Jump to content

Ovrha na obrtom - tumacenje cl. 88 Ovrsnog zakon

AnArChY_RI

Preporučene objave

Pozdrav, student sam građevinskog fakulteta i pisem seminar o razlici rizika izmedju otvaranja obrta i trgovackog drustva.

I par stvari mi nije jasno.

Članak 20. Zakona o obrtu

(1) Za obveze koje nastaju u obavljanju obrta, obrtnik odgovara cjelokupnom unesenom imovinom koja je potrebna za obavljanje obrta.

i onda

Članak 88. Ovršni zakon (N.N. 139/10.)

(2) Ovrha radi naplate novčane tražbine protiv fizičke osobe koja obavlja registriranu djelatnost ili slobodno zanimanje može se provesti na cjelokupnoj njezinoj imovini, osim na onim stvarima i pravima na kojima se protiv nje ne bi mogla provesti kad ne bi obavljala registriranu djelatnost te na onim stvarima i pravima koja su nužna za obavljanje njezine registrirane djelatnosti ako joj je ona glavni izvor sredstava za život.

dakle, ovrha se provodi nad cijelokupnom imovinom koja je potrebna za obavljanje obrta (clanak 20) - osim na onim koja su nuzna za obaljanje te djelatnosti (clanak 88) :-?

Ono imas recimo kamion i bager kojima ljudim kopas septicke jame, kanale, temelje i sl - to je imovina obrta - ali je nuzna za rad - dakle, na to ne ide ovrha?

I isto dio clanka 80:

osim na onim stvarima i pravima na kojima se protiv nje ne bi mogla provesti kad ne bi obavljala registriranu djelatnost

dakle, ako recimo imas imovinu prije otvaranja obrta - kuca/stan/ auto/ zemljiste - na to ne ide ovrha?

npr. imas obiteljsku kucu i auto, odlucis otvriti obrt, poslujes par godine (kupis novi bager/kamion, uredis poslovni prostor) - ne platis dobavljace - dodje ovrha.

I sad, poslovni prostor i bager/kamion su ti potrebni za rad i na to ne ide ovrha, a kucu i auto si imao prije obrta pa ni to ne ulazi u ovrhu?

Ovdje mislim na malo obrte (vlasnik i par radnika(strojeva) jer je tema seminara da li se isplati nakon faksa otvarati vlastiti obrt (500kn) ili trgovacko drustvo (20000kn).

Cisto hipotetsko pitanje.

Nasao sam ovaj clanak

http://www.legalis.hr/modules/news/article.php?storyid=3788&keywords=ovrha+obrta

ali mi jos uvijek nije jasno sto ako on npr. prepise imovinu na zenu/muza ili djecu. Ili proda kamione/bagere nekom iz porodice prije nego sto je pokrenuta ovrha?

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija