Jump to content

otkaz nakon porodiljnog - molim detaljan odgovor

baloon

Preporučene objave

Poštovani,

radim u firmi 8 godina trenutno sam na porodiljnom. 03.04.2011 se trebam vratiti na posao, međutim poslodavac mi je telefonski saopćio u najgoroj mogućoj maniri da im više netrebam. pošto sam samohrana majka lijepo molim nekoga da mi odgovori koja su moja prava, dali mogu otići na godišnji odmor, dali mogu tražiti nekakvu otpremninu, (koliku), dali zakonski mogu odraditi otkazni rok.

sastanak sa poslodavcem oči u oči me tek čeka no jedno je sigurno - otkaz mi ne gine, pa vas molim da mi date nekakve naputke šta nakon 8 godina rada od njega još mogu zahtjevati, ako išta.... (šta ako ne želi ispuniti svoje zakonom propisane obveze prema meni?)

unaprijed se zahvaljujem na svakom savjetu

nesretna i razočarana

Dijeli na drugim stranicama

baloon je napisao:

Poštovani,

radim u firmi 8 godina trenutno sam na porodiljnom. 03.04.2011 se trebam vratiti na posao, međutim poslodavac mi je telefonski saopćio u najgoroj mogućoj maniri da im više netrebam. pošto sam samohrana majka lijepo molim nekoga da mi odgovori koja su moja prava, dali mogu otići na godišnji odmor, dali mogu tražiti nekakvu otpremninu, (koliku), dali zakonski mogu odraditi otkazni rok.

sastanak sa poslodavcem oči u oči me tek čeka no jedno je sigurno - otkaz mi ne gine, pa vas molim da mi date nekakve naputke šta nakon 8 godina rada od njega još mogu zahtjevati, ako išta.... (šta ako ne želi ispuniti svoje zakonom propisane obveze prema meni?)

unaprijed se zahvaljujem na svakom savjetu

nesretna i razočarana

baloon,

ne budi nesretna mada je postupak poslodavca je očekivan,mada grub. Znaš osjetljiva su vremena. Poslodavac te je trebao (odnosno radnika na tvom radnom mjestu). Često upozoravam žene koje koriste pravo da paze na postupke prije i tijekom korištenja prava...ono komplikacije,bolovanja...da se informiraju o stanju u firmi za vrijemre trajanja prava,ponekad jave poslodavcu i tako to...da budu zainteresirane za firmu.Važno jer i kakav si radnik bila prije korištenja prava na porodiljni...znaš ono...bolovanja kojih nije trebalo,izvršavanje obveza na radu ,radna disciplina. To su važne stvari za poslodavaca jer poslodavac će teško otpustiti vrijednog radnika.Sad idemo konkretno.

Dakle :

1. On ti je najavio ostkaz. Znaći otkaza još nema,pa se za sada ne brini. Veliš ideš na razgovor. To je dobro i moglo bi dobro završiti ako si kao što rekoh bila dobar radnik. Vjerujem da jesi ali možda je situacija u firmi loša,loša su vremena, pa to ne čudi te je poslodavac prisiljen smanjiti broj ljudi.

2. Ukoliko situacija na razgovoru ne proizvede učinak da ostaneš raditi ti nikako nesmiješ potpisati nikakav SPORAZUM vezano za prestanak radnog odnosa (aku bude ti ga nudiuo).

3.Poslodavac će donjeti "Odluku o redovitom otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga" u pisanoj formi(to ćeš preuzeti i potpisati primitak ako dođe poštom ili u firmi da si primila odluku ,što ne znaći da se sa njom slažeš),a koji predpostavlja OBRAZLOŽENJE opravdanim razlozoima zbog kojih ti je otkaz dao ,odnosno zbog čega je baš TVOJE radno mjesto prekobrojno. Nadalje on mora provesti pstupake prije otkazivanja kako nabi bila upitna zakonitost otkaza, kaj znaći mora sagledati tvoje socijalno stanje(samohrana majka),godine staža kod njega.Osim toga otkaz je ZABRANJEN Propisom zakona o radu u sljedečim slučajevima:

Članak 71.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta,

rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada

u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi

koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništetan ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka, ili ako radnik u roku od petnaest

dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1.ovoga članka te o tome dostavi odgovarajuću potvrduovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela.

Osim toga poslodavac ima sljedeću obavezu:

Pravo povratka na prethodne ili odgovarajuće poslove

Članak 73.

(1) Nakon proteka rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta,.............radnik koji je koristio neko

od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan

ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, čiji uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji od uvjeta rada poslova koje je obavljao prije

korištenja toga prava.

Ukoliko ne učini kao gore i ako ćeš smatrati da su njegova obrazloženja neopravdana a postupci pri otkazivnju neprimjereni, ti ćeš uložiti prigovor u vidu ZAHTJEVA za zaštitu prava,osporiti činjenice koje je naveo te tražiti da te vrati na posao pod prijetnjom obračanja inspektoratu za radne odnose. Zahtjev ćeš poslati pošom,preporučano sa povratnicom u ROKU od 15 dana od kada si odluku preuzela.

Iz gornjeg vidiš da poslodavcu nije baš lako dati ti otakaz. On to zna i zato želi razgovarati ati nemoj previše pokazivati da znaš zakon i ne paničari i ne pričaj okolo kaj ćeš poduzeti.

Kaj se tiće tvojih prava ukoliko se nećeš Žaliti na poslvno uvjetovani otkaz:

1. Imaš pravo na otkazni rok

2. Imaš pravo na naknadu za neiskorišteni GO iz prošle godina kao i na proporcionalni dio u ovoj godini

3. Imaš pravo na otpremninu

4. Imaš pravo naknade na zavodu za zapošljavanje.

O tom ćemo kada do otkaza dođe. Do tada uči sa ovih stranica.

Dakle osnovno je NE POTPISATI nikakav SPORAZUM koji biti mogao ponuditi. Možeš ga uzeti kući na "razmatranje". Pa ćemo vidjeti kaj u njemu piše. Ali ako ga potpišeš gubiš gpre navedena prava pod.točkama 3. i 4. Dakle SPORAZUMNI ni u snu potpisati.

Pa javi se kad 2lavina " krene". Možeš i na PM. :palac:

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija