Jump to content

Dugovi nakon smrti


1306

Preporučene objave

Pozdrav,

 

nadam se da ovo spada pod nasljedno, ako ne, ispričavam se.. imam problem, pa ću probati skratiti. Plaćam dugove od svekrve (koja je još živa) jer je na svim komunalijama kada sam se udala bila na tužbi. Iz stana je izašla samovoljno davno. Budući da sve dugove podmirujem i prije roka, digli smo suprug i ja kredit i otplaćujemo već godinama i još ćemo 3 godine po 1700 kn. Naime, ona i njen suprug su 30 godina alkoholičari (to joj je drugi suprug) te je prodavala stvari, osobnu itd. Oni godinama žive u gradskom stanu u centru grada, međutim ona se nikada nije odjavila sa naše adrese. Također, koliko god puta pokušavali s njima stupiti u normalan kontakt (tj.ja jer sin/moj suprug ne razgovara s njom) to jednostavno nije išlo budući da ih nikada nisam vidjela trijezne. Ovih 8 godina braka stalno stižu opomene i razne tužbe koje mi ne preuzimamo jer ona ne živi više od 10 godina u ovom stanu.....

Trenutno je na umoru i moje pitanje glasi budući da je doktor rekao da se oprostimo od nje:

1. da li na ostavinskoj raspravi ako bude pozvan njen suprug iako ne znam da li su u braku (vjerojatno jesu) ima pravo na dio njenog dijela stana (iako nikada nije živio u njemu i bio prijavljen na toj adresi)

2. da li mi preuzimamo njene dugove ili njen suprug(npr. 30 000 kn mobitela koda je prodala osobnu), jer ćemo vjerojatno puno poslije i saznati za sve dugove

3. ukoliko suprug ima pravo na neki (i koliki uopće) dio kako je to uopće moguće s obzirom da nije "živio" s njom jer je on prijavljen u centru.

Znam da je ovo ogromna zavrzlama, ali zaista ne znam kome da se obratim, pa ako netko zna ili je imao sličan slučaj, molim vas za pomoć.

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

????

malo je pravih informacija .

čiji je stan gruntovno ,kako može koristiti gradski stan ako posjeduje svoj?

 

niste dužni vračati tuđe dugove ,pa ni od roditelja ako dugovi imaju osobno svojstvo.

dugovi koje je dužnik napravio radi zadovoljavanja zajedničkih životnih potreba

dužan je vračati nasljednik.

Zakon o obveznim odnosima

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

bitno je da nikome ne dajete izjavu da prihvaćate tuđi dug

ili da isti dug otplaćujete.

 

ostavitelja nasljeđuju djeca i bračni partner (i izvanbračni ako je zajednica trajala više od 3 godine)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako: stan u kojem suprug i ja živimo je nakon smrti oca (pravog) pripao majci i njemu.....

Njen 2. muž koristi gradski stan, kako? Ne znam, jer sam objasnila situaciju....čuli smo da je izgubio jedan stan

Ali budući da će on vjerojatno i biti nasljednik (jednog dijela sigurno), što onda? Svi znamo da su dugovi napravljeni iz tog razloga, aliz adovoljna sam vašim odgovorom. Međutim, strašno nas muči činjenica da bez obzira na sve ćemo imati problem sa njenim mužem/životnim partnerom koji će vjerojatno potraživati svoj dio.....iako nije nogom kročio u naš stan ikada. Jedino što smo napravili je da smo bili dovoljno pametni pa smo čuvali sve račune....

Hvala od srca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

računa tj r4ežije u stanu dužan je plaćati onaj ko koristi stan ili vlasnik stana.

znači troškovi stana su vaši(od stanara i suvlasnika stana)

1/2stana koja pripada majci Vašeg muža

poslije njene smrti se djeli na njenog sina i nevjenčanog supruga.

dugovi se takođe djele na nasljednike

nasljednici vračaju dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđenog djela.

ali ako su dugovi osobni nasljednici nisu dužni vraćati iste dugove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno hvala na odgovoru. Jasnije su mi sad neke stvari.

U prijevodu: zakonski je najbolje biti alkoholičar i ništa ne raditi te ostaviti dugove svojoj djeci ili već nekome, a kad umrete onda netko tko nije ni vidio stan jer je također alkoholičar kojem je već država jedan stan uzela ima pravo na dio.

Prava smo i pravedna država. Bova, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne razumješ dobro.

djeca vračaju dugove roditelja samo u vrijednosti nasljeđene imovine i to ako je dug nastao zbog potreba zajedničkog života (trošak stanovanja,hrana ,stambeno pitanje ...)

 

ako je dug osobni (posudba radi pijančevanja ,provoda ,pomoči poznanika,kocke ...)nasljednici nisu dužni vračati dug ostavitelja i unatoč nasljeđenoj imovini.

imovina koju ostavitelj posjeduje djeli se na nasljednike

osim ako postoji darovni ugovor ili ugovor o uzdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumjela sam dobro. Čak i dugove možemo izbjeći, ali činjenicu da je njen muž sadašnji s kojim je možda 3-5 godina u braku i nikada nije vidio ovaj stan koji je od pokojnog oca (ali je na majku i sina) ne možemo. Alkoholičar koji je možda s tom namjerom i oženio moju svekrvu ima pravo na nužni dio stana. Probajte zamisliti kako mi se muž osjeća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

"djeca vračaju dugove roditelja samo u vrijednosti nasljeđene imovine i to ako je dug nastao zbog potreba zajedničkog života (trošak stanovanja,hrana ,stambeno pitanje ...)"

 

Štovani gospodine "Bovu",pošto i sam imam problema sa vračanjem dugova osobe čiji sam nasljednik,a koja nije živjela sa mnom,niti novac od dugova trošila za potrebe zajedničkoga života. Međutim kod savjetovanja sa odvjetnicima niti jedan od njih nije spomenio mogučnost,da vračanje dugova mogu izbjeći sa obzirom na njihovo "osobno svojstvo",koje vi navodite u nizu odgovora u temama nasljedstva i vračanja dugova.Stoga me nemojte krivo shvatiti,ali od moga upornog prebiranja po internetu u vezi navedene tematikae,nisam našao niti jedan post u kojem neko ima mišljenje kao i vi. Sve se svodi na to što i odvjetnici savjetuju ,da se dugovi moraju vratiti bez obzira njihova svojstva,sa poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako se na sudu ili bilo kome DOKAZUJE da ovaj dug (mobiteli, mozaik knjiga, banke) nisu napravljene zbog režija i hrane. Uostalom, ne bi li svi trebali biti kreditno sposobni jer za produženje minusa treba procedura. Pa ne znam kako je dobila kredit osoba koja već ima tužbe i bog zna što sve ne. Pa vidi se da je živjela u gradskom stanu jer je njen supružnik zapio svoj, pa vidi se da se režije ne plaćaju....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...
 • 4 tjedna kasnije...
 • 1 godina kasnije...

imam pitanje-prošle godine sam kupila stan (na kredit)upisan je na mene ,ja sam digla kredit -prije mj dana sam se udala pa me zanima kakva prava ima moj suprug na taj stan s obzirom da su mi pola iznosa roditelji dali za stan?Naime , njegovi roditelji vode neku parnicu u slučaju da se njima nešto dogodi može li se "sjesti# na moj stan s obzirom da su mu to roditelji? i što u slučaju da se i njemu nešto dogodi? da li bi ja morala vraćati njihove dugove-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,recite mi razlog zbog kojeg bi vracali dugove suprugovih roditelja u scenariju kakav ste opisali.Vracanje duga imaju u obvezi ostaviteljevi sveopci pravni sljednici,odnosno zakonski nasljednici koji su dali nasljednicku izjavu o prihvatu nasljedstva.Novac koji ste dobili od suprugovih roditelja je kao poklon,ali ocigledno da je takav poklon usmjeren na to, da vam pomognu u braku,i sta je sad tu vama nakacilo sumnju da bi moglo nesto da se desi kao sto je opisano u vasem tekstu.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 8 mjeseci kasnije...

Pozdrav,potrebna mi je pomoc,vezano za nasljedstvo iza tate.nakon smrti ja sam kao jedini nasljednik nasljedila njegovu imovinu,konkretno kucu koja je bila opterecena hipotekom i ovrhama koje sam ja nakon prodaje kuce podmirila.sada sam nakon vise od 2 godine poslje tatine smrti dobila ovrhu i blokirali su mi racune radi naplate telefonskih racuna mobitela iz 1999 i 2000 godine koje je on navodno koristio,a za koje ja neznam jer je on vec tada bio otisao i napustio mamu i mene...konkretno me zanima kako bi se ja mogla vezati na Vas post da nasljednici nisu duzni vracati dugove ako su bili osobni...obratila sam se na vise strana za pomoc i svi govore da sam duzna vratiti dugove do visine nasljedene imovine,o ovome mi nitko nije spomenuo ni rijec pa bi Vam bila zahvalna na odgovoru,to bi mi puno pomoglo s obzirom na situaciju.Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.Dali mi jos mozete reci zasto mi to nije bilo spomenuto na ostavinskoj raspravi,taj se postupak vodi na istom sudu na kojem su se vodili drugi koji su mi bili poznati na ostavinskoj?Dali kako mogu utjecati na smanjenje kamate s obzirom da je tata umro prije skoro 3 godine a ja sam to tek sada dobila.Jos sam negdje procitala da vjerovnici nisu u mogucnosti sjesti na moje racune,jer su to tatini dugovi a ne moji.Ja kao nasljednik odgovaram nasljedenom imovinom,a ne mojom(u mom slucaju samo blokada racuna u banci,jer druge imovine nemam).Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani samo se "ubacujem" u ovu temu i trebam žuran savjet-odgovor.

Umrla je baka i njen skrbnik-unuk u međuvremenu je napravio minus 11.000,00 kuna na njenom računu-mirovini kod PBZ. CSS Trnje koji mi je dao povjerenje da unuk umjesto kćerke bude skrbnik bolesne-dementne bake trebao je nadzirati po polugodišnjem izvješću koje je skrbnik bio dužan dosavljati Centru na što se troši mirovina.Na ostavinskoj raspravi jedini nasljednik je kćer. Baka tj. njena pokojna majka NEma nikakvu nekretninu u vlasništvu, od pokretnine samo je trebalo ostati nešto novaca jer je pola mjeseca živjela, dakle oko pola mirovine. Centar je obaviješten o dugovanju koje je štićenici načinio skrbnik. PBZ - djelatnica, koja će se još raspitati, smatra da ako nema pokojnik nikakve imovine niti je išta nasljeđeno osim nastalih dugovanja da takve dugove jedina nasljednica kćerka - ne treba vratiti. Centar SS Trnje tražiti će PBZ po službenoj dužnosti izlist da vidi u koje vrijeme su dugovanja štićenice nastala.

Zanima me: ako je kćer jedini zakonski nasljednik svoje majke trebala nasljediti ostatak tj. oko 1/3 mirovine i NIKAKVU nekretninu, da li je dužna platiti dugovanja koje je načinio unuk, tj. sin nasljednice ? Da li PBZ može takvo dugovanje brisati, osloboditi nasljednika pokretnine plaćanja? Molim što je moguće žurniji odgovor i hvala puno !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljedstvo bi iznosilo 1/3 mirovine, što je manje od 1.000,00 kuna (predpostavljam).

dug je 11.000,00 kuna? druge imovine nema .

na ostavinskoj se odreci nasljedstva (daj izjavu u zapisnik).

ako se odrekneš nasljedstva,1/3 mirovine, nisi nasljednik i nisi dužna vračati dug ostaviteljka.

u matičnom uredu izjavi da nema nekretnine, ni pokretnine, za nasljeđivanje pa nije potrebno odrediti ostavinsku raspravu.

 

ako od tebe traže vračanje duga nemoj nikako priznati dug (ni pismenu ni usmeno u šali).

ako i prihvatiš nasljedstvo

vračaš dug ostavitelja do vijednosti nasljeđene imovine.

trošak sahrane se pribraja u vračeni dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovina nije nasljeđena imovina. ne nasljeđuje se.

mirovina je pravo.

 

ako nasljedstvo iznosi 1.000,00kuna, trošak sahrane 5.000,00 kuna

trošak je veči od nasljeđene imovine.

nisi u obvezi vračati dug ostavitelja osim ako priznaš dug. tadavračaš dug u cijelosti bez obzirana vrijednost nasljeđene imovine i izdataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje imam pitanje, nakon smrti oca ispostavilo se da ima puno dugovanja za komunalije,tv-pretplatu i vodu.Sve režije glase na pokojnog oca a mama nakon njegove smrti nastavila tradiciju neplačanja režija. Brat i ja smo riješili jedan dio dugovanja no mama opet ne plača režije. Brat i ja ne živimo na toj adresi. Pošto sve još glasi na pokojnog zanima me da li jednog dana brat i ja moramo platiti ta dugovanja jer vrtimo se u krug,mi platimo a mama opet napravi dugove.Imali smo ostavinu i djelomično podjelili,ostala je još kuća koja je u postupku legalizacije.Znači zanima me da li čemo mi kao nasljednici nasljediti i te dugove? Nadam se brzom odgovoru. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, nasljednici nasljeđuju dugove ostavitelja.

vračaju dugove do vrijednosti nasljeđene imovine.

tv pristojbu ne nasljeđujete.umrla osobanemože biti posjednik niti vlasnik rtv uređaja.

ali tek kad HRT obavjestite o smrti obveznika(pismeno preporučeno i sa povratnicom, što čuvate sa kopijom pismena).

HEP obavjestite o smrti korisnika i tražite izmjenu korisnika usluge (pismeno)

komunalna poduzeća u mjestu, zbog vode,plina,odvoza kućnog otpada itd.

Upravni odjel- gradsu upravu zbog komunalne i vodne naknade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porazgovarajte s majkom i objasnite joj da mora plaćati režije. Ukoliko nije u financijskoj mogućnosti da ih sama plaća, onda se dogovorite s bratom da ih zajednički plaćate. Ovako ćete izbjeći neugodnosti (a i nepotrebne kamate), jer dugovi se nasljeđuju do visine naslijeđenog dijela. I riješite pitanje adresata režija - postupite kako je Bovu napisao, odjavite oca i prijavite majku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

imam jedno pitanje u vezi nasljeđivanja dugova iza pokojnika. Naime, ja i moja 2 brata smo nasljednici iza pokojnog oca. Prije smrti oca, umrla je majka pa smo se svo troje odrekli svega u korist oca. U međuvremenu je jedan brat sklopio s ocem ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, po kojem je nakon njegove smrti dobio skoro svu njegovu imovinu. 2 godine nakon smrti oca dobivam ovrhu od banke kojoj je otac ostao dužan. Da li ja moram platiti to njegovo dugovanje s obzirom da je brat imao taj ugovor s njime, naime ja sam naslijedila samo jednu oranicu gdje nisam jedini vlasnik nego 2420/17424 dio, u stvari nisam naslijedila ništa.

 

Molim Vas ako ikako može da me savjetujete što da uradim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednik vračadugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

u dug ostavitelja se pribraju troškovi sahrane.

na rješenje za ovrhu treba uputiti prigovor, u zakonskom roku, i u sudskom postupku utvrditi obvezu i visinu duga.

ako rješenje za ovrhu postane pravomoćno imate obvezu vratiti dug ostavitelja

 

brat koji je sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nema obvezu vračati dug .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednik vračadugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

u dug ostavitelja se pribraju troškovi sahrane.

na rješenje za ovrhu treba uputiti prigovor, u zakonskom roku, i u sudskom postupku utvrditi obvezu i visinu duga.

ako rješenje za ovrhu postane pravomoćno imate obvezu vratiti dug ostavitelja

 

brat koji je sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nema obvezu vračati dug .

 

Hvala mnogo na brzom odgovoru, jedino me još zanima kako mogu utvrditi vrijednost nasljeđene imovine ako sam ja zavedena u toj oranici kao jedan od vlasnika i to samo u njezinom 2420/17424 dijelu. Nikada nisam kročila na tu oranicu niti je koristim, automatskim putem mi je poslije ostavinske rasprave (na kojoj nisam ni bila niti je itko od mene tražio bilo kakvu punomoć) dodijeljeno to vlasništvo.

 

Na jednom mjestu ovdje na forumu vidjela sam da ako je vrijednost nasljeđa manja od potraživanja da nisi u obvezi vraćati dug ostavitelja osim ako priznaš dug. Pošto nisam nigdje ništa potpisala niti je itko tražio da priznam ikakav dug, niti je na ostavinskoj raspravi igdje zaveden taj dug koji banka sada potražuje, po tome bi ako je moje nasljeđe manje od tražbine ja bila oslobođena plaćanja duga banci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bitno je da ne priznaš dug.ni usmeno, ni pismeno, ni u šali.ako dug priznaš dužna si ga i vratiti (u cijelosti)

banku uputi da u sudskom postupku traži vračanje duga od nasljednika.u sudskom postupku dokazuješ koliko si nasljedila i tražiš utvrđivanje vrijednosti nasljeđenog djela.

nasljeđivanje nekretnine trebali ste prijaviti poreznoj upravi .

u rješenju za porez je navedena cijena nasljeđene nekretnine.

 

obveza vračanja duga ne ovisi o vrijednsti nasljeđenog djelai visine duga.

zakonskaobveza nasljednikaje vračanje duga ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

naprimjer: dug 100.000,00kuna

nasljedstvo 100,00 kuna

nasljednik je dužan vratiti dug ostavitelja do 100,00kuna .iz svoje imovine,nasljeđene imovineili svog računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači ovako, pošto sam tu ovrhu odnosno na prvoj strani piše prijedlog za ovrhu, na drugoj rješenje o ovrsi pa onda da se određuje ovrha, primila danas, sada bi u roku 8 dana trebala poslati prigovor na tu ovrhu i to javnom bilježniku od kojeg je ovrha i stigla, gdje ne priznajem dug. nakon toga ako sam dobro razumjela to ide od bilježnika na nadležni sud gdje oni odlučuju o predmetu. Ako slučajno odluče da ja to ipak moram platiti, odakle ću ja to platiti ako sam nezaposlena i nemam nikakvu drugu nekretninu na svoje ime osim već ranije spomenute oranice (onog famoznog dijela). Hoće li oni uzeti tu oranicu ili će me teretiti na neki drugi način. Što se mene tiče mogu je slobodno uzeti, jer od toga ja nemam apsolutno nikakve koristi, samo sada glavobolju:tikvan:.

 

I da ne zaboravim, da li je sada kasno da idem to nasljeđe prijaviti u poreznu upravu, jer nisam imala pojima da se to mora, pošto je sve išlo nekim automatizmom.

 

I još nešto, HVALA VAM PUNOOOO, zaista ste mi mnogo pomogli, pošto sam totalni "tudum" što se tiče tih stvari.:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nako žalbe predmet ćebiti upućen sudu.

sud određuje visinu duga po vrijednosti nasljeđene imovine.

 

nije kasno da izvršite zakonsku obvezu.

porezna je dobila rješenje onasljeđivanju.nemaporeza pa nisu slali rješenje.

ali vama mogu poslati kaznu zbog neizvršavanja obveze (prijava porezne obveze)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav Tata mi je umro prije 4,5 godine i danas mi je doslo poštom riješenje od opcinskog suda da smo ja i brat dužni platiti tatine troskove Vipneta iz 2000. godine u iznosi od cca 15000kn.

 

Do sada mi nismo primili niti jednu obavijest o tome dugu niti od Vipneta niti od nijednog javnog biljeznika pa me zanima dali postoji bilo kakav nacin da se to placanje duga izbjegne s obzirom da je vrlo vjerojatno nastupila zastara?

 

Ako postoji molio bih Vas da mi date prijedlog ili mozda neki clan zakona potrošača koji bi mi u tome pomogli!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 1 mjesec kasnije...

Imam jedno pitanje.imam situaciju u kojoj moji roditelji imaju porezni dug vec polako razmisljam što će biti kasnije ne želim se dovesti u neku nemilu situaciju sa 22 godine ni kriv ni dužan.Shvatio sam da ako ne prihvatim nasljedstvo da nisam dužan ništa plaćati.Samo me zanima jedna "caka".Roditelji od moga Oca su još živi i imaju svoju kuću pošto sam ja punoljetan dali postoji mogućnost da svoju kuću nakon smrti oporukom prebace na mene.I hipotetski nakon smrti mojih roditelja ja se odreknem njihovog nasljedstva odnosno njihovog stana.Dali ja zadrzavam kuću od tatinih roditelja unatoč tome što sam se odrekao njihovog nasljedstva.Evo ako znate odgovor bio bih vam zahvalan da mi odgovorite.Hvala

uređeno: od Mario Peros
pravopisne greske
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima,plan bi trebao biti takav pošto je kuća podjeljena u dva kompleksa.Da brat od mog tate dobije jedan dio ,a ja umjesto mog tate taj drugi dio.Po mojoj nekoj logici tu nebi trebalo biti problema.Ili se varam?!

 

za navedeno nebi bio problem,stric i vi bi bili oslobodjeni od placanja poreza na promet nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i jos imam jedno pitanje uz to.Dali je moguće da moj djed prepiše polovicu nasljedstva na mog oca i da on onda odham za par dana se odrekne svojeg nasljedstva u moju korist? dali i dalje sve vrijedi što se tiče izbjegavanja plaćanja njegovog poreznog duga?

 

ovo zaboravite,jer to nije nikakvo nasljedstvo buduci da je ostavitelj(djed)ziv.

Pretpostavka je da mislite na darovanje od strane djeda prema ocu,pa nadalje od oca prema vama.Medjutim to bi vec bilo nesto drugo,u sto bi se mogli umijesati vjerovnici vaseg oca(porezna)i tuzbom pobijati takav ugovor,a izmedju ostalog bilo bi sporno vrijeme izmedju dva darovanja,u smislu clanka 27.Zakona o porezu na dohodak,o cemu je vec raspravljano na forumu.

Nevidim razlog za ovim,kad vam je prethodna solucija idealna,u kojoj bi bili oslobodjeni od placanja poreza na promet nekretnina,shodno clanku 13.Zakona o porezu na promet nekretnina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prva solucija je idealna to smo utvrdili,ali moguće da dođe do komplikacija i zato je dobro imati i drugu opciju.Mislim da nisam dobro pojasnio drugu ideju.Moj djed ostavlja svoju polovicu nasljedstva mojem ocu ali tek nakon svoje smrti.I zatim za godinu dvije moj otac se odrekne svoje nekretnine u moju korist.Dali je to uopce moguce ako on ima porezni dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas za pomoć.Tata mi je umro prošle godine u 10.mjesecu i prije nekih tjedan dana je došla na njegovo ime opomena iz kbc-a sestre milosrdnice za plaćanje računa iz 2011 i 2012. Piše da ako se u najkraćem roku ne primi doznaka za potraživanje da će utužiti za zatezne kamate i cjelokupno dugovanje.

 

Ja sam jedina nasljednica i zanima me je li to osobni dug?Moram li ja to platiti? Postoji li možda zastara?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

Imam pitanje na ovu temu, naime nasljedili smo imovinu nakon majčine smrti, kasnije smo saznali da ima neplaćenu kaznu zbog prekršaja. Moramo li po zakonu platiti kazinu?

Unaprijed hvala

 

nasljednik je dužan vratiti dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

nije bitno kome i koji dug vrača.

 

prodajom nasljeđene imovine ne oslobađaš se obveze vraćanja duga.

nigdje u zakonu nije navedeno da se za dugove ostavitelja odgovara samo nasljeđenom imovinom .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam pitanje na ovu temu, naime nasljedili smo imovinu nakon majčine smrti, kasnije smo saznali da ima neplaćenu kaznu zbog prekršaja. Moramo li po zakonu platiti kazinu?

 

Po mom mišljenju, zavisi kada je odluka tijela kojom je izrečena prekršajno-pravna sankcija postala pravomoćnom - prije ili nakon smrti osuđenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 godina kasnije...

Pozdrav!

Baka je umrla 2012.g ostavivši ocu sve u naslijedje. Otac je umro u 4.mjesecu 2015. Oca smo naslijedili brat i ja u jednakom dijelu. Danas nam je došla opomena pred ovrhu zbog neplaćanja komunalne naknade i hrvatskih voda. Dug je napravio otac u razdoblju od bakine do svoje smrti. Jesmo li mi kao nasljednici duzni namirit taj dug? Pitam jer sam na jednom mjestu procitao da se mozemo pozvat na zastaru.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas nam je došla opomena pred ovrhu zbog neplaćanja komunalne naknade i hrvatskih voda.

 

na opomenu ne vrijedi reagirati (ne vrijedi slati prigovor ili žalbu.

tek kad dobijete rješenja o ovrsi u zakonskom roku (8 dana po uputi o pravnom lijeku) pišite žalbu. ako je ovrha glasi na ime nasljednika osporavajte dug kojio je u zastari tj. pozovite se na zastaru. zastara je tri godine za svaki račun (do dospječa- roka plaćanja).

ako ovrda glasi na ostavitelja obavjestite ovrhovoditelja o smrti ostavitelja i dostavite smrtni list. opreza radi uputite (kao nasljednici) i žalbu.

rješenje na ime ostavitelja uvjeren sam nećete dobiti (od strane dostavljača) pa probajte saznati od koga je rješenje. obavjestite ih o smrti ostavitelja (pismeno preporučeno i sa povratnicom)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, imam jedno pitanje. Kad zakon kaze da nasljednici odgovaraju za dugove pokojnika do visine vrijednosti imovine dali se to odnosi na svaki pojedinacan dug u odnosu na vrijednost imovi ne ili se zbrajaju svi dugovi koji su otplaceni ili nisu naspram vrijednosti imovine. Na primjer, dug na kreditnoj kartici u banci, par tisuca kuna plus kredit za stan par tisuca eura itd. naspram vrijednosti jedne nasljedene nekretnine. Ili pak svaki taj dug kao zasebna cjelina naspram vrijednosti nekretnine? Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukupnost dugova je u pitanju, jer suprotno bi se moglo desiti da imate pojedinačne dugove od po primjerice 10 000 kuna, i to njih recimo 5, a imovinu iz ostavine u vrijednosti od recimo 15 000 kuna - po vašoj logici vi biste morali vratiti svaki dio, što bi značilo da ćete na kraju priče biti u minusu 30 000 kuna, a to ne funkcionira tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 6 mjeseci kasnije...

Postovani,pokusat cu biti sto kraca i pojasnit vam svoju situaciju u nadi da ce ti mi pomoci bilo kakvim odgovorom.Od pokojnog oca sam nasljedila imovinu i dug prema drzavi...oko 80 000 tisuca kuna.i dok je bio ziv on je sa svojom bivsom zenom vodio sud oko imovine...nasljednika nas ima 5..i svatko ima toliki dug...da li ce taj dug prema drzavi meni ikad doci na naplatu???da li ja to mogu darovati tu imovinu i dug????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..da li ce taj dug prema drzavi meni ikad doci na naplatu???
i vama je jasno da se država neće odreći potraživanja
da li ja to mogu darovati tu imovinu i dug????
darovati možete,no takvim potezom tonete još dublje,obzirom da se prenosom prava vlasništva ne oslobađate odgovornosti za dugove.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i vama je jasno da se država neće odreći
potraživanjadarovati možete,no takvim potezom tonete još dublje,obzirom da se prenosom prava vlasništva ne oslobađate odgovornosti za dugove.

[:tikvan:UOTE]a jel nepostoji zastara za te dugove???da drzavi dodje da se naplati da li se to radi ovrhom na moju placu???da li ja drzavi mogu dati imovinu u zamjenu za dug???oprostite na puno pitanja al zaista neznam nista o tome....hvalaa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i da ako darivam imovinu mogu li darovati i dug....jer druga strana koja prima bi to prihvatila

 

Poštovana!

Ako sam dobro shvatio ostavinska rasprava je završena, vi ste prihvatili nasljedstvo i sad biste htjeli svoj dio pokloniti da se riješite naslijeđenih dugova!

Da ste postavili pitanje prije ostavinske rasprave dobili bi savjet da se ODREKNETE nasljedstva izjavom ODRIČEM SE NASLJEDSTVA (u ničiju korist) i tad ne biste ništa naslijedili a imovina na koju ste imali pravo raspodijelila bi se ravnopravno na preostale nasljednike i vi sad ne biste bili u problemu!

Naravno da bilo tko može vratiti vaš (dug vašeg oca) ili ga može prihvatiti u dogovoru s vjerovnikom ali mislim da država neće prihvatiti nikakvo preuzimanje duga nego samo njegovo podmirenje!

Ako kojim slučajem niste još prihvatili nasljedstvo, jednostavno se na ostavinskoj raspravi izjasnite u zapisnik da se odričete (napominjem u NIČIJU KORIST) i niste naslijedili niti dugove! :pravila:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:glavomozid:da ja sam prihvatila nasljedstvo i to je to imovina je na meni i dug je na meni....e sad me zanimaju ta pitanja...da li se drzava moze pocet naplacivat od moje place???da li mogu drzavi dat imovinu za dug??jel nepostoji zastara???i ako netko zeli prihvatit moju imovinu i dug da li se to moze napraviti??npr.brat...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:glavomozid:da ja sam prihvatila nasljedstvo i to je to imovina je na meni i dug je na meni....e sad me zanimaju ta pitanja...da li se drzava moze pocet naplacivat od moje place???da li mogu drzavi dat imovinu za dug??jel nepostoji zastara???i ako netko zeli prihvatit moju imovinu i dug da li se to moze napraviti??npr.brat...

 

Da, država se može i najvjerojatnije hoće početi naplaćivati od vaše plaće i plaće ostalih nasljednika!

Državi ne treba vaša imovina, a pogotovo ne 1/3 naslijeđene imovine od koje nemaju ništa! Prvo će se pokušati naplatiti u novcu! Za državu je bolje da se naplaćuje i od vas i od brata! Osloboditi će vas od duga ako brat plati cijeli dug a onda mu možete prepisati! Zašto to ne pitate u poreznoj upravi, ali skoro sam siguran da vas nitko ne može osloboditi te obveze dok ne bude plaćena! :svorc:Za zastaru je bitno da napišete kad je dug nastao i da li je porezna uprava provodila neke radnje u pokušaju naplate i kada je to radila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac ju umro 2008..znači dug ja napravljen prije te 2008...dosad od porezne ništa što se tiče toga duga nisam dobila...

 

Apsolutna zastara je šest godina i ako niste u tom vremenu priznali dug ili porezna uprava nije pokušala naplatu dugovanje je u zastari! U slučaju da pokušaju ovrhom naplatiti dugovanje pozovite se na zastaru jer oni na to ne moraju paziti po službenoj dužnosti! :svorc:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama