pero17 objavljeno: 27. ožujak 2011. Dijeli objavljeno: 27. ožujak 2011. Supruga i ja imamo stan (koji je u gruntovnici zaveden na moje ime) i nešto obične pokretnine. Roditelji nam nisu živi a potomaka nemamo. Supruga ima brata, a ja sestru, žive. Želimo cjelokupnu imovinu naslijediti: ja suprugu odnosno supruga mene. Pitanje: da li ispunjenje naše želje u potpunosti osigurava Zakon o nasljeđivanju ili treba nešto poduzeti da se ona ispuni (oporuka i sl.) Zahvaljujem Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 27. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 27. ožujak 2011. međusobni ugovor o doživotnom uzdržavanju ali može i oporuka pošto nema nužnih nasljednika koji bi oporuku mogli osporavati zbog povrede prava na nužni dio Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
severus odgovoreno: 27. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 27. ožujak 2011. zakonsko nasljeđivanje bi trebalo biti dovoljno, a uvijek možete napraviti oporuku, kako je navedeno u prethodnom postu. Lp Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 28. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 28. ožujak 2011. ako u braku nije rođeno ili usvojeno djece imovina ostavitelja se djeli na živučeg bračnog partnera i roditelje ostavitelja (koje nasljeđuju djeca tj.brat/ća i sestra/e ostavitelja). znači potrebna je oporuka ili ugovor o doživotnom uzdržavanju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
silica odgovoreno: 30. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 30. ožujak 2011. da još jednom provijerim iako roditelji nisu živi nasljeđuju uz živog bračnog partnera? da li to znači da nakon smrti moje mame ja kao dijete nasljeđujem zajedno s maminim bratom (jer joj nisu živi roditelji ni suprug?) ili su mi se pobrkali lončići Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mokronoge odgovoreno: 30. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 30. ožujak 2011. Članak 9. Zakona o nasljeđivanju (1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni drug. (2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nasljeđuju na jednake dijelove. dakle ako ima bračni drug i dijete ostali ne dolaze u obzir kod nasljeđivanja. iza vaše majke nasljednici su - bračni ili izvanbračni drug sa kojim je živjela u trenutku smrti, djeca i unučad (ako je dijete umrlo prije, onda na njegovo mjesto stupaju njegova djeca...) majčin brat nije pozvan na nasljedstvo osim ako mu ona sama oporukom nešto ne ostavi. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 30. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 30. ožujak 2011. Zakone ne treba čitati tako da se pojedini članci biraju a la carte, već u cjelini. Konkretno, status bračnog druga po Zakonu o nasljeđivanju je specifičan, jer je definiran kao nasljednik i u prvom i u drugom nasljednom redu, ovisno o okolnostima. U ovom slučaju mjerodavan je čl. 11: 2. Drugi nasljedni red Ostaviteljevi roditelji i bračni drug Članak 11. (1) Ostavitelja koji nije ostavio potomke nasljeđuju njegovi roditelji i njegov bračni drug. (2) Ostaviteljevi roditelji nasljeđuju jednu polovicu ostavine na jednake dijelove, a drugu polovicu ostavine nasljeđuje ostaviteljev bračni drug. (3) Ako su oba roditelja umrla prije ostavitelja, bračni drug nasljeđuje cijelu ostavinu. (4) Ako iza ostavitelja nije ostao bračni drug, ostaviteljevi roditelji nasljeđuju cijelu ostavinu na jednake dijelove. (5) Ako je jedan ostaviteljev roditelj umro prije ostavitelja, dio ostavine koji bi mu pripao da je nadživio ostavitelja nasljeđuje drugi roditelj. Dakle, bračni drug je nasljednik prvog nasljednog reda kad ostavitelj ima potomke, a drugog kad potomaka nema. Osim, toga za roditelje koji nasljeđuju kao nasljednici drugog nasljednog reda ne vrijedi načelo reprezentacije, tj. ako su umrli onda na njihovo mjesto ne stupaju ostali njihovi potomci (braća i sestre ostavitelja). Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.