Jump to content

besplatna pravna pomoć


inesbpp

Preporučene objave

Udruga Sudačka mreža ovlaštena je za pružanje primarne besplatne pravne pomoći na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Besplatna pravna pomoć je način olakšavanja pristupa sudu i drugim tijelima koja odlučuju o pravima i obvezama hrvatskih državljana i stranaca na način da troškove u cijelosti ili djelomično snosi Republika Hrvatska, uzimajući u obzir njihov materijalni položaj i okolnost da ne bi mogli ostvariti to pravo bez ugrožavanja svojeg uzdržavanja i uzdržavanja članova svojeg kućanstva (čl. 2. Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći).

 

Besplatna pravna pomoć od strane udruge registrirane u Ministarstvu pravosuđa znači da građani mogu dobiti isključivo primarnu pravnu pomoć koja uključuje:

pravni savjet

opću pravnu informaciju

pravnu pomoć u sastavljanju pismena pred tijelima uprave i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti

zastupanje u upravnim stvarima

pravnu pomoć u mirnom izvansudskom rješavanju sporova

zastupanje pred Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama, ako je u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela

Da bi građani ostvarili pravo na pružanje besplatne pravne pomoći moraju ispuniti Zahtjev za odobravanje besplatne pravne pomoći te ga predati nadležnom uredu državne uprave, koji im nakon prihvaćanja zahtjeva izdaje Uputnicu koju građani predaju ovlaštenoj udruzi ili odvjetniku koji će im pružiti besplatnu pravnu pomoć. Kada se radi o zastupanju pred sudom ili izradi podnesaka u sudskom postupku, pružatelj besplatne pravne pomoći mora biti iz reda odvjetnika. Ako zahtjev nije odobren ili je odobren u vrijednosti manjoj od punog iznosa pravne pomoći, podnositelj zahtjeva može izjaviti žalbu Ministarstvu pravosuđa.

 

Tko može dobiti besplatnu pravnu pomoć?

 

korisnik nekog oblika socijalne skrbi

korisnik opskrbnine (prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata)

građani slabijeg imovnog stanja

djeca u postupcima za uzdržavanje

žrtve kažnjivih djela

azilanti i druge osobe pod zaštitom

Zahtjev za odobravanje pravne pomoći podnosi se u pisanom obliku neposredno ili preporučenom poštanskom pošiljkom nadležnom uredu ili ispostavi državne uprave prema mjestu prebivališta (boravišta) podnositelja zahtjeva.

Zahtjev za odobravanje besplatne pravne pomoći podnosi se na obrascu koji sadrži podatke o imovnom stanju podnositelja zahtjeva i članova njegovog kućanstva, izjavu (ZOBPP-izjava) podnositelja zahtjeva o materijalnoj i kaznenoj odgovornosti za točnost navedenih podataka te izjave podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegovog kućanstva o dozvoljavanju uvida u sve podatke o njihovoj imovini i dohotku.

 

Obrazac zahtjeva za odobravanje besplatne pravne pomoći (ZOBPP-1) sadrži sljedeće podatke:

 

Podaci o podnositelju zahtjeva.

Upisuju se podaci o pravnoj stvari za koju se pravna pomoć traži te se treba naznačiti i vrsta pravne pomoći koja se traži sa da ili ne (zaokružuje se pripadajući odgovor). Moguće je izabrati samo jednu vrstu pravne pomoći.

Posebni slučajevi odobravanja pravne pomoći prilažu potvrdu kojom dokazuju činjenicu da su korisnici opskrbnine prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ili da su korisnici nekog od oblika socijalne skrbi, odnosno azilanti.

Podaci o članovima kućanstva podnositelja zahtjeva. Upisuju se podaci o imovnom stanju podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova kućanstva.

 

Udruga se nalazi u Novoj vesi 45/1 u Zagrebu,tel.01 3750 919, 01 4830 632

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija