ligzi objavljeno: 23. ožujak 2011. Dijeli objavljeno: 23. ožujak 2011. Pozdrav! Molio bih cijenjene kolege forumaše da mi odgovore na pitanja i pojasne situaciju Ovako, protiv mene je podnesena kaznena prijava za utaju (našao sam na ulici predmet) te sam priveden i predmet je oduzet, nakon čega sam dobio potvrdu o oduzimanju predmeta. Ostalo ništa nisam dobio na adresu, znači nikakve pismene obavjesti o bilo čemu, čak ni o prijavi. Nakon toga mi se javio vlasnik predmeta s kojim sam se na kraju sprijateljio jer je to stvarno bila situacija gdje sam se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme, te on ne želi dizati prijavu protiv mene. Policija me privela u 12. mjesecu, a čovjek je moje podatke dobio sredinom 2. mjeseca zbog mogućnosti podizanja privatne tužbe (koju on ne želi podići). Iz pouzdanih izvora znam da je poslije privođenja pod mojim imenom pisala kaznena prijava za utaju, no nisam siguran za poslije kad je "oštećena osoba" dobila podatke o meni, jer se to goni privatnom tužbum, koju isti ne želi podnijeti. Sve to me interesira zbog zaposlenja, odnosno što reći eventualnom poslodavcu? Kažnjavan očito nisam, no vodi li se postupak protiv mene? Također me zanima, briše li se to iz dosjea? Hvala Vam i LP, ligzi Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Sepolco odgovoreno: 29. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 29. ožujak 2011. Trebate razlikovati policijsku i sudsku evidenciju. U policijskoj evidenciji će vam uvijek ostati zabilješka o kd utaje. Međutim, ono što se odnosi na zaposlenje je izvod iz sudske evidencije koji se vadi na općinskom sudu vašeg prebivališta i u kojem stoji da li ste osuđivani za nekakvo kd, da li se protiv vas vodi istraga ili se vodi kakav kazneni postupka. budući da se ništa od toga ne vodi, nemate problema kod zaposlenja. (osim ako se idete prijavljivati na npr. policijsku akademiju) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sportaš123 odgovoreno: 29. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 29. ožujak 2011. Evo mala nadopuna odgovora koji ste već dobili na postavljeno pitanje. Naime, rekli ste da Vas je policija uhitila radi kaznenog djela utaje, i pri tom od Vas oduzela premete za koje su smatrali da su potekli počinjenjem kaznenog djela. Postoji nekoliko evidencija koje se vode o kaznama i presudama. Policija je po službenoj dužnosti kad Vas je uhitila podnela kaznenu prijavu te prosljedila predmet u državno odvjetništvo. Oni su očito smatrali da ne postoje zakonske osnove da Vas se tereti po službenoj dužnosti, dakle da je glavni tužitelj u vašem slučaju državno odvjetništvo, već je sve podatke i saznanja prosljedila osobi koja je Vašim postupkom oštećena, i dali joj mogućnost da protiv Vas privatna osoba podigne Kaznenu prijavu, i da angažira odvjetnika koji će zastupat oštećenog. Ako kažete da je ta osoba odustala od podnošenja Kaznene prijave (maksimalan rok za podnošenje Kaznene prijave je 3.mj.), dakle protiv Vas se ne vodi nikakav postupak. Što se tiče evidencija koje se vode postoje sljedeće: 1. Kaznena Evidencija (Vodi je Min.Pravosuđa) 2. Kriminalistička Evidencija (Vodi je MUP) 3. Interna MUP-ova evidencija, događaja, legitimiranja i-ili podnošenja ev.prijava protiv Vas, s tim da tamo nemaju podatke dali i kako ste Vi na kraju taj postupak završili pred sudom. Prvi korak da dobijete Potvrdu o Nekažnjavanosti je da podnesete Zahtjev Kaznenoj Evidenciji Min.Pravosuđa, u Zagrebu, Savska cesta, (Zgrada "Zagrepčanke-25.kat), koja će Vam u slučaju da nikada do sada niste kažnjavani, ili da jeste, ali da je po čl.85.Zakona o rehabilitaciji prošao zakonski rok, da se podaci o prijašnjoj osuđivanosti brišu. Da bi se brisali, u slučaju da ste kažnjavani-postoje razni vremenski rokovi koji moraju proći od pravomoćnosti presude) Ako nemate ništa, dobit će te Potvrdu da Niste Kažnjavani, a na njima je da kad postupaju po Vašem Zahtjevu, provjere, ev.presude na Općinskom sudu,Županijskom, kao i dali se protiv Vas vodi kakav postupak, ili je podignuta neka optužnica. Kaznena Evidencija je bitna za dobivanje: VIZA, ZAPOSLENJA, I ZA SUDOVE, ako imate neki novi postupak da možete službeno biti "nekažnjavani" - što je olakotna okolnost. Kriminalistička Evidencija (koju vodi MUP, Ilica 335. Odjel Obavještajno kriminalističke analitike, Zagreb), vam koristi najviše u slučaju kod npr: Prelaska granica (primjer: kažnjavani radi droge, pa ako je to pobrisano, neće Vas stavljat na stranu i pretraživat, ili kažnjavani ste za oružije i sl.djela.) Ako nemate, ništa od prije, a ovaj Vas gospodin nije tužio, kao ni očito Županijsko Drž.Odvjetništvo, onda možete bit mirni i sigurni da će te dobit POTVRDU O NEKAŽNJAVANOSTI za zaposlenje. Nadam se da Vam pomaže odgovor. Pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ligzi odgovoreno: 5. travanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 5. travanj 2011. Hvala Vam lijepa na opsežnim odgovorima :chears: Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.