Jump to content

Alkohol+ lakša prometna bez veće štete i ozljeđenih


Nomad2011

Preporučene objave

U alkoholiziranom stanju upravljao sam vozilom, poprilično velikom brzinom u naseljenom mjestu, izgubio sam nadzor nad vozilom i naletio na travnatu površinu i napravio manju materijalnu štetu na vozilu i manju štetu na toj površini. Vozilo, iako je bio oštećeno, bilo je u voznom stanju, te sam se nekako uspio parkirati na obližnje parkiralište.

 

Ovdje počinju pravi problemi za mene.

 

U kratkom vremenu, dolazi policija, (nakon očite dojave), gdje me zatiču u vozilu.

 

Napuhao sam 1.40 g/kg, oduzeta mi je dozvola na 8 dana.

 

Uručen mi je zapisnik o alkoholu gdje u napomeni policijskog službenika piše "PROMETNA NESREĆA" i naredba o oduzimanju dozvole na 8 dana kao mjera opreza.

 

Napravljen je očevid nesreće, izmjeren je trag kočenja, sve su dokumentirali, pisali su alkohol i nesreću...

 

Nisam nikada prekršajno ni kazneno odgovarao, nisam mladi vozač i ovo je defitivno izolirani incident koji ne namjeravam više ponoviti.

 

U složenoj financijskoj situaciji sam, u dugovima i kreditima... Uredno plaćam porez. Potrebna mi je vozačka dozvola za posao iako to vjerojatno neću moći dokazati, a ukoliko je izgubim na dug period to će vjerojatno rezultirati otkazom ugovora o radu od strane poslodavca...

 

Ne poričem incident i spreman sam snositi posljedice, ali u skladu sa svojim mogućnostima.

 

Molim za savjet.

 

Što mogu očekivati? :-?:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazna od 3.000 kuna + troškovi postupka i zabrana najmanje 6 mjeseci za kategoriju kojom ste upravljali.

 

Novčani dio kazne se može smanjiti za 66%, troškovi postupka se moraju platiti, zabrana će sigurno biti izrečena na najmanje 1 mjesec.

 

Moliti sud da umanji do zakonskog minimuma, priznati prekršaj, priložiti ugovor o radu i dokaze o lošem imovinskom stanju.

 

Kaznu dobijate sigurno, krivi ste sami sebi što ste se uopće doveli u tu situaciju.

 

Ako posjedujete više vozačkih kategorija moći će te upravljati onom kategorijom vozila za koju zabrana nije izrečena.

 

Po pravomoćnosti poći u policiju i zamoliti da se dogovorite oko datuma preuzimanja obavjesti o trajanju zaštitne mjere zabrane upravljanja i pokušati taj datum uklopiti u godišnji odmor ili reorganitaciju posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

 

Da li je moguće da će me teretiti i za prekoračenje brzine u naseljenom mjestu, uz sve ostalo, ako iz tragova kočenja i oštećenosti vozila utvrde da sam vozio nedozvoljenom brzinom i da li se brzina kretanja može točno utvrditi prema tragovima kočenja?

 

Kakva je najčešća praksa u postupanju policije i prekršajnog suda kod ovakvih prometnih nesreća?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa neprilagođenom brzinom je zbroj minimalnih kazni 3.500 kuna, nitko neće vještačiti vašu brzinu, ići će se sa ekonomičnim postupkom u kojem će vam najvjerovatnije biti poslat prekršajni nalog od policije ili od suda, kojeg vam neće biti pametno poricati po pitanju krivnje već možda samo prigovoriti radi visine kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovanje,

 

na saslušanju sam sam sve priznao, i molio sud za izricanje manjih kazni od zakonski propisanih,

 

stigla je presuda, kriv sam prema

 

čl. 199. st.2. kažnjivo po čl.199.st.9 Zakona o sigurnosti prometa na cestama

- određena mi je kazna od 2000,00 kn (minimalna propisana)

 

i

 

čl. 53. st.1. kažnjivo po čl.53.st.3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama

- određena mi je kazna od 5000,00 kn (minimalna propisana)

 

Dužan sam platiti i sudske troškove i troškove policijskih očevida i radnji od cca. 400,00 kn,

 

te mi je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole na razdoblje od 3 mjeseca.

 

To sve skupa su mi poslali sa uplatnicama od 5 anuiteta, što mi je ipak previše, i uostalom sama novčana kazna mi je previsoka, bezobzira što su mi izrečene minimalni propisani novčani iznosi.

 

Moja pitanja su:

 

1. Da li je moguće napisati žalbu na visinu novčane kazne s obzirom da mi je to uistinu financijski iscrpljujuće s obzirom na moju financijsku situaciju, bez obzira što sam u stalnom radnom odnosu i da li je moguće da se ti iznosi smanje nakon žalbe?

 

2. Da li je moguće ostaviti vozačku dozvolu u PP, bezobzira što ću pisati žalbu kako bi mi počelo teći vrijeme privremenog oduzimanja? (Auto mi je neophodan, pa bih što ranije odradio tu mjeru koju realno nikako ne mogu zaobići)

 

3. Da li se realno žaliti na visinu privremenog oduzimanja vozačke dozvole? Da li ima osnova za to? Moguće je da ću u tri mjeseca morati putovati poslovno... a ovom mjerom biti ću sprječen. (znam da je minimalno vrijeme privremenog oduzimanja 1 mjesec)

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 

P.S. Ovaj moj slučaj može biti poruka mladim i neodgovornim vozačima, ili "vikend pijancima" da si u trenutku život mogu pretvoriti u malu noćnu moru (za dlaku je mogla biti velika) zbog sjedanja za volan u alkoholiziranom stanju.

Ja sam relativno dobro i prošao, kad se sve zbroji i oduzme s obzirom da doista nisam neodgovoran vozač i u 10 godina aktivnog vozačkog iskustva nisam napravio niti jedan prometni prekršaj. Da, ponekad sam sjedao sam za volan pod utjecajem alkohola, ali to je sada prošlost. Kada realno razmislim što se moglo desiti... Zaboli me glava.

 

Poruka - ne sjedajte za volan ni sa 0,1 u krvi i pamet u glavu, 7500,00 kn se danas može puno pametnije utrošiti :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uspjeli su tragovima kočenja dokazati brzinu.

 

Pišite prigovor, ali samo na visinu sankcije.

 

Priložite ugovor o radu, potvrdu o mjestu stanovanja, adresu radnog mjesta, potvrde i adrese škola, vrtića, vozni red autobusa, ma svašta nešto čime možete dokazati da je onih 3 mjeseca previše, a za novčanu kaznu platnu listu i potvrdu o imovinskom stanju.

 

Sud će procijeniti da li je vaš prigovor opravdan, prijašnju kaznu može umanjiti, potvrditi ili čak i povećati.

 

Po mom mišljenju dobro ste prošli sa samo 3 mjeseca zabrane.

 

Na mjeru opreza nemate pravo žalbe.

 

Ostavljanje vozačke dozvole u policiji se ne uračunava u trajanje zaštitne mjere.

 

Ako želite što prije odraditi tu zabranu, moja vam je preporuka da se ne žalite, da odmah po pravomoćnosti pitate na sudu mogu li policiji odmah poslati potvrdu pravomoćnosti, a da na policiji pitate mogu li vam odmah uručiti obavjest o zaštitnoj mjeri.

 

Tako bi postigli da vam zabrana traje od sredine lipnja do sredine rujna, a za te ljetne dane vozite skuter od 50 cm3 i sve je zakonito.

 

Onih 8 dana oduzete vozačke dozvole mora se uračunati u ona 3 mjeseca zabrane, dakle 2 mjeseca i 22 dana.

 

Ako vaš osiguravatelj bude morao platiti odštetu nekome za štetu na travnjaku, taj će iznos regresnim zahtjevom potraživati od vas i to u roku od 5 godina od isplate, tako da je u vašem interesu da se raspitate da li je došlo do odštetnog zahtjeva da vam se bespotrebno ne gomilaju kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vaš osiguravatelj bude morao platiti odštetu nekome za štetu na travnjaku, taj će iznos regresnim zahtjevom potraživati od vas i to u roku od 5 godina od isplate, tako da je u vašem interesu da se raspitate da li je došlo do odštetnog zahtjeva da vam se bespotrebno ne gomilaju kamate.

 

Koga zvati? Osiguravajuće društvo, sud ili policiju? Tko izdaje odštetni zahtjev?

 

Vidio sam u zapisniku da je po neslužbenoj i nestručnoj procjeni policijskog službenika šteta na travnjaku procjenjena na cca. 1000,00 kn. :misli:

 

Hvala na brzom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U osiguranju u kojem imate policu obveznog osiguranja.

 

Ukoliko dođe do bilo kakve isplate gubite i 15% bonusa (ili ulazite u malus) za prvu godinu, 10% za drugu i 5% za treću godinu osiguranja, ako nemate novih štetnih događaja.

 

Moguće je da vam ne diraju bonus, ali naknadno će stići kovertica u kojem će tražiti ono što su propustili zaračunati.

 

Sva osiguranja su ista, ništa nećete postići bilo kakvom promjenom, osim nekim nezakonitim radnjama samog osiguravatelja koje se može kasnije na neki način i na vas odraziti.

 

Ako imate loš popust i vozite jako auto, isplativije je da se sami nagodite sa oštećenim, naravno ukoliko on uopće postoji i ukoliko se i sjeti išta tražiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

imala sam lakšu prometnu nesreću, nije bilo ozlijeđenih, pod utjecajem alkohola gdje mi je izmjereno 1,43 g/kg (umanjeno za 0,1 g/kg), drager testom.

Vozeći se prometnim trakom naletjela sam na automobil koji se kretao ispred mene i iz nepoznatih razloga naglo zakočio te sam ja udarila u njega prednjim dijelom svojeg automobila. Brzina pritom nije bila velika budući da smo neposredno prije toga istodobno krenuli sa semafora.

Pozvana sam na prvo saslušanje te me zanima koliku kaznu mogu očekivati, mogu li se ikako i kako žaliti, sve ću priznati budući da sam i sama svjesna svoje gluposti.

U optužnom prijedlogu piše da je počinjen prekršaj iz članka 109., 199., stavak 1.,2., kažnjivo po članku 109., 199., stavak 2., 10., s primjenom članka 293., stavak 2., zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nešto ne štima.

 

Ne može biti 1,43 pa stavak 10.

 

Ili je stavak 9, ili ste imali preko 1,50.

 

Izračunat ću vam kao ovaj blaži stavak 9.

 

500 kuna za neodržavanje razmaka, 1000 kuna za sudar i 2.000 kuna za alkohol.

 

Ukupna kazna od najmanje 3.500 kuna koja se može još umanjiti, ali to treba tražiti od suda.

 

Tomu se treba pribrojiti troškove alkotestiranja 80, skica prometne nesreće 200 i izrada fotoelaborata 120 kuna, ukupno 400 kuna + trošak suda.

 

nakon nekog vremena stići će i regresni zahtjev vašeg osiguravatelja da im vratite novac koji su isplatili oštećenom, uvećan za kamate.

 

Gubite i dio popusta za osiguranje ili ulazite u malus i to u postotku od 15, 10 i 5% u iduće 3 godine ako nemate novih štetnih događaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim pomoć!!! sudjelovala sam u prometnoj nesreći, gdje po policijskom zapisniku nisam bila kriva ali na alkotestu imam 1.12 promila... e sada idem kod prekšajnog sudca i naravno da ću priznati krivnju jer jesam bila kriva i spremna sam platiti kaznu kolika god da je - vozim 21 godinu i nikada nisam imala nijednu kaznu .... s druge strane osoba koja se izazvala prometnu nesreću se žalila na policijski zapisnik a po istom je kriva ... stoga njegovo osiguranje meni neće isplati štetu dok ne bude postupak završen...zanima me da li postoji mogućnost da on to dobije s obzirom na alkotest? i da li trebam uzeti odvjetnika u tom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj forum služi da svi čitaju i da pomogne svima, dakle sve pišite ovdje.

 

Kasno je za prijavu tog verbalnog napada, to je trebalo odraditi u tom trenutku, ako prijave nema, neće je ni biti.

 

Raspitajte se u vašem mjestu ili postavite pitanje na našem forumu gdje se traži odvjetnika i navedite mjesto prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudac vas može suočiti.

 

Jednako tako, ukoliko netko počne vrijeđati drugoga može ga upozoriti, kazniti novčanom kaznom ili čak zatvoriti u zatvor.

 

Ukoliko jeste i vi djelomično krivi za izazivanje prometne nesreće, vaše je pravo govoriti neistinu da zaštite samu sebe, a sud će procjeniti o čemu se radi.

 

Sud čak može donijeti presudu u kojoj ne može utvrditi krivca, a to je jednako loše jer onda se sudionici prometne nesreće moraju međusobno tužiti privatnim tužbama za nastalu štetu.

 

Pošto procjenjujem da ste s razlogom zabrinuti, ipak bi bilo pametnije da angažirate odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma problem je u tome da nikada nisam bila na sudu ni nikada nisam imala problema sa zakonom, prije bar mjeseci sam proživili obiteljsku tragediju ( smrt vlastitiog djeteta) i sada sam trudna i iskreno jednostavno jedva čekam da to sve završi - šteta je bila samo materijalna moja veća nego njegova koja je popravljena ... tako da me to više psihički opetrećuje ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

također sam bila podvrgnuta vađenju krvi gdje mi je izmjereno 1,62 g/kg, valjda zbog toga članak 199., stavak 10. Da li mi ima smisla žaliti se budući da sam u lošoj financijskoj situaciji, radim u firmi koja je pred bankrotom, plaća mi nije isplaćena posljednja 4 mjeseca, podstanar sam, plaćam krediti za auto, i kredit za poslijediplomski doktorski studij koji si također sama financiram. U ovih deset godina vozačkog iskustva nisam imala niti jedan prometni prekršaj a stalno sam u automobilu s obzirom na vrstu posla i pohađanje doktorskog studija. Da li mi ima smisla žaliti se na smanjenje kazne za oduzimanje vozačke, budući da ću time vjerovatno ostati i bez posla, i stvarno ne znam odakle ću to sve isfinancirati.

Vozačica koju sam oštetila mlada je osoba sa navršenih 19-20 godina života, je li ona uopće smijela biti u 4:55 sati ujutro na cesti bez nadzora odrasle osobe? Imali mi smisla žaliti se i na to.

 

Molim vas za pomoć jer ni sama neznam odakle da krenem.

svjesna sam svoje gluposti i ne namjeravam je ponavljati, jedna škola je sasvim dovoljna.

 

S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je tako onda je kazna 1.500 kuna + za alkohol 5.000 ili zatvorska do 60 dana.

 

Sud vas može kazniti zatvorskom kaznom uvjetno na 2 godine, a da ne platite ni lipe od onih 5.000 kuna. Sami ste naveli da se to više neće ponavljati.

 

Obavezno pisati prigovor u kojem priznati krivicu, priložiti PK karticu u kojoj će se viditi da nemate primanja već mjesecima i priložiti ugovor o najmu stana da dokažete svoje podstanarstvo.

 

Doktorski studij ne spominjite, svi znamo da mu je cijena najmanje 60.000 kuna, da vas na njega nitko ne tjera i da imate novaca za njega.

 

Ta vozačica jest smjela tu biti u to vrijeme, ona nije dijete, sa 20 godina već može biti i samohrana majka, tako da vam je takav prigovor uzaludan.

 

Kad dođe poziv na sud, sa sobom ponijeti gomilu navedene dokumentacije i tražiti uvjetnu zatvorsku kaznu, umanjenje one novčane od 1.500 kuna i oslobađanje sudskih troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suprug je skrivio prometnu nesreću u kojoj je sam sudjelovao, auto je razbijen,on nije ozlijeđen. Nakon poziva policije napuhao je 0,9 promila. Brzina se nije mogla odrediti. Ovo mu je prvi prometni prekršaj.

Zanima me što možemo očekivati? Koliku novčanu kaznu i koliko trajanje oduzetosti vozačke?

Nakon koliko vremena ( u praksi ) se dobija poziv na sud - ovo nam je jako bitno? Ako uopće postoji neko pravilo ili je to relativno.

Hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni postupak može trajati do 4 godine + 3 godine za izvršenje sankcije, a sve može završiti i za mjesec-dva.

 

Bez zapisnika se ne može znati visina kazne, ali ona je vjerovatno 500 kuna + 1000 za sudar + 400 za zapisnik + 1000 za alkohol, a naknadno (rok je 5 godina od isplate oštećenom) će vam osiguranje potraživati svotu koju su oni isplatili uvećano za kamate. Limit bez kamata je iznos od 12 prosječnih plaća isplaćenih u RH u prošloj godini.

 

Slijedi zaštitna mjera zabrane upravljanja od 6 do 12 mjeseci.

 

Na iznos novčane kazne i zabrane se može pisati prigovor, korisno je pročitati stare postove o tome.

 

Gubi se i 15% popusta za prvu, 10% za drugu i 5% za treću osiguravateljsku godinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,

Prošle godine sam skrivio prometnu nesreću, bio sam pod utjecajem alkohola. U krvi je izmjereno 0,62 promila. U nesreći sam sudjelovao sam i prouzročio sam materijalnu štetu na restoranu, bočnim krajem automobila udario sam u rasvjetni stup na kojem je bila postavljena reklama. Pri udaru ispalo je nekoliko slova, danas mi je došao regresivni zahtjev od osiguravatelja (Euroherc) u iznosu od 7,500.00 kn. Isplaćeno je 2500 kn vlasniku restorana za lijepljenje slova, te 4000 kn za popravak zida i 1000kn valjda troškovi postupka, reklama dan danas još nije popravljena, nitko me do danas što se toga tiče nije kontaktirao. Što se tiče kazne izrečeno mi je 6 mjeseci zabrane te 3500 kn, to sam platio u onih 8 dana, a zabrana upravljanja mi ističe 23.7.2012. Ja sam student i još uvijek vraćam prethodni iznos koji sam morao podmiriti, i stvarno nemam odakle platiti još ovih 7500 kn. Postoji li ikakva alternativa?

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

poštovani,

udario sam automobilom u bus u alkoholiziranom stanju.

nema ozlijeđenih, samo materijalna šteta.

ispuhao sam 2,08 promila, umanjeno na 1,98 promila. (vozačka i automobil su sada kod policije) zanima me koliku novčanu kaznu mogu očekivati s obzirom na skoro 2 promila alkohola i uzrokovanjem prometne nezgode.

vozač sam preko 35 godina i ovo je prvi prekršaj.

primanja su oko 3500 kn mjesečno.

auto je gotovo neophodan za odlazak na posao jer busne linije nema.

što iskoristiti na sudu u svoju korist i na temelju čega tražiti nekakvu minimalnu kaznu? i kolika je nekakva minimalna kazna za ovo

 

Editirao moderator

uređeno: od petpetica
prostatluk
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazna je nekih 1.500 kuna za sudar, oko 400 kuna za troškove postupka i kazna od 5.000 do 15.000 kuna za alkohol odnosno zatvorska kazna do 60 dana.

 

Slijedi poziv na sud, sa sobom ponesite dokaze da vam je automobil nepohodan, a to je potvrda o mjestu rada, potvrda o adresi prebivališta, potvrda lokalnog autobusnog poduzeća da tuda ne voze autobusi ili bar da ne voze u ono vrijeme kada vama odgovara, a ukoliko priložite kvalitetne dokaze sud bi vam mogao izreći minimalnu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom kojim ste počinili prekršaj ili možda čak i dugotrajnu zaštitnu mjeru u uvjetnom obliku.

 

Za napomenuti je da će zabrana upravljanja vrijediti samo za kategoriju vozila koja bude pisala u presudi, a ova sadašnja zabrana tj. mjera opreza od 8 dana koju ste dobili od policije vrijedi za sve kategorije.

 

Vaš osiguravatelj će oštećenom isplatiti svu odštetu za štetu koju ste počinili, a u dogledno vrijeme će vam poslati regresni zahtjev da im platite isplaćeno zajedno sa troškovima obrade s kamatama.

 

Moj vam je savjet da počnete štediti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

prošlo je 8 dana i trebao sam podići vozačku dozvolu, ali vozačke dozvole nema.

objašnjenje glasi da je praksa kada se radi o preko 1.5 promila da se daje prijedlog sudcu da odredi duže zadržavanje vozačke dozvole. ja sam sada bez vozačke dozvole, prošlo je 8 dana, i čekam tko zna do kada što će sudac odlučiti. nekako mi se čini da to ne bi tako trebalo biti i da sam trebao dobiti vozačku nazad poslije 8 dana i čekati poziv na sud...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vozačke dozvole ima, ona jest negdje a sigurno nije na sudu.

 

Vozačka dozvola se nikad ne dostavlja prekršajnom sudu jer je oni ne traže niti je trebaju, a sve podatke o vozačkoj dozvoli dobijaju od policije i tim informacijama se bezrezervno vjeruje.

 

Istina jest da policija može tražiti od suda produljenje mjere opreza oduzimanja vozačke dozvole do okončanja prekršajnog postupka, ali policija nema pravo samoinicijativno zadržavati vozačku dozvolu bez rješenja suda.

 

Hitno i žurno pođite u sjedište te policijske uprave, napišite na jedan papir u dva primjerka da tražite svoju vozačku dozvolu nazad i da vam se objasne razlozi odbijanja, na kopiju papira tražite da vam otisnu pečat da su ga zaprimili, a sve će rezultirati brzom akcijom kojom će vam se vratiti vozačka dozvola ili pak dostavom rješenja suda o produljenju mjere opreza zabrane upravljanja.

 

Greška prometne policije je bila jer vas nisu uhitili, zavezali u lisice i takvog doveli prekršajnom sucu.

 

Ovakvo postupanje policije ne neuobičajno, između redaka iščitavam da stvarno imate ozbiljnih problema sa alkoholom, ukoliko ponovite nešto slično gore navedenu grešku policija neće ponoviti, a na žalost još ovu godinu nitko vam ne može trajno oduzeti vozačku dozvolu dok nekog ne ubijete.

 

Nemojte shvatiti da sam na vašoj strani, nisam, ali jesam protiv nekorištenja svih policijskih ovlasti koje se obavezno trebaju primjenjivati prema onima koji sa 1,98 g/kg udaraju u autobuse.

 

Pazite što radite kada vam vrate vozačku dozvolu.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija