Jump to content

ovrha na 1/10 nekretnine ??


ivicazg

Preporučene objave

Poštovani,

Molim bih mišljenje u vezi pokušaja ovrhe na 1/10 nekretnine.

Radi se o tome da sam vlasnik 1/10 nekretnine u Zagrebu tj. u zemljišnim knjigama upisana je oranica veličine 177 čhv (u naravi postoji kuća - koja nije upisana u zem.knjigama).

Preostalih 9/10 nekretnine u vlasništvu je mog brata i majke (1/10 + 8/10).

 

Osobno sam izgubio spor na općinskom sudu (za dugovanje u iznosu više desetaka tisuća kuna..) te temeljem te presude ovrhovoditelj pokušava ovršiti moju 1/10 nekretnine radi naplate tog duga po presudi.., (ostalih 9/10 naravno nemoze jer te osobe nemaju veze sa sporom tj. velikim dugom koji se u presudi odnosi samo na mene..)

 

Mene zanima dali se uopce moze ovršiti i na koji nacin u praksi moze izgledati ovrha na 1/10 spomenute nekretnine tj. moze li ga sud odbiti jer se mozda nikako nemoze odrediti što je to 1/10 ? Ili ako se moze ovršiti dali ta 1/10 ide u prodaju te što moze uciniti eventualni kupac sa 1/10 nekretnine ? moze li uci novi vlasnik u posjed i eventualno nekako smetati ili sl ??

 

Unaprijed hvala na odgovorima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čisto sumnjam da će netko doći na dražbu za 1/10 nekretnine, a pogotovo što se ona još vodi kao oranica. Jedna opcija je da pričekate treću dražbu kada je cijena najniža pa da majka ili brat otkupe taj vaš dio.

Ako se nekretnina ne proda ni nakon treće dražbe mislim da onda ovršitelj ima pravo taj vaš dio preuzeti pod dug tj. on se upisuje kao vlasnik 1/10 kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, jos me zanima : ako bi u nekom slucaju ovršitelj postao vlasnikom 1/10 dali moze uci na posjed i smetati tj. koja bi prava imao na nekretnini u vezi korištenja iste ? Po nekim misljenjima koliko sam cuo novi vlasnik 1/10 nebi mogao niti uci u posjed iz razloga što se nemoze odrediti što spada u 1/10 ?

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam slicnu temu pa me takoder zanima odgovor moj otac je imao obrt placao sve na vrijeme dok nije dosla kriza !2008 poceo je tonuti tada je dug poreznoj sluzbi bio 60000 sada 2010 iznosi 114000.Trazili su da plate ali je on naravno u nemogucnosti jer nema nikakvog posla .Neki dan su poslali pismo da ce se provest ovrha nad zemljistem koje posjeduje takoder 1/10,i takoder ima vikendicu za koju oni neznaju ,nazalost tamo zivi bez struje i vode.sto znaci nema gdje drugde zivjeti zanima me da li ce mu oni ti oduzeti i ako da kada i da li postoji ikakvo rjesenje da mu se to zemljiste ne uzima?! pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvjerko,

osobno nemam neko mišljenje o tome koja su prava eventualnog novog vlasnika 1/10.., pitam neke odvjetnike i svaki svoje prica, kao da se radi o svetom pismu..,

Uglavnom osobno imam 1/10 u vlasnistvu i koristim nekretninu jer mi to dopuštaju ostala dva suvlasnika koji imaju 9/10 u vlasništvu (mama 8/10 i brat 1/10)..

 

Sada se postavlja pitanje da li novi suvlasnik moje 1/10 (kupjene u ovrsi..) moze imati pravo korištenja nekretnine ako se tome izričito protive ostali suvlasnici 9/10 ??...

Neki mi govore da taj novi suvlasnik 1/10 nemoze dobit pravo pristupa nekretnini (cak ni pravo ulaza u dvoriste..) jer se nemoze odredit 1/10 sobe, 1/10 kuhinje....

 

Neki govore da taj novi suvlasnik 1/10 moze traziti putem suda prodaju nekretnine kako bi dobio novac u vrijednosti 1/10 nekretnine... a da do tada nemoze uci u dvoriste bez dopuštenja ostalih suvlasnika 9/10...

Neki govore da i to nije rješenje...

Uglavnom nema konkretnog odgovora dok se ne dodje na sud jer 90% odvjetnika zna o tome konkretno nesto isto kao i moja "baba" a pare za svoje polutocne odgovore uzimaju ko ludi ..200 po 200 kuna za polutocne savjete...

 

Nadalje , kada ce se prodavat putem suda ta moja 1/10 nekretnine (koja je sada u postupku ovrhe) neki kazu da vec na prvoj "licitaciji" ostali sadašnji suvlasnici nekretnine mogu kupiti u vrijednoti 1/3 cijene tu 1/10.. tj. da trenutni suvlasnici imaju prednost u kupnji sto se tice povoljnije cijene i redoslijeda kupnje u odnosu na eventualne druge kupce uključujući i ovršitelja...

Ako netko nesto konkretno zna o svim tim stvarima o kojima pisem molim da napise..

Hvala

 

Molim da se ne naljute mnogi pravnici koji ovdje dolaze 8-) lol

 

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vaši mama i brat imaju pravo prvokupa, jednako tako ako ne otkupe još uvjek mogu jednog dana pokrenuti novu parnicu i sudski tražiti isplatu "novog" suvlasnika po realnoj tržišnoj cijeni s svrhom da bude jedan vlasnik posjeda, te da može neometano gospodariti, ali će im za to opet trebati i novca i vremena. Ako se pitate kako srušiti cijenu, da ste ranije krenuli mogli ste jednostavno opteretiti nekretninu bratom i mamom tj sklopiti ugovor o pravu doživotnog uživanja na vašoj 1/10. To znači tko god kupi vašu 1/10, kupuje i vašeg brata i mamu u paketu, tj nitko normalan neće htjeti kupiti kvadrat i osobe koje opterećuju taj kvadrat. :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za sada na odgovorima,

zanima me jos da li cu ja (i ostali suvlasnici - ciji dijelovi nekretnine nisu u ovrsi) prije same prodaje moje ovršene 1/10 nekretnine dobiti obavijest putem pošte od suda kada se ide u prodaju - licitaciju, te da li prije same prodaje izlaze van neki sudski vještaci da bi procijenili vrijednost nekretnine ?

 

hvala i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ovrhovoditelj postane suvlasnik vaše 1/10, za njega vrijede ista suvlasnička prava kao i za vas prije ovrhe.

 

To znači da može prodati tih 1/10 idealnog dijela kome hoće i po cijeni po kojoj hoće.

 

Vaša mama i brat odnosno ostali suvlasnici nemaju pravo prvokupa, ali se mogu pojaviti kao kupci. Zakon o vlasništvu:

 

Idealni dio stvari

Članak 37.

...

(5) Suvlasnik smije samostalno pravno raspolagati svojim idealnim dijelom stvari, odnosno svojim suvlasničkim dijelom po pravilima koja vrijede za vlasnikova pravna raspolaganja stvarima ako time ne dira u tuđa prava. Kad suvlasnik prodaje svoj dio, ostali suvlasnici nemaju pravo prvokupa, osim ako im to pravo pripada na posebnom pravnom temelju.

 

Suvlasnik 1/10 ne može ući u posjed ako je to fizički neizvodivo, a već je netko u legalnom posjedu. U takvom slučaju ima pravo na naknadu srazmjernu suvlasničkom dijelu od onih koji koriste više nego što im po suvlasničkom dijelu pripada. Ne znam kako se određuje ta naknada.

 

Svaki suvlasnik može koristiti i veći dio nekretnine od svog suvlasničkog dijela i kad je nekretnina djeljiva, ako su ostali suvlasnici s tim suglasni.

 

Svaki suvlasnik može tražiti razvrgnuće, pa ako fizička podjela nije moguća, nekretnina se prodaje. Izuzetno, ako postoje osobito opravdani razlozi, može se dosuditi razvrgnuće isplatom. Osobito opravdan razlog je između ostaloga kad većinski suvlasnik isplaćuje suvlasnika u vrlo malom dijelu, pa ako bi razvrgnuće tražili vaš brat i mama, moguće je da bi mogli ishoditi takvo razvrgnuće isplatom. Manjinski suvlasnik to ne može tražiti. Međutim, ne postoji zakonska definicija osobito opravdanog razloga već to ovisi o procjeni suda.

 

Obratite pažnju na detalj da brat i mama za sud nisu jedan suvlasnik, već dva suvlasnika svaki sa svojim dijelom, pa prema tome pojedinačno nisu većinski suvlasnik u izrazito velikom dijelu.

 

Mislim da do ovrhe nad tim dijelom ne bi smjelo doći jer z.k. podaci ne odgovaraju stvarnom stanju, pa je prilično neodrediva vrijednost te 1/10, a sud mora paziti na to da se ovrha provodi nad imovinom čija vrijednost koliko je god moguće bolje odgovara dugu.

 

Ima odvjetnika i pravnika koji se ne razumiju niti u elementarne stvari iz struke, baš kao što takvih ima i u svakoj drugoj struci. (Upravo sam ovih dana iz jednog ministarstva dobio dopis s takvom besmislicom da čak nije ni glupost, a potpisana je po doktoru pravnih znanosti, iako se radi o nečem što je ispod razine pitanja na običnom ispitu na pravu.)

 

Međutim, to nije glavni razlog zašto od odvjetnika dobivate različite odgovore. Razlog je drugi. Vaša situacija je dušu dala za dugotrajni spor, dakle dobar izvor prihoda, a odvjetnika nećete angažirati ako vam kaže da nemate pravo. Dakle, mora vam malo lagati, ili barem prikriti istinu, a svaki laže odnosno prikriva u nečem drugom, već prema inspiraciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala KronicnaStranka na iscrpnom objašnjenju...,posebno se slazem sa ovim dijelom di navodite da mnogi u ovoj drzavi i sa doktorskim diplomama nemaju pojma o svom poslu..a nažalost to je cest slucaj i u svim drugim hrvatskim institucijama...

 

Zanimljiv je ovaj dio di objašnjavate da moja majka i brat nemaju "pravo prvokupa" i povoljniju cijenu..

Mnogi mi govore da imaju pravo prvokupa vec na prvoj dražbi po dosta povoljnijoj cijeni s obzirom da se ne radi o mojoj svojevoljnoj prodaji moje 1/10 nego se radi o prisilnoj prodaji moje 1/10 (zbog ovrhe...).

 

Sigurno je da ce moja majka i brat biti zainteresirani da otkupe tu 1/10 u ovrsi, samo je naravno bitno po kojoj cijeni i da li da daju ponudu vec na prvoj javnoj drazbi ? ili da cekaju eventualno drugu ili trecu dražbu kada je povoljnije...?Zato je sigurno bitno da se tocno zna imaju li pravo prvokupa , po kojoj cijeni i u kojem momentu je naljbolje da se jave na javnoj dražbi (da li na prvoj ili drugoj ? itd..)

Te da li moja majka i brat mogu znati (prije samog pocetka prodaje na prvoj drazbi) tko su sve ponuditelji i koji iznos nude ili je sve u zapečaćenim kovertama kao npr.na nekom "javnom natječaju neke firme koja hoce dobit neki posao" di je sve u tajni do zaključenja tj.otvaranja koverti ponuđača...

 

Moje drugo pitanje je :

"zanima me jos da li cu ja (i ostali suvlasnici - ciji dijelovi nekretnine nisu u ovrsi) prije same prodaje moje ovršene 1/10 nekretnine dobiti obavijest putem pošte od suda kada se ide u prodaju - licitaciju, te da li prije same prodaje izlaze van neki sudski vještaci da bi procijenili vrijednost nekretnine" ?

 

napomena : baš je friško stavljena "zabilježba ovrhe" na netu u zemljišnim knjigama koja glasi - "Na temelju Rješenja o ovrsi posl.br..... i Zaključka posl. br.... zabilježuje se ovrha na nekretnini .... utvrđenjem vrijednosti nekretnine, njezinom prodajom i namirenjem ovrhovoditelja.... iz novčanog iznosa dobivenog prodajom"

 

hvala i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad bi majka i brat imali pravo prvokupa onda bi dražba mogla biti provedena tek nakon što se oni izjasne da odustaju od kupovine pod ponuđenim uvjetima.

 

Oni mogu sudjelovati na dražbi kao i svaki drugi kupac.

 

Zamolite one koji vam govore suprotno da vam pokažu zakonsku odredbu na kojoj temelje svoj stav, ili kakvu sudsku odluku u tom smislu.

 

O samom načunu provedbe dražbe ne znam ništa.

 

Koliko znam, sud mora odrediti početnu cijenu, a to u pravilu radi vještak. Pogledajte očevidnik nekretnina ponuđenih na dražbi na stranicama Hrvatske gospodarske komore (www.hgk.hr) te oglasnu ploču sudova na www.e-pravosudje.hr gdje ćete vidjeti kako izgledaju pozivi na dražbu.

 

Sud za dražbu mora objaviti javnu obavijest, a da li obavještava ovršenika, ne znam iako mislim da bi trebao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos jednom hvala na pojašnjenju,slažem se da bi bilo dobro da oni koji tvrde drugacije od Vas - to i dokazu ...

 

Bilo bi dobro da netko pojasni ovaj drugi dio oko "nacina provedbe same ovrhe"..tj. moje drugo pitanje je ostalo otvoreno :

"zanima me jos da li cu ja (i ostali suvlasnici - sto je jos vaznije) ciji dijelovi nekretnine nisu u ovrsi, prije same prodaje moje ovršene 1/10 nekretnine dobiti obavijest putem pošte od suda kada se ide u prodaju - licitaciju, te da li prije same prodaje izlaze van neki sudski vještaci da bi procijenili vrijednost nekretnine" ?

Te me zanima da li ti vještaci u praksi u takvim slucajevima procjene nekretninu u bitno manjoj vrijednosti u odnosu na realnu tržišnu vrijednost..?

 

Napomena : u zemljišnim knjigama vodi se samo "oranica" a u naravi je to kuca na kat..

 

Puno mi znaci kada sam pripremljen tj. kada dobijem korisne informacije od ljudi koji znaju dosta tome..

 

hvala i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija