. Ukoliko je sve usitinu 1500,00 kn bolje je to platiti nego se upuštati u parnicu ako usitinu nemate apsolutnih nikakvih dokaza da ste platili predmetno potraživanje. Ako pristanete na otplatu, probajte se dogovoriti da vam neki dio duga oproste (npr, dio kamata), te otplatu na rate. Možete kontaktirati i odvjetnika koji vam je vodio raniji slucaj, možda ima vaš raniji spis, ali sumnjam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

e vak..imala sam dug prema vipu prije pet šest godina, koji je vip uredno naplatio sve prek suda..međutim, sad mi je fina sjela na račun i moram im platit kamate u iznosu od nekih 7000 kn..da li je to legalno, odnosno, da li postoji neko vrijeme zastare ili nešta slično? ako zna netko možda..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

suzu je napisao:

e vak..imala sam dug prema vipu prije pet šest godina, koji je vip uredno naplatio sve prek suda..međutim, sad mi je fina sjela na račun i moram im platit kamate u iznosu od nekih 7000 kn..da li je to legalno, odnosno, da li postoji neko vrijeme zastare ili nešta slično? ako zna netko možda..

 

sve je legalno, imaju ovršnu ispravu u obliku sudskog rješenja na temelju koje su stekli pravo na dug i kamate,. dug ste platili,a kamate niste(koliko shvaćam iz posta, kad se već nadate zastari). zastara za pravomoćne sudske presude i rješenja teče od dana pravomoćnosti i rok je 10 godina. podnijeli su prijedlog za ovrhu i sjeli vam na račun. jedino je pitanje na kojoj osnovi vi imate primanja i koji dio vam mogu skidati s računa, a koji ide na zaštićeni račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, i meni su sjeli na racun, u banci su mi rekli da je to temeljem sudskog rjesenja, ali ja to rijesenje nisam niti dobila, (radi se o racunima iz vipa koji su stari 5 godina), pa me zanima kako to nije otislo u zastaru ako je godina dana rok, i imam li kakvu sansu za zalbu ili prigovor,jer bi trebala biti zastara... Inace primam djecji doplatak i porodiljnu naknadu i sve su mi zablokirali, nisam zaposlena. Sta napraviti? Dogovor neki ili zalba... Hvala na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Vrlo slična situacija s Vipnetom. Pokrila sam dug prije 5-6 godina, nemam nikakav dokaz jer ne čuvam potvrde toliko dugo. Prije dva mjeseca dobivam poziv ovrhovoditelja od odvjetničkog ureda Orsata Miklenića i telefonskom razgovoru doznajem da dugujem Vipnetu za kamate. Rekli su mi da neće pokretati ovršni postupak budući da je ostao neplaćen još samo iznos kamata i dali mi broj računa na koji trebam uplatiti preostali iznos. Prije 4 dana dobivam obavijest iz banke da mi je račun pod ovrhom, stanje na računu 0 kn, a kreditna kartica blokirana. Inače ostvarujem prihod preko ugovora o djelu i iznos koji mjesečno primam mi ovisi o broju odrađenih sati. Znači ako nemam fiksi mjesečni prihod mogu mi uzeti sve odjednom? Mogu li nešto poduzeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav! Evo ovako,imam dug prema Vip-u koji je star nekih 5-6 god oko 5oo kn. Imam račun u HPB,na koji primam porodiljni. taj račun koristim kao neku vrstu štednje i imam oko 6 000 kn na njemu. i tako nekidan nisam imala gotovinu i provučem karticu u trgovini,kažu odbijena :( . u FINI mi kažu da mi je račun blokiran od strane VIPa i HRTa (HRT uopče nije na moje ime,nego na muževo). Dobro bez ikakve obavjesti i ičega blokirat...mislim. i ajde danas zovnem da pitam koliko točno treba vipu platit i na koji ž.račun,kažu za vip 3790,37....moooolim??? dali imate neki savjet? Hrt je maknuo blokadu,kao pokušali su :) kažu. Pliz odg u toku dana jer sutra su kamate još veće. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema druge,moram platit...kažu da imam tu i troškove j.bilježnika i da na to isto kamate idu...pa jedno i drugo kad se zbroji i ohoho...3796,37 kn eto,nego drugi put ću pametnije i platit odma :( i nikad više na pretplatu vipu ;) Mislim možda i postoji neko rješenje al ja ne znam di tražit? ako neko zna nek napiše,jer moram platit do 18 sati..da im mogu faksirat račun

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Postovani, Jucer sam na kucnu adresu primila, citiram: "Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave". Radi se o neplacenim racunima za mobitel (5.,6., i 7.mjesec 2012.god), te prijevremeni prekid pretplate, sve zajedno je iznos 1659kn, te ovrhovoditelj zahtjeva naknadu troskova 800kn. U rjesenju pise da se određuje ovrha opcenito na imovini koja pripada ovrseniku. Datum koji je ovdje naveden je 12.4.2013, a kako sam vec rekla rjesenje sam dobila jucer. Novac da to platim nemam. Kako sam redovni student i koliko sam informirana, ne smiju mi sjesti na racun, a i da to naprave nemaju koristi jer nemam primanja, također nemam imovine na svoje ime. Sto mi savjetujete, da ulozim nekakvu zalbu ili da cekam zastaru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

budeš li samo čekala i mislila nemogu mi ništa uzeti, nemam ništa, račun je prezan.

i studentima skidaju sa računa, kad rješenje za ovrhu postane pravomoćno.

 

ako rješenje za ovrhu postane pravomoćno (zbog neizjavljivanja prigovora) zastara za dug je 10 godina (odluka suda, javnog bilježnika ili drugog nadležnog tijela).

protiv rješenja za ovrhu treba izjaviti žalbu. osporavati potraživanje u cijelosti ili samožalbu na visinu troškova.

ti znaš razlog neplaćanja računa i prekida pretplate.

ako je razlog zakonski opravdan uloži prigovor. ako razlog neplaćanja računa nije opravdan (samo nedostatak novca) plati potraživanje da nebi dobila veči trošak (sudska pristojba, trošak odvjetnika itd)

 

student si pa pročitaj Zakon o zaštiti potrošača i nađi se u odredbama zakona.

ako se nađeš, uputit prigovor i pozvat se na zakon o zaštiti potrošača.

možeš i na Zakon o obveznim odnosa (izmjenjene okolnosti. trebala si operateru uputiti pismeno prigovor na uslugu, otkazati ugovor zbog izmjenjenih okolnosti .

ima puno mogućnosti ali trebaš biti upoznata sa navedenim zakonima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam dobio rješenje o obustavi ovrhe od suda jer vip u roku od godine dana nije namiren te u tom istom roku nije podnesao zahtjev za novim ovršnim postupkom, pa me zanima dali ima kakva pravna mogućnost da se oni žale jer imaju rok 8 dana za žalbu i koliko treba drugostupanjskom sudu za donošenje odluke? Hvala......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovanje.

Evo ovako. Imam dug od Vipa koji datira još iz 2012.god. E sad. Situacija je takva da je taj dug već bio slan njihovom odvjetniku pa ga je on vratio nazad iz ne znam kojih razloga, a ja sam za to saznao tek neki dan. E sad. Pošto je taj dug pod zastarom a ja nisam dobio nikakve ovršne prijedloge ne znam kako da riješim situaciju koja je slijedeća. B.net sam pretplatnik i nedavno sam htio produžiti ugovor, na što su mi rekli da ne mogu jer imam dug iz Vip-a. Moje pitanje glasi: Kome da ja sada podnesem prigovor na zastaru pošto postupak nije na utuženju i kao takav da li je on pravno relevantan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nikome. B.net je u vlasništvu VIP-a i dok im ne podmiriš ono što oni smatraju dugom nemožeš dobiti uslugu. pismeno traži očitovanje i to očitovanje dostaviš HAKOM-u uz prigovor.

 

na zastaru se pozivaš pred sudovima,javnim bilježnikom i nadležnim tjelima.

operaterima nevrijedi iznositi prigovor zastare. oni rade po svom.

 

mjenjaj operatera ili osobu koja bi bila korisnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzim odgovorima.

Kontam da će onda biti ugovor prebačen na drugu fizičku osobu preko koje ću obnoviti ugovor, a onda ću čekati prijedlog o ovrsi (ako ikada dođe) i u roku 8 dana se pozvati na zastaru.

 

Malo citam i nenadjem koliko je vremensko razdoblje potrebno da se pozove na zastaru npr.vip. Sjeli su mi na racun ali nemam prihoda osim na zasticeni racun tu imam zmn i dd. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Postovani,

evo dizem ovu temu jer mi je iskrsnuo problem s VIPnetom.

Njihov sam poslovni korisnik oko 2.5 godine. Bez problema sam presla s druge mreze k njima kao i dodatno ugovorila uslugu Homeboxa prije 1.5 godinu. Uredno placam racune, dug firme je 0.00 kn. I sada sam u travnju htjela produziti ugovor za mobilne usluge i uzeti aparat da bi stigla odbijenica zbog navodnog duga na mom osobnom imenu i prezimenu od 800tinjak kuna iz veljace, ozujka i travnja 2012. godine.

Rijec je o starom broju kojeg sam koristila u firmi u kojoj sam radila u Zagrebu i koji sam po odlazenju iz te firme u lipnju 2011. i otvaranju svoje firme prebacila na svoje osobno ime i prezime jer nisam bila sigurna hoce li mi broj i dalje trebati. I taj prebacaj je tada odradjen bez problema, tako da nije rijec o dugu nastalom u prethodnom razdoblju.

U periodu od veljace-travnja 2012. sam 100% sigurna da sporni broj nisam koristila, cak mislim da sam tada vec bila na bonovima, no prema VIPu broj je u svibnju 2012. prebacen na bonove. Opet, ako je njihov zapis tocan, kako je moguce da su mi dozvolili prebacaj na bonove ako je tada vec postojao dug? Konacno, broj sam to ljeto ugasila, kako je dozvoljeno gasenje broja na kojem je postojao dug? Naravno, za sve ovo nemam papire jer ih nisam sacuvala, ali isto tako, ni VIPnet mi ne moze dostaviti sporne racune ni izlistaj poziva jer papire cuvaju 5 godina, sve sto imaju je zapis duga u sustavu, koji opet kazem, nije bio vidljiv do prije mjesec dana.

Na prigovor i zahtjev za otpisom duga su mi odgovorili da isti nisu uzeli u obzir jer sam trebala prigovor podnijeti 30 dana od dospjeca racuna. Medjutim, kako sam mogla podnijeti prigovor kad sporne racune nikad nisam dobila, vjerujem da ih nisam ni napravila, a k tome ni nijedan od njihovih zaposlenika s kojima sam u kontaktu sve ove godine, kao ni njihov sustav, do travnja 2018. nisu znali da postoji dugovanje???

Napravila sam gresku pa sam odgovorila gotovo momentalno i obrambeno, ne pozivajuci se na nikakav zakon - pa ako me mozete savjetovati sto da radim dalje? Na sto da se pozovem? Kome da se obratim? 

 

Unaprijed hvala i lijep pozdrav

uređeno: od glitteranne
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

EDIT: Sad vidim da je zapravo tema vezana za ovrhe i da sam vjerojatno postala na krivoj temi - ja nisam ovrsena, mene zanima postoji li kakva zastara dugovanja prema kojoj oni vise nisu ni u mogucnosti naplatiti dug/pokrenuti ovrhu? Mislim gdje su bili sve ove godine? 

uređeno: od glitteranne
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, glitteranne je napisao:

EDIT: Sad vidim da je zapravo tema vezana za ovrhe i da sam vjerojatno postala na krivoj temi - ja nisam ovrsena, mene zanima postoji li kakva zastara dugovanja prema kojoj oni vise nisu ni u mogucnosti naplatiti dug/pokrenuti ovrhu? Mislim gdje su bili sve ove godine? 

Jeste li sigurni da nisu pokrenuli postupak protiv Vas, odnosno da nisu podnijeli ovršni prijedlog koji možda i niste zaprimili, ali da postoji i da je pravodobno podnesen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija