anamarija09 objavljeno: 29. ožujak 2011. Dijeli objavljeno: 29. ožujak 2011. Postovani, zamolila bih vas da mi pomognete u izjavi koju moram napisat, a tom istom izjavom zelim da zadovoljim doticnu osobu Y da samo u slucaju ako javna prometnica ili cesta prodje pored mog zemljista (parcele, cestice) da i ta osoba Y ima pravo koristenja preko mog zemljista da bi izasla na tu novo nastalu javnu cestu. Samo za informaciju osoba y ima vec sa druge strane pravo izlaz na jednu drugu javnu cestu. A ovom izjavom zelim mu udovoljiti da isto tako moze izaci i na ovu javnu cestu ako se bude izgradila, a da stime ne povrijedim svoja prava. Znaci izjava je samo formalnost s moje strane da udovoljim osobi Y, a s druge strane samo ja putem te izjave mogu odluciti gdje i koliko ima pravo prelaska preko mog zemljista na gore spomenutu javnu cestu, tako da ta izjava nemoze biti pravomocno upotrebljena protiv same mene ( recimo tuzbom ili da osoba Y ima pravo da se uknjizi kao suvlasnik u Katastar ili kao teretovnica u Zemljisnu Knjigu!!!!! Nebi spominjala u izjavi niti pjesice, niti autom, niti cestice i sto krace da se nebi iz formirane recenice moglo nesto pravno iskoristit u korist osobe Y i ima iskljucivo pravo prolaska preko moje cestice samo ako javna cesta prodje pored moje cestice, inace ne. Ovo je moj primerak Izjave, pa vas molim ako trebaju nekakve prepravke da mi pomognete. "Ja xxxxx xxxxx, iz Zagreba, sa prebivalištem upisat ulicu, izjavljujem da yyyy yyyyy OIB: _________________ iz Zagreba upisat ulicu u slučaju da prolazi javna cesta ima pravo služnosti preko mog zemljišta zbog izlaza na javnu cestu." Hvala!! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
severus odgovoreno: 29. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 29. ožujak 2011. Možete osnovati služnost prolaza, s tim da se isto mož upisati u zk uložak Vaše nekretnine kao i nekretnine u čiju korist se ova služnost osniva. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anamarija09 odgovoreno: 29. ožujak 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 29. ožujak 2011. Hvala na odgovoru, al bas to ne zelim da bude pravomocno, ako sve to upisem onda moze se pravomocno protiv mene koristit..... Zelim udovoljit osobu Y da ima neki dokument u ruci, a da taj isti dokument nemoze pravomocno iskoristrit protiv mene. Naravno da mu budem dala izlaz na javnu cestu i bez izjave. Zato zelim da Izjava tako glasi da samo ja mogu odlucit koliko i kako ce prelazit... a to nebi pisala u Izjavi direktno, vec da iz recenice koja je napisana nebude upotrebljena pravno protiv mene, a istodobno izjava glasi da osoba Y ima pravo samo sto to nije definirano i stime se nemoze nigdje uknjizit u svoju korist ili tuzbom potrazivat nesto vise ( recimo uporabu koristenja kamiona) ili koristenja cijelog mog zemljista. Pitanje: kakva sam mu zakonska prava dala sa ovom recenicom?? Sta treba prepravit??? "Ja xxxxx xxxxx, iz Zagreba, sa prebivalištem upisat ulicu, izjavljujem da yyyy yyyyy OIB: _________________ iz Zagreba upisat ulicu u slučaju da prolazi javna cesta ima pravo služnosti preko mog zemljišta zbog izlaza na javnu cestu." Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
valentina369 odgovoreno: 31. ožujak 2011. Dijeli odgovoreno: 31. ožujak 2011. Poštovana, pa koliko ja razumijem, nijedna izjava ne može biti pravomoćna, ali da bi bila pravno valjana, treba biti ovjerena od javnog bilježnika ili potpisana od strane dvaju svjedoka. Ukoliko vi napišete izjavu svom susjedu, to je onda isključivo pismeni dogovor između vas dvoje i vrijedi dokle god vas dvoje imate te interese. A što se tiče detalja u izjavi, što ih više napišete - to bolje za vas. Jer, s jedne strane želite da se ta izjava protiv vas iskoristi, a s druge strane, iz 'preopćenite' izjave dalo bi se dosta toga isčitati. Npr. ''ima pravo služnosti preko mog zemljišta'' uopće ne određuje koliko i kako (i da li možda kamionom) će susjed koristiti tu služnost i on bi zapravo mogao shvatiti da mu općenito dajete pravo da ga neograničeno koristi, a to Vi, koliko shvaćam, ne biste htjeli. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 2. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 2. travanj 2011. anamarija09 je napisao: Zelim udovoljit osobu Y da ima neki dokument u ruci, a da taj isti dokument nemoze pravomocno iskoristrit protiv mene. Naravno da mu budem dala izlaz na javnu cestu i bez izjave. Nemojte uopće sastavljati takav dokument! Time si samo možete stvoriti nepotrebne probleme. Tko je uopće pokrenuo tu ideju? Susjed? Sada ste sa susjedom u dobrim odnosima , a to ne mora potrajati - uostalom, može iz bilo kog razloga doći do promjene vlasnika. Moje iskustvo me uči da kada nekome napravite ovakvu uslugu, taj ju u pravilu zloupotrijebi. Iskreno, da mene netko traži da potpišem takvu izjavu, vjerojatno bi napravio upravo suprotno - zabranio prolaz preko svog posjeda bez izričitog dopuštenja prilikom svakog prolaska. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.